Bardzo dziwnie chmielisz, czemu tak?
Dąbrowski browar rusza pełną parą.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziBardzo dziwnie chmielisz, czemu tak?
Comment
-
-
45' goryczkowym?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi45' goryczkowym?
Comment
-
-
Dzis uwarzyłem "dziesiątke" wyszła troche ciemna ale lubie takie kolorki.
Mam nadzieje ze nie obedzie się bez infekcji gdyż okazało się że przed dodaniem drożdży musze dolać wody aby uzyskać 10Blg. Lejąc z dzbanka z wczesniej przegotowaną i ostudzoną wodą wpadła mi do fermentora pokrywka z dzbanka (mogła byc lekko zakużona)
Przepis jutro bo padam z nóg.
Pozdro
Comment
-
-
#22 Dziesiątka
No i kolejna warka - wszystkie poprzednie w butelkach i leżakują w piwnicy w temp ok 8st C
Skład
3kg - pilsneński
0,2kg - monachijski
0,2kg - carapillis
0,2kg - cara gold
Magnum 30g
Żatecki 30g
W34/70
słody poszły do wody o tem ok 66stC.
temperatura ustabilizowana została na 63st po 10' odebrano 4litry gęstego zacieru i podgrzano do 72stC (ciężko się mierzy temperature w tak gestej masie)
Po 10 min doprowadzono do wrzenia i gotowano 15min.
W tym czasie pozostałą częsć utrzymywano w 63stC
Nastepnie wszystko zmieszano i doprowadzono do 72st C i tak przez 40'
podgrzano do 76stC i wysładzanie
wysładzanie do prawie pełnego gara 30l
Chmielenie:
60min Magnum
15min żatecki
chodzenie w wannie (może warto było wystawić na dwór do śniegu bo było -7stC ale bałem się co by jakiś kot z ciekawości się nie utopił w brzeczce )
Przed zadaniem drożdży musiałem dolać wody gdyż wyszło 11blg a chciałem równe 10.
Wyszło ok 25litrów które ładnie pyka w piwnicy w temperaturze ok 12st C
Już widze że wyszło chyba troche za ciemne ( cara gold) ale lubie piwka ciemniejsze w barwie więc najważniejsze aby chmielenie okazało się dobre bo nie mam doświadczenia w tych chmielach.
Comment
-
-
#23 Koźlak
Zasyp:
pilsneński - 4kg
Monachijski - 1,5kg
wiedeński- 1kg
Cara Gold - 0,2 kg
Cara Munich II - 0,2kg
62stC- 45'
72stC - 15'
76stC - 5'
Chmielenie
60' - Sybilla - (50g granulat)
15' - Tetnanger (50g granulat)
Wyszło ok 27l - blg 16
Comment
-
-
Mam małe zaległości więc nadrabiam.
#24 Alt ostatkowy
Piwko uwarzone w ostatki i już siedzi na cichej.
pilzneński 1kg
monachijski 2,5 kg
wiedenski 1kg
abbey malt 0,5kg
62st - 40'
72st - 20'
76st - 5min
chmielenie:
marynka 60' 40g
Lubelski 15' 50g
drożdze po poprzedniej warce
piwko przy 5Blg zlane na cichą.Last edited by puszka; 2013-02-22, 20:26.
Comment
-
-
#25 Kanał (miało być MojeAle)
Niestety piwo zakażone. Już przy przelewaniu na cichą wydawało mi się podejrzanie mętne a teraz po otwarciu fermentora pojawił się kożuch jak na zdjęciu:
Piwa nawet nie kosztuje
Na razie wystawiłem na wiatrołap a jutro poleci pod orzecha
Ciekawe w jakim momęcie zawaliłem z dezynfekcją i wdało się to cudo.
Piwo robiłem na drożdżach z poprzedniej warki. tj wlałem wszystko do tego wiadra co fermentowała poprzednia warka a zostały drożdże.
Poprzednia warka czyli Alt nie wykazuje zakażenia. Mam nadzieje że już go nie dopadnie.
Comment
-
-
W tej chwili wszystkie piwa w butelkach. Właśnie kończe butelkować Koźlaka który zszedł do 4 Blg.
Za chwile zabieram się za śrutowanie - jeszcze nie wiem czego ale poleci coś na dolniakach bo chyba to końcówka odpowiednich warunków w mojej piwnicy
Comment
-
-
#26 Pils Niedzielny
Zacierany i filtrowany w niedziele późnym wieczorem a w poniedziałek z samego rana gotowanko.
pilzneński 4kg
Pale ale 1kg
180g cukru trzcinowego (nie miałem co z tym zrobić)
62stC - 30min
72st C - 35min
77stC - 5min
Chmielenie
Chinnok 30g - 60'
Sazz 60g - 10min
Zadane drożdżami W 34/70
wyszło ok 23l 13,5Blg
Po 2 tygodniach poleciało na cichą przy gęstości 4Blg. Nadal siedzi w fermentorze w piwnicy.
Comment
-
-
#27 Pils Wiedeński
wiedeński - 4kg
caraamber - 1kg
galena - 23g
spalt select 40g
zacieranie:
63stC - 40'
72stC- 30'
78stC - 10'
Chmielenie:
Galena 60'
SS 10'
drożdże to gęstwa z poprzedniej warki.
Wyszło 23l o gestości 12blg
butelkowano przy 3blg z dodatkiem 200g glukozy.
Wyszło 50 butelek 25l całkiem niezłego pilskiaLast edited by puszka; 2013-05-30, 18:12.
Comment
-
-
Sezon na warzenie coraz bliżej więc czas uzupełnić zapiski z poprzedniego sezonu
#28 Pilsik wiosenny
pilzneński 4kg
monachijski 1kg
carapilis 0,4kg
melanoidowy 0,1kg
Marynka - 30g
Galena 7g
Lubelski 25g
63stC - 45'
72stC - 15'
78stC - 10'
wysładzanie do ok 25l
chmielenie:
Marynka - 60'
Galena'40'
Lubelski 10'
Drożdże z poprzedniej warki.
Piwo odfermentowało do 4BLG
Piwo zabutelkowano pod koniec kwietnia. Po paru tygodniach leżakowania przyszedł czas na degustacje.
Bardzo słaby zapach chmielowy. Piana bardzo intensywna Kolor jasny bursztynowy. Goryczka słaba. Generalnie piwo OK chodź mogłoby być bardziej chmielowe.
Comment
-
Comment