Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • puszka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 204

    #42 American Amber Ale

    Pierwsza przygoda z drożdżami płynnymi. Starter zrobiony. pora na warzenie.

    Paleale - 4kg
    Karmelowy 30 - 0,5kg
    Karmetowy 150 - 0,5kg

    67st C - 1h
    76stC - 10'

    Citra - 25g - 60'
    Amarillo - 25g - 15'

    Wyszło 25l - 11blg odfermentowało do 3 i butelki.
    Piwo było bardzo dobre ale z czasem pojawiały się dziwne kwaskowe posmaki. Wysłane na konkurs do Krakowa gdzie na metryczce napisano że to typowy (bardzo smaczny) Belgian blond

    Comment

    • puszka
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.10
      • 204

      #43 American Brown Ale

      PaleAle - 5kg
      Karmelowy 300 - 0,4kg
      carafa II - 0,2 kg
      Ekstrakt jasny w proszku 0,1kg

      67stc - 1h
      76stC- 10'


      Citra 25g - 45'
      Amarillo 25g - 15'
      Iunga - 40g na cicha


      24l - 13blg gęstwa z poprzedniej warki

      To co poprzednio. Piwo znakomite lecz po jakimś czasie zaczęły się pojawiać kwaskowe posmaki


      I to by było wszystko na sezon 13/14

      Dziś pierwsze zacieranie sezonu 14/15

      mam nadzieje ze uda mi się uwarzyć 13 warek jak w tamtym sezonie.

      Pozdrawiam i zachęcam do zadawania pytań nie tylko na priva

      Comment

      • puszka
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.10
        • 204

        #44 Polish IPA
        #45 Monachijskie Ale


        No i rutyna mnie zgubiła.
        Dwie pierwsze warki w tym sezonie (górniaki) poleciały w kanał. Jakieś bakcyl się wdał na cichej i piwo kwaśne.
        Pewne jest to że na cichej gdyż 45 było na gęstwie z 44. Oba są kwaśne. Na gęstwie z 45 zrobiłem 46 które to nie jest kwaśne i już jest w butelkach.

        Jedyne co zrobiłem to kiedy okazało się że warka 44 i 45 są skażone to warke 46 wyniosłem na cichą do piwnicy do temperatury wtedy ok 13 st C.

        wreszcie przyszedł mrozik i w piwnicy mam ok 9st C. Czas na dolniaki

        Comment

        • puszka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.10
          • 204

          #46 Ale


          Wg obliczeń IBU 48,2

          pilsneński 5kg
          karmelowy 150 - 0,5kg

          62stC - 45'
          72stC - 15'
          76stC - 10'

          Pacyfic gem 25g - 60'
          Perle - 25g - 20'
          Perle - 25g - 10'

          wyszło ok 23l 14blg
          zadano gestwa z warki 45 US-05

          Odfermentowało do 4blg

          cichą przeprowadzono w piwnicy z racji obaw przed infekcją (patrz poprzedni wpis)

          piwo już w butelkach z 180g glukozy

          46butelek 0,5l

          Comment

          • puszka
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2002.10
            • 204

            #47 Lager Vienna

            Wiedeński - 3kg
            pilzneński - 2kg

            62stC-50'
            72stC - 10'
            76stC - 10'

            Chmielenie

            kohatu - 30g - 60'
            Sybilla 15g -20' i 15g - 10'

            drożdze S23

            zabutelkowałem z 173g glukozy - tak się akurat sypło na wage

            wyszło 48butelek 0,5l

            Odfermentowało do 3,5 blg

            Comment

            • puszka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.10
              • 204

              #48 Pils poranny

              wg obliczeń 36,4 IBU

              pilsneński 4kg
              monachijski 1kg
              pszeniczny 0,5kg


              62stC -50'
              74stC - 10'
              76stC - 10'

              Magnum - 25g -60'
              Sybilla - 15g - 20'
              Sazz - 15g - 5'

              wyszło 13blg 23l
              odfermentowało do 4blg

              zabutelkowano z 190g glukozy

              Comment

              • puszka
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2002.10
                • 204

                #49 Poniedziałkowe Monachijskie

                monachijski 3kg
                pilsneński 2kg
                pszeniczny 0,5kg

                62stC - 45'
                72stC - 15'
                76stC - 10'

                Iunga - 20g - 60'
                Sazz - 20g - 15'
                Perle - 20g - 5'

                Wyszło ok 24l 12blg zadano gęstwe z warki 47

                Odfermentowało do 3,5 blg
                zabutelkowano z 190g glukozy.

                pycha

                Comment

                • puszka
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2002.10
                  • 204

                  #50 Koźlak Jubileuszowy

                  Pilzneński - 4kg
                  monachijski I - 2kg
                  pszeniczny - 0,5kg
                  carahell - 0,5kg

                  66stC - 1h
                  76stC - 10'

                  Marynka 35g - 60'
                  Sybilla 15g - 30'
                  Sazz - 20g - 10'
                  Perle - 35g - 5'

                  Wyszło ok 25l - 15 blg

                  zadano gestwe z warki 48

                  Odfermentowało do 4blg - zabutelkowano z 190g glukozy

                  Pycha

                  Comment

                  • puszka
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2002.10
                    • 204

                    Powoli zaczyna brakować piwka w piwnicy. niektórych warek już dawno niema.
                    Więc pora nadrobić zaległości.

                    #51 Pils Monachijski Rozsypany

                    monachijski II - 4kg
                    pilsneński - 1kg

                    62st - 30'
                    72st - 30'
                    76st - 10'

                    marynka 25g - 60'
                    Iunga - 20g - 30'
                    Perle - 20g - 10'

                    wyszło ok 23l blg 12

                    zadano gęstwą z warki 48 (gęstwa tydzień siedziała w słoiku)

                    zeszło do 4blg

                    Comment

                    • puszka
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2002.10
                      • 204

                      #52 Porter Bałtycki

                      wiedeński - 3kg
                      monachijski - 3kg
                      czekoladowy 1200 - 0,1kg
                      karmelowy 300 -0,2kg
                      caraaroma - 0,25
                      caramunich III 0,25kg
                      czekoladowy400 - 0,25kg
                      ekstrakt słodowy WES jasny 1,2kg

                      62st - 30'
                      72st - 30'
                      76szt - 10'

                      Marynka - 30g -60'
                      Sybilla - 35g - 15'

                      Ekstrakt słodowy dodano na ostatnie 15' gotowania

                      wyszło ok 23l - 19blg

                      zadano dużż ilością gęstwy z warki 49

                      zeszło do 6,5 blg

                      zabutelkowano ze 150g glukozy


                      Piwo zajęło 4 miejsce na brackiej jesieni 2015

                      Comment

                      • puszka
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2002.10
                        • 204

                        #53 Polotmave

                        Pilsneński - 4kg
                        Monachijski II 0,5kg
                        Karmelowy 300 0,25kg
                        karmelowy 150 0,3kg
                        karmelowy 600 0,1kg

                        62st - 30'
                        72st - 30;
                        76st - 10'

                        Iunga - 10g - 60'
                        Magnum - 15g - 60'
                        Sazz - 45g - 10'

                        Wyszło ok 23l 12,5glg

                        Zadano drożdżami S-23

                        zeszło do 4blg i zabutelkowano ze 190g glukozy


                        Piwo zajęło 7 miejsce na Birofili 2015

                        Comment

                        • puszka
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2002.10
                          • 204

                          #54 Z tego co jest

                          pilsnenski - 4kg
                          pszeniczny - 0,5kg
                          carahell - 0,5kg
                          monach 0,5kg

                          64st - 60'
                          76st - 10'

                          Iunga - 43g - 60'
                          Perle - 21g - 15'
                          wyszło ok 25l - blg 13

                          zadano gęstwą z warki 53
                          zeszło do 3,5blg
                          zabutelkowano z 190g glukozy

                          Comment

                          • puszka
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2002.10
                            • 204

                            #55 dziesiątka

                            pilsneński - 4kg
                            caramunich I - 0,1kg
                            CaraPils - 0,1kg
                            Monachijski II 0,1kg

                            64st - 60'
                            76st - 10'

                            Marynka - 25g - 60'
                            Lubelski - 30g - 10'
                            wyszło 23l - 10,5 Blg
                            zadano gęstwa z warki 53
                            która stała w słoiu 12 dni
                            zeszło do 2,5blg ze 190g glukozy
                            Last edited by puszka; 2015-09-26, 14:57.

                            Comment

                            • puszka
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2002.10
                              • 204

                              #56 Schwarzbier 1

                              Pilsneński - 3kg
                              Monachijski II 1,5kg
                              Carafa II specjak - 0,25kg
                              Czekoladowy 1200 - 0,25kg


                              64st - 60'
                              76st - 10'

                              Hellertan Tradition - 25g - 60'
                              Perle - 50g 10'

                              wyszło 23l 12blg

                              zadano gęstwą z warki 54

                              zeszło do 3,5blg i zabutelkowano z 190g glukozuy
                              Last edited by puszka; 2015-09-26, 15:00.

                              Comment

                              • puszka
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2002.10
                                • 204

                                #57 Schwarzbier 2

                                Monachijski II 3,4kg
                                Pilsneński 1kg
                                karmelowy 300 - 0,6kg
                                czekoladowy 1200 - 0,2kg
                                palony jęczmień - 80g

                                62stC - 30'
                                72stC - 30'
                                76st C - 10'

                                tradition - 45g -60'
                                mittelfruh - 15g - 10'

                                wyszło ok 23l 13blg

                                zeszło do 4,5

                                zabutelkowane ze 150g glukozy

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X