Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • puszka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 204

    #31
    #5 Pszeniczne


    Dziś przyszła kolej na mojego pierwszego Weizena z zacieraniem. Gdzieś kiedyś czytałem że pszeniczniaki się łatwo mogą zepsuć i skwasić dlatego tym bardziej jestem ciekaw czy się uda.

    Zasyp to:

    Pszeniczny jasny - 2kg
    Pils - 2kg
    Carahell - 0,3kg

    Zacieranie:
    45st - 10'
    50st - 15'
    63st - 30'
    73st - 30'

    Chmielenie 60min
    Herbrucker szyszki - 15g - 0'
    Tettnanger szyski - 10g - 45'

    Szybkie studzenie w wannie i zadanie drożdżami WB-06


    Piwko ładnie fermentuje. Temperatura ok 21st. Potrzymam na burzliwej koło tygodnia a potem zobaczymy - albo cicha, albo od razu do butelek.


    Pozdrawiam

    Puszka

    Comment

    • puszka
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.10
      • 204

      #32
      Ile dać glukozy na 20l pszenicy do refermentacji??

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
        Ile dać glukozy na 20l pszenicy do refermentacji??
        Mam nadzieje, że już nie butelkujesz, przy WB-06 i tak wyjdzie mocno nagazowane więc max bym dał 60 gram cukru, zalecana cicha dla tych drożdży.

        Comment

        • puszka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.10
          • 204

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
          Mam nadzieje, że już nie butelkujesz, przy WB-06 i tak wyjdzie mocno nagazowane więc max bym dał 60 gram cukru, zalecana cicha dla tych drożdży.
          Jeszcze nie butelkuje. Na razie z rurki jeszcze pyka. rurke stosuje bo do okoła fermentora kręci się czesto mój kot więc wole mieć wszystko szczelnie zamknięte aby nie było infekcji.
          licze ze koło wtorku bede mógł zlać na cichą. Ale mysle o cichej tylko kilkudniowej max 7 dni no chyba ze bedzie jeszcze fermentować. Pytam o ilośc glukozy bo jest to zestaw gotowy a w instriukcji chyba o tym zapomnieli. uwielbiam pszenice i już się nie moge doczekać co z tego wyjdzie.

          Mój kot właśnie śpi na fermentorze koło rurki

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeszcze nie butelkuje. Na razie z rurki jeszcze pyka. rurke stosuje bo do okoła fermentora kręci się czesto mój kot więc wole mieć wszystko szczelnie zamknięte aby nie było infekcji.
            licze ze koło wtorku bede mógł zlać na cichą. Ale mysle o cichej tylko kilkudniowej max 7 dni no chyba ze bedzie jeszcze fermentować. Pytam o ilośc glukozy bo jest to zestaw gotowy a w instriukcji chyba o tym zapomnieli. uwielbiam pszenice i już się nie moge doczekać co z tego wyjdzie.

            Mój kot właśnie śpi na fermentorze koło rurki
            Pewnie mu pachnie miejsce sobie znalazł

            Comment

            • puszka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.10
              • 204

              #36
              Zdjęcie archiwalne ale wygląda to mniej więcej tak
              Attached Files

              Comment

              • puszka
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2002.10
                • 204

                #37
                #6 Dunkel Weizen


                Kolejna warka i tym razem nie obyło się bez kłopotów.

                •Słód pszeniczny 2,4 kg
                •Słód monachijski 1,5 kg
                •Słód karmelowy jasny 0,25 kg
                •Słód karmelowy ciemny 0,1 kg
                •Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
                WB - 06

                Zacieranie
                Zacieranie:
                45st - 10'
                50st - 15'
                63st - 30'
                73st - 40

                Chmielenie cały chmiel przez 60min.


                Miałem problem z filtrowaniem i wysładzaniem. Albo za mocno ześrutowałem albo coś mi siedzi w oplocie. Po przefiltrowaniu ok 10litrów wszystko stanęło. Nie pomogło mieszanie zlałem wszystko z powrotem i przedmuchałem oplot (tylko chyba mało skutecznie gdyż po kolejnych kilku litrach znowu wszystko stanęło) jakoś kombinowałem ale wyszło mi za duzo brzeczki. Po chmieleniu otrzymałem 25litrów o BLG 10st. Cienias wiem ale już za późno.
                Jeszcze sie pospieszyłem i za wczesnie dałem drożdze. Przy tem. prawie 38st.

                Ciekawe co z tego bedzie.

                Comment

                • puszka
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2002.10
                  • 204

                  #38
                  warka nr 6 zlana na cichą

                  Comment

                  • puszka
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2002.10
                    • 204

                    #39
                    #7 Dry Stout

                    Kolejne piwko to Dry Stout z gotowego zestawu słodów z CP

                    •Słód pilzneński 3 kg
                    •Słód monachijski 1 kg
                    •Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg
                    •Chmiel Marynka, granulat, 40 g


                    45' - 62st
                    15' - 72st

                    Słody barwiące dodałem podczas podgrzewania od 62 do 72st

                    Gotowanie z chmielem przez godzine.

                    Kolorek ciemny jak smoła.

                    Piwko robiłem tydzień temu a dziś po odfermentowaniu z 12 do 4Blg przelałem na cichą. W smaku niezłe.

                    Co do poprzednich piw smakują rewelacyjnie. Jedynie grodziskie ma jakiś dziwny posmak ale nie mam porównania może tak musi być.

                    Obecna warka jest chyba ostatnia w tym sezonie. Mam zamiar na jesien zaczac warzyć jeszcze wiecej zwłaszcza dolniaków (fermentują sobie w piwnicy i żona nie marudzi)
                    Tymczasem zbieram butelki - na grila przyjmuje gosci tylko z piwem butelkowym

                    Pozdrowienia dla wszystkich piwowarów

                    Comment

                    • puszka
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2002.10
                      • 204

                      #40
                      Witam po letniej przerwie.
                      Zaczynam sezon.
                      Narazie bez dolniaków ale myśle że w grudniu też znajdą się na tapecie.

                      Dziś zatarłem.

                      #8 Jasne Pełne

                      Przepis znalazłem na zaprzyjaźnionym forum (tak myśle)

                      5 kg -słód Pilzneński
                      55 g Marynka goryczkowy (szyszka)
                      30 g Lubelski aromatyczny (granulat)
                      Drożdże górnej fermentacji Safale US-05

                      Zasyp jak widać 100% Pilzneński.
                      Mam zamiar kombinować swoje receptury więc zobaczymy co z tego wyjdzie.

                      Zacieranie:
                      - 17,5l wody do 45°C
                      - wsypujemy słód pozostawiamy na 2-4 godz.
                      - 62-65 °C i 20'
                      - Dekokt 1/3 nastawu 72°i 10'
                      - Dekokt 100° - wrzenie 15'
                      - Mieszamy całość 72° i 20'
                      - filtracja

                      Po raz pierwszy w życiu spróbowałem dekotu. Dawniej się bałem ale widze że nic w tym strasznego.

                      Chmielenie:
                      5' Marynka
                      50' Lubelski
                      65' Koniec, chłodzenie

                      Wyszło mi 20l brzeczki o stężeniu 14 Blg. Przepis był celowany w 25l 12 Blg.
                      Już miałem dolewać wody lecz coś mnie tchnęło i zostałem przy 14.

                      Brzeczka już w fermentorze a mnie nurtują pytania czy przypadkiem nie bedzie za gorzkie skoro zrobiłem o 5l mniej piwka a chmielu dałem jak na większa warke.


                      Za tydzień planuje zlać na cichą a z pozostałą gęstwe zastosować do jakiegoś Ale.

                      Pozdrowienia

                      Comment

                      • puszka
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2002.10
                        • 204

                        #41
                        #9 Polskie Pale ale

                        Wczorajszego dnia stworzyłem piwko ze słodów jakie posiadałem:

                        4kg Pale ale
                        0,25g słodu melanoidowego

                        Nie wiedziałem jak sklecić coś z takich słodów i zrobiłem tak

                        Zacieranie:
                        70min w temp. 67St C
                        Wysładzanie do 25l

                        Chmielenie:
                        Marynka 40g 60min
                        Lubelski 30g 15min

                        W związku z tym że nie miałem drożdży zrobiłem tak że zlałem poprzednią warke na cichą a do wiadra z pozostałymi drożdżami dodałem brzeczke.

                        Piwko zaczęło pracować za jakieś 30min

                        Comment

                        • puszka
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2002.10
                          • 204

                          #42
                          Jasne pełne odfermentowało do 3Blg i stanęło. W sumie mnie to cieszy bo nie przepadam za zbyt wytrawnym piwkiem.

                          Zacząłem zlewać do butelek. Okazało się ze nie mam odpowiedniej ilości glukozy. Do refermentacji dałem 50g glukozy i 100g cukru. Nigdy wczesniej nie dodawałem cukru.

                          W tej chwili w piekarniku na wygrzaniu i dezynfekcji druga porcja butelek a ja racze sie Leżajskiem z Biedrony gdyż moje piwka z poprzedniego sezonu już wszystkie wyszły.

                          Przed świetami mam zamiar zlać jeszcze Polskie Ale i może coś uważe. Słody w drodze.

                          dziś liczyłem butelki w piwnicy. Mam tego na jakieś 8 warek

                          Pozdrawiam

                          Puszka

                          Comment

                          • puszka
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2002.10
                            • 204

                            #43
                            Dziś Polskie pale ale wylądowało w butelkach z dodatkiem 170g glukozy.

                            Posmak lekko kwaskowaty ale to chyba nie zakażenie.

                            Czy słód melanoidowy daje lekko kwaskowe posmaki?? A może to Pale ale??

                            Comment

                            • puszka
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2002.10
                              • 204

                              #44
                              #10 Bohemian pilsner pszeniczny

                              Kolejne piwko.

                              Tym razem postanowiłem zaszaleć na całego i zrobić coś czego chyba jeszcze nikt nie robił. Eksperyment.

                              Piwko zostało uważone 2 dni temu ale dopiero teraz mam czas napisać co nieco. Jedno już wiem - fermentuje bardzo fajnie.

                              A wieć
                              Zasyp:

                              Bohemian pilsner 4kg
                              pszeniczny jasny 1kg

                              45stC - 10min
                              50stC - 15min
                              63stC - 30min
                              73stC - 40min

                              Chmielenie

                              marynka szyszki 50g 60min
                              lubelski ok 40g 15min

                              mech irlandzki 10min

                              szystko zadane drożdżami UWAGA US05 czyli takimi co żadko fermentujemy pszenice

                              Zobaczymy co z tego wyjdzie.

                              Kolejne ważenie jak dobrze pójdzie w niedziele.

                              Comment

                              • Promil03
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2007.10
                                • 2833

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
                                #10 Bohemian pilsner pszeniczny

                                Kolejne piwko.

                                Tym razem postanowiłem zaszaleć na całego i zrobić coś czego chyba jeszcze nikt nie robił. Eksperyment.

                                Piwko zostało uważone 2 dni temu ale dopiero teraz mam czas napisać co nieco. Jedno już wiem - fermentuje bardzo fajnie.

                                ...

                                szystko zadane drożdżami UWAGA US05 czyli takimi co żadko fermentujemy pszenice

                                Zobaczymy co z tego wyjdzie.

                                Kolejne ważenie jak dobrze pójdzie w niedziele.
                                Proszę nie przynosić wstydu Zagłębiu takimi bykami!
                                Po raz setny na tym forum: piwo się WARZY!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X