#5 Pszeniczne
Dziś przyszła kolej na mojego pierwszego Weizena z zacieraniem. Gdzieś kiedyś czytałem że pszeniczniaki się łatwo mogą zepsuć i skwasić dlatego tym bardziej jestem ciekaw czy się uda.
Zasyp to:
Pszeniczny jasny - 2kg
Pils - 2kg
Carahell - 0,3kg
Zacieranie:
45st - 10'
50st - 15'
63st - 30'
73st - 30'
Chmielenie 60min
Herbrucker szyszki - 15g - 0'
Tettnanger szyski - 10g - 45'
Szybkie studzenie w wannie i zadanie drożdżami WB-06
Piwko ładnie fermentuje. Temperatura ok 21st. Potrzymam na burzliwej koło tygodnia a potem zobaczymy - albo cicha, albo od razu do butelek.
Pozdrawiam
Puszka
Dziś przyszła kolej na mojego pierwszego Weizena z zacieraniem. Gdzieś kiedyś czytałem że pszeniczniaki się łatwo mogą zepsuć i skwasić dlatego tym bardziej jestem ciekaw czy się uda.
Zasyp to:
Pszeniczny jasny - 2kg
Pils - 2kg
Carahell - 0,3kg
Zacieranie:
45st - 10'
50st - 15'
63st - 30'
73st - 30'
Chmielenie 60min
Herbrucker szyszki - 15g - 0'
Tettnanger szyski - 10g - 45'
Szybkie studzenie w wannie i zadanie drożdżami WB-06
Piwko ładnie fermentuje. Temperatura ok 21st. Potrzymam na burzliwej koło tygodnia a potem zobaczymy - albo cicha, albo od razu do butelek.
Pozdrawiam
Puszka
Comment