Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #16
    A może napisz do kolegów ze Ślaska (i Zagłębia ) , może ktoś Ci ześrutuje.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
      Dla mnie tragedia to tylko wtedy gdy piwa się nie da wypić
      No to tragedii nie będzie :P

      Comment

      • puszka
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.10
        • 204

        #18
        Wczoraj kurier dostarczył śrutownik. Od razu go umyłem i zabrałem się za śrutowanie. 4kg słodu poszło w jakieś 40min z przerwami na łyczek piwa . Doświadczony mieleniem miesa i bułki tartej oraz maku (oczywiście kilkanaście lat temu) maszynką żeliwną myślałem że trzeba się bedzie namęczyć. Nie było tak źle. Może jak by było tego z 10kg to już by ręka bolała.

        Mam pytania odnośnie śrutownika.

        1. Zamówiłem Porkerta a tymczasem na opakowaniu nigdzie nie ma tej marki tylko jest jakaś Sfinx. Czy to jest to samo?

        2. Czy po każdym śrutowaniu myjecie śrutownik czy jest to zbyteczne??

        3 Jaką trwałość mają tarcze śrutujące??

        Dziś zacieranie ale o tym poźniej.
        Last edited by puszka; 2011-02-12, 10:38.

        Comment

        • puszka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.10
          • 204

          #19
          #3 Pils boheński

          Zestaw z CP. Wszystko by było OK gdybym miał opisane słody. Zamówiłem dwa zestawy kazdy słód w odzielnym opakowaniu. No i przyszły w oddzielnych opakowaniach ale nie opisanych. Dwa zestawy i 5 woreczków ze słodami. I do tego w wadze siadła mi bateria. jakoś wybrałem słody do kazdego zestawu ale nie wiem czy prawidłowo. Mam nadzieje ze tak.


          •Słód pilzneński 3,5 kg
          •Słód monachijski 0,5 kg
          •Chmiel Marynka, granulat 40 g
          •Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
          drożdże: Saflager S - 23

          Zacieranie wg instrukcji:

          62st - 20min
          72st- 40min

          Próba jodowa negatywna.

          chmielenie:
          Marynka 20g - 60min
          Marynka 20g - 30min
          Lubelski 25g - 10min


          Wszystkiego wyszło ok 21 litrów o blg 11,5 w temp ok 30st

          chłodzone w wannie pełnej wody do ok 28st nastepnie zadane drozdzami i wyniesione do piwnicy do 10stC. Było to wczoraj. dzis juz wszystko ładnie pracuje. zobaczymy co z tego bedzie.
          Last edited by puszka; 2011-02-13, 13:24.

          Comment

          • puszka
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2002.10
            • 204

            #20
            #4 Oktoberfestbier - marcowe


            •Słód pilzneński 1,3 kg
            •Słód monachijski 2,5 kg
            •Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
            •Chmiel Marynka, granulat, 30 g
            •Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
            drożdże: Saflager S-23

            Zacieranie:
            62st-20min
            72st-40min

            próba jodowa negatywna

            Chmielenie:

            marynka-60min
            lubelski-10min

            Wszystkiego wyszło ok 22 litry 11blg
            szybko schłodzone w wannie z zimna woda zadane drozdzami i od razu do piwnicy do 10st. dzis drozdże pieknie juz pracuja.
            Co mnie zaskoczyło?? piekna barwa ciemno bursztynowa tego piwka.
            Last edited by puszka; 2011-02-13, 13:49.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23930

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
              Mam pytania odnośnie śrutownika.

              1. Zamówiłem Porkerta a tymczasem na opakowaniu nigdzie nie ma tej marki tylko jest jakaś Sfinx. Czy to jest to samo?

              2. Czy po każdym śrutowaniu myjecie śrutownik czy jest to zbyteczne??

              3 Jaką trwałość mają tarcze śrutujące??

              Dziś zacieranie ale o tym poźniej.
              Najlepiej zadawać specyficzne pytania w oddzielnych wątkach, więcej osób skorzysta z odpowiedzi no i więcej osób zauważy pytanie.

              1. To to samo.

              2. Nie trzeba myć, wystarczy oczyścić z mąki. Na sucho. Nie będą rdzewieć śrubki.

              3. jak nie będziesz śrutował kamieni na mąkę, to długo pożyją. Jeśli podłączysz wiertarkę, to szybciej korpus spiłujesz
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Promil03
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.10
                • 2833

                #22
                Taki mały off-topic.

                Strasznie dzisiaj grzeczny ten nasz Boss. Pewnie z okazji Walentynek

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi

                  Wszystkiego wyszło ok 22 litry 11blg
                  ..........
                  Co mnie zaskoczyło?? piekna barwa ciemno bursztynowa tego piwka.
                  Słód monachijski zrobił swoje...
                  Na pierwszego lagera tez wybrałem piwo marcowe (na drożdzach Munich Lager), bo wydaje mi się, że ten gatunek lagera najlepiej będzie znosił majowy wzrost temperatury.

                  No i zawsze lepiej zrobić o dwa litry mniej, ale przekroczyć 12Blg...

                  Comment

                  • puszka
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2002.10
                    • 204

                    #24
                    Przed chwilom dokonałem pomiaru BLG dwóch ostatnich warek.

                    Po tygodniu burzliwej w ok 10st C:

                    Marcowe odfermentowało do 6 BLG
                    Pils Bocheński odfermentował do 8 Blg

                    W przyszły weekend bede chciał zlać oba na cichą i myśle że wynik wtedy bedzie dużo niższy jeżeli chodzi o BLG

                    Oczywiście skosztowałem piwek czy przypadek nie wdała się jakaś infekcja.
                    W smaku wszystko OK. Marcowe dośc mocno chmielowe.

                    Pozdrawiam

                    Puszka

                    Comment

                    • Gabe
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2010.03
                      • 405

                      #25
                      Tak nieco offtopikiem - pils to nie jest oby bohemski (od Bohemii, łacińskiej nazwy Czech?)

                      Comment

                      • puszka
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2002.10
                        • 204

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                        Tak nieco offtopikiem - pils to nie jest oby bohemski (od Bohemii, łacińskiej nazwy Czech?)

                        Oczywiście że tak

                        Przepraszam za pomyłke

                        Comment

                        • puszka
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2002.10
                          • 204

                          #27
                          Dziś zlałem warki 3 i 4 do butelek. W sumie po 43butelki z każdej warki. Na razie w smaku dość wyraźna goryczka co mnie bardzo cieszy gdyż poprzednie warki raczej miałem nie dochmielone. Mam jednak mały problem. Obie warki odfermentowały tylko do 5 st BLG. Balingometr w wodzie o temp 20st pokazuje 0 więc myśle że jest dobry. Gdzie moge popełniać błąd??

                          Myśle ze gdzieś przy zacieraniu. Może mam niedostateczny rozkład temperatury w garku podczas zacierania?? Co o tym myślecie??

                          W planach na wtorek pszeniczne.

                          Pozdrawiam

                          Puszka
                          Last edited by puszka; 2011-03-19, 19:08.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
                            Gdzie mogę popełniać błąd??
                            Możesz wszędzie ale zapewne nigdzie nic nie skopałeś, czasami tak jest i już

                            Sprawdzaj kontrolnie co jakiś czas, nagazowanie w butelkach.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • puszka
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2002.10
                              • 204

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              Możesz wszędzie ale zapewne nigdzie nic nie skopałeś, czasami tak jest i już

                              Sprawdzaj kontrolnie co jakiś czas, nagazowanie w butelkach.
                              Myślisz że mogą wyjść granaty??

                              Fermentacja ustała jakieś 3 tygodnie temu.

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                #30
                                Tu nie ma co myśleć, dziwnie się zachowuje w czasie fermentacji to i później może coś inaczej pójść niż w założeniach.
                                Ja takie piwa kapslowałem czerwonymi kapslami
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X