A może napisz do kolegów ze Ślaska (i Zagłębia ) , może ktoś Ci ześrutuje.
Dąbrowski browar rusza pełną parą.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedziDla mnie tragedia to tylko wtedy gdy piwa się nie da wypić
Comment
-
-
Wczoraj kurier dostarczył śrutownik. Od razu go umyłem i zabrałem się za śrutowanie. 4kg słodu poszło w jakieś 40min z przerwami na łyczek piwa . Doświadczony mieleniem miesa i bułki tartej oraz maku (oczywiście kilkanaście lat temu) maszynką żeliwną myślałem że trzeba się bedzie namęczyć. Nie było tak źle. Może jak by było tego z 10kg to już by ręka bolała.
Mam pytania odnośnie śrutownika.
1. Zamówiłem Porkerta a tymczasem na opakowaniu nigdzie nie ma tej marki tylko jest jakaś Sfinx. Czy to jest to samo?
2. Czy po każdym śrutowaniu myjecie śrutownik czy jest to zbyteczne??
3 Jaką trwałość mają tarcze śrutujące??
Dziś zacieranie ale o tym poźniej.Last edited by puszka; 2011-02-12, 10:38.
Comment
-
-
#3 Pils boheński
Zestaw z CP. Wszystko by było OK gdybym miał opisane słody. Zamówiłem dwa zestawy kazdy słód w odzielnym opakowaniu. No i przyszły w oddzielnych opakowaniach ale nie opisanych. Dwa zestawy i 5 woreczków ze słodami. I do tego w wadze siadła mi bateria. jakoś wybrałem słody do kazdego zestawu ale nie wiem czy prawidłowo. Mam nadzieje ze tak.
•Słód pilzneński 3,5 kg
•Słód monachijski 0,5 kg
•Chmiel Marynka, granulat 40 g
•Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
drożdże: Saflager S - 23
Zacieranie wg instrukcji:
62st - 20min
72st- 40min
Próba jodowa negatywna.
chmielenie:
Marynka 20g - 60min
Marynka 20g - 30min
Lubelski 25g - 10min
Wszystkiego wyszło ok 21 litrów o blg 11,5 w temp ok 30st
chłodzone w wannie pełnej wody do ok 28st nastepnie zadane drozdzami i wyniesione do piwnicy do 10stC. Było to wczoraj. dzis juz wszystko ładnie pracuje. zobaczymy co z tego bedzie.Last edited by puszka; 2011-02-13, 13:24.
Comment
-
-
#4 Oktoberfestbier - marcowe
•Słód pilzneński 1,3 kg
•Słód monachijski 2,5 kg
•Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
•Chmiel Marynka, granulat, 30 g
•Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
drożdże: Saflager S-23
Zacieranie:
62st-20min
72st-40min
próba jodowa negatywna
Chmielenie:
marynka-60min
lubelski-10min
Wszystkiego wyszło ok 22 litry 11blg
szybko schłodzone w wannie z zimna woda zadane drozdzami i od razu do piwnicy do 10st. dzis drozdże pieknie juz pracuja.
Co mnie zaskoczyło?? piekna barwa ciemno bursztynowa tego piwka.Last edited by puszka; 2011-02-13, 13:49.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedziMam pytania odnośnie śrutownika.
1. Zamówiłem Porkerta a tymczasem na opakowaniu nigdzie nie ma tej marki tylko jest jakaś Sfinx. Czy to jest to samo?
2. Czy po każdym śrutowaniu myjecie śrutownik czy jest to zbyteczne??
3 Jaką trwałość mają tarcze śrutujące??
Dziś zacieranie ale o tym poźniej.
1. To to samo.
2. Nie trzeba myć, wystarczy oczyścić z mąki. Na sucho. Nie będą rdzewieć śrubki.
3. jak nie będziesz śrutował kamieni na mąkę, to długo pożyją. Jeśli podłączysz wiertarkę, to szybciej korpus spiłujesz- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
Wszystkiego wyszło ok 22 litry 11blg
..........
Co mnie zaskoczyło?? piekna barwa ciemno bursztynowa tego piwka.
Na pierwszego lagera tez wybrałem piwo marcowe (na drożdzach Munich Lager), bo wydaje mi się, że ten gatunek lagera najlepiej będzie znosił majowy wzrost temperatury.
No i zawsze lepiej zrobić o dwa litry mniej, ale przekroczyć 12Blg...
Comment
-
-
Przed chwilom dokonałem pomiaru BLG dwóch ostatnich warek.
Po tygodniu burzliwej w ok 10st C:
Marcowe odfermentowało do 6 BLG
Pils Bocheński odfermentował do 8 Blg
W przyszły weekend bede chciał zlać oba na cichą i myśle że wynik wtedy bedzie dużo niższy jeżeli chodzi o BLG
Oczywiście skosztowałem piwek czy przypadek nie wdała się jakaś infekcja.
W smaku wszystko OK. Marcowe dośc mocno chmielowe.
Pozdrawiam
Puszka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedziTak nieco offtopikiem - pils to nie jest oby bohemski (od Bohemii, łacińskiej nazwy Czech?)
Oczywiście że tak
Przepraszam za pomyłke
Comment
-
-
Dziś zlałem warki 3 i 4 do butelek. W sumie po 43butelki z każdej warki. Na razie w smaku dość wyraźna goryczka co mnie bardzo cieszy gdyż poprzednie warki raczej miałem nie dochmielone. Mam jednak mały problem. Obie warki odfermentowały tylko do 5 st BLG. Balingometr w wodzie o temp 20st pokazuje 0 więc myśle że jest dobry. Gdzie moge popełniać błąd??
Myśle ze gdzieś przy zacieraniu. Może mam niedostateczny rozkład temperatury w garku podczas zacierania?? Co o tym myślecie??
W planach na wtorek pszeniczne.
Pozdrawiam
PuszkaLast edited by puszka; 2011-03-19, 19:08.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedziGdzie mogę popełniać błąd??
Sprawdzaj kontrolnie co jakiś czas, nagazowanie w butelkach."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziMożesz wszędzie ale zapewne nigdzie nic nie skopałeś, czasami tak jest i już
Sprawdzaj kontrolnie co jakiś czas, nagazowanie w butelkach.
Fermentacja ustała jakieś 3 tygodnie temu.
Comment
-
-
Tu nie ma co myśleć, dziwnie się zachowuje w czasie fermentacji to i później może coś inaczej pójść niż w założeniach.
Ja takie piwa kapslowałem czerwonymi kapslami"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment