Może nie doczytalem albo przegapilem, ale co z tym piwkiem co Ci do niego coś wpadło? Zakażone czy szczęście dopisało?
Dąbrowski browar rusza pełną parą.
Collapse
X
-
#29 Pszenica
pszeniczny - 2,5kg
pilzneński - 2kg
carapilis 0,1kg
zacieranie:
45stC-75min
55stC - 15min
63stC - 40min
72stC - 30min
78stC - 10min
Chmielenie:
60' - 30g Lubelskiego
Drożdże WB06
Blg 12 zeszło do 3 - ok 24litry
Do refermentacji 200g glukozy
Wyszło 51butelek 0,5l
Bardzo dobra pszenica. Już dawno wypita gdyż z biegiem czasu trochę traciła na smaku. Jeśli ktoś zrobi piwko z tego lub podobnego przepisu proponuje nie trzymać dłużej niż 6tygodni tylko pić i cieszyć się smakiem.
Comment
-
-
#30 Lager sobotni
pilzneński 4kg
pszeniczny 0,5kg
carapilis 0,5kg
melanoidowy 0,1kg
63stC - 45'
72stC - 20'
78stC - 10'
Marynka 60' - 30g
Spalt select 20' - 15g
Lubelski 10' - -20g
drożdże to gęstwa z poprzedniej warki
wyszło ok 23l o BLG 13
w sumie 47 butelek w które zakapslowano razem z 200g glukozy
Acha wszystko odfermentowało do 4 BLG
Było to ostatnie piwo z poprzedniego sezonu. Generalnie jestem zadowolony z dolniaków. Górniaki mi wyszły nie za dobre. We wszystkich (poza pszenicą) był posmak kwaskowy. Nie wiem od czego ta kwasowość obstawiam albo drożdże albo za wysoką temperaturę fermentacji. W tym sezonie mam zamiar skorzystać z innych drożdży i lekko obniżyć temperaturę fermentacji.
Generalnie sezon bardzo udany. Polecam zrobienie wszystkich dolniaków z moich przepisów. Zostały już pojedyncze buteleczki z kilku warek. Czas zacząć nowy sezon. Na pierwszy rzut planuje jakieś AIPA na amerykańskich chmielach. Czas odkurzyć śrutownik, przepłukać fermentory , zrobić zakupy i cieszyć się świeżym i dobrym piwkiem.
Comment
-
-
Sezon u mnie w pełni. Tak naprawdę to 2 warki juz w butelkach (to testowe piwka) i 3 warki pykają sobie w piwniczce. Również zamówione zostały materiały na 3 kolejne warki ( zaplanowane na styczeń)
Ale po kolei
#31Moje India Pale Ale
W sumie nie wiem co z tego wyjdzie gdyż postanowiłem trochę poeksperymentować ze smakami.
zasyp to
pilzneński 5kg
caraamber - 1kg
chmiele
Nugget - 30g
palisadę 50g
cuscade - 15g
oraz (to właśnie mój eksperyment) 0,5kg czubków sosnowych ale takich na których już zrobiłem naleweczke. Po prostu w maju zebrałem trochę czubków zalałem to wódeczką potem cukrem i tak jak to się robi w naleweczkach odcedziłem. To co zostało postanowiłem jeszcze wykorzystać przy produkcji piwa. mam zadzieje że piwo zyska żywicznych posmaków które to bardzo lubie.
A wiec:
66stC - 1h
76stC - 5'
wysładzanie do prawie pełnego gara 30l
potem gotowanie:
Nugget - 60'
Czubki - 20'
Palisade/Cuscade - 15'
wyszło ok 24l 13Blg
po tygodniu na cichą przy 4blg a następnie po 2 tygodniach do 48 butelek 0,5 l z 190g glukozy.
Pierwsze odczucia smakowe już posiadam ale zatrzymam je na razie dla siebie. Chce poczekać miesiąc może dwa aby smaki się ułożyły i wtedy zdam relacje. Jeśli zapomnę poproszę o przypomnienie.
Pierwsza warka w tym sezonie uwarzona także sezon uważam za rozpoczęty. W planie około 13-14 warek tak do maja. Potem mam brak warunków (pracuje nad tym) na robienie ale wspaniałe warunki na degustowane.
Pozdrawiam i zachęcam do korzystania z moich przepisów
PS:aha drożdże US-05 - brak jakichkolwiek kwaskowych posmaków jakie zawsze miałem przy górniakach także jestem zadowolony
Comment
-
-
Ale zaszalałem. W piwniczce pykają 3 dolniaki na cichej i 2 na burzliwej. Ale zanim na nie przyjdzie pora to w butelkach już kolejna wareczka.
#32 Żubrówkowe IPA
Pale ale - 4kg
Carared -0,5kg
Carapils - 0,5kg
zacieranie 66stC -1h
potem podbicie do 76stC -10min
chmielenie:
Challenger -50g - 60min
Palisade - 50g -30min
Cascade - 15g -15min
20 trawek żubrowych -35min (taki tescik)
wyszło wszystkiego ok25l -blg 12
zadano gęstwą z poprzedniej warki
po tygodniu na cichą a po kolejnych 2 tygodniach przy blg 3 do butelek z 207 g glukozy
Piwko OK trochę mętne. brak jakich kolwiek estrowych posmaków z czego jestem zadowolony. Trawy żubrowej na razie nie wyczuwam.
Comment
-
-
Ale zaległości:
W piwnicy powoli kończą mi się skrzynki z pustymi butelkami a tutaj na razie opisy tylko 2 warek
A więc kolejna:
#33 Pilsner mikołajkowy
Pilsneński 4kg
Monachijski 1kg
carapils 0,5kg
Challenger 50g
sazz - 50g
64stC-20min
72stC - 40min
76stC - 10min
challenger 1h
Sazz - 15min
23litry 13blg Zadano W34/70
odfermentowało do 4blg
Kilka sztuk już wypite i jestem zadowolony ale zobaczymy jak się ułoży.
zachęcam do pisania na forum a nie zadawanie pytań na priva.
Pozdrawiam
Puszka
Comment
-
-
#35 Lager monachijski
Pilzneński - 3kg
Monachijski - 2kg
CaraPils - 0,5kg
63stC - 45'
72stC - 15'
76stC - 5'
Marynaka 30g - 60'
Lubelski - 20g - 20'
Sazz - 25g - 15'
sybilla - 25g - 10'
, Tetnanger - 20g - 10'
Drożdże to gęstwa z warki 33
butelkowane po po 20dniach burzliwej i 16dniach cichej z 173g glukozy + 28g cukru
Wyszło 46 butelek 0,5lLast edited by puszka; 2014-04-02, 18:32.
Comment
-
-
#36 Schwarzbier
manachijski II -3kg
pilsneński klepiskowy - 1kg
Karmelowy 300 0,6kg
barwiący czarny 0,25kg
Jęczmień palony - 80g
66-68stC - 1h
76stC - 10min
Hallertaner Tradition - 50g - 1h
Tetnanger - 15g - 10'
Gęstwa z W34/70
Wyszło 12blg ok 22l
odfermentowało do 5Blg
Comment
-
-
#37 Czeski Pils
Pilsneński klepiskowy 4,1kg
monachijski 0,6kg
carapils 0,25kg
62st-40'
72st-30'
76st-5'
Żatecki - 130g
100g - 60'
30g - 10'
Wyszło 22l 13blg
drożdże to gęstwa z warki nr 34
odfermentowało do 3,5Blg
Całkiem niezłe piwo
Comment
-
-
#38 Czeski Pils 2
Pilsneński klepiskowy 4,9kg
Karmelowy 30 - 0,5kg
62stC - 50'
72stC - 10'
76stC - 10'
Premiant - 50g
Sazz - 20g
20' bez chmielu
60' Premiant
15' - Sazz
Wyszło 24l 13blg
zadano S-23
Odfermentowało do 3blg i po cichej przelano do 49x0,5l z dodatkiem 198g glukozy
Comment
-
-
# 39 Pils Wiedeński
wiedeński - 3kg
pilsneński 2kg
Carapils 0,25kg
zakwaszający 0,125kg
ekstrakt słodowy jasny w proszku 100g
62stC-50'
72stC-10'
76stC-5'
Marynka - 25g -45'
Iunga - 10g - 45'
Perle - 50g - 15'
wyszło 25litrów 12blg
zadano gęstwą z warki poprzedniej
odfermentowało do 3,5blg
przelano do 52x0,5l z 180g glukozy
Dobre piwko
Comment
-
-
#40 Pilsik
Wg obliczeń BeerSmith 2 piwo osiągnęło 36,4 iBU
pilsneński -5kg
Cara pils 0,5kg
zakwaszająco 0,125kg
62stC - 50'
72stC - 10'
76stC - 5'
Iunga 25g - 60'
Sybilla 25g - 20'
Lubelski - 30g - 10'
Wyszło 23l - 12blg
zadano gęstwą z warki 38
odfermentowało do 3,5 blg
Wysłałem na konkurs do Krakowa dla samej metryczki
wg sędziów wyszło że piwo posiadało Silny aldehyd octowy oraz wyczuwalny diacetyl.
Cóż, trzeba będzie nad tym popracować. Oczywiście piwo nie weszło do finału
Comment
-
-
#41 Schwarzbier 2
wg BeerSmith 2 piwo ma 29,2 IBU
pilsneński - 3kg
monachijski II - 1,4kg
carafa II - 0,25kg
barwiący - 0,25kg
63stC - 45'
72stC - 15'
76stC - 10'
tetnenger - 15g - 10'
Perle -50g - 60'
wyszło 23l 12blg
zadano drożdżami z warki 39
Piwo wysłano do Żywca. Zajęło 3 miejsce w swojej kategorii chodziarz nie wiele brakło do drugiej pozycji (przegrałem jakimiś małymi punktami)
mimo 3miejsca piwo miało wadę pod postacią aldehydu octowego. Jak z tym walczyć ??
Oczywiście piwo wyśmienite
Comment
-
Comment