Moje warzenie w skali piko

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2160

    Moje warzenie w skali piko

    Warka nr 1 - Coopers Weizen

    Ponieważ moim hobby jest kuchenne gotowanie, postanowiłem spróbować swoich sił przy warzeniu piwa.

    Zrobione wg przepisu, podzielone na dwie części. Rozlane do butelek 16 listopada, wyszło 21 butelek z pierwszej połowy.
    Po spróbowaniu (święta) zapał trochę zmalał, piwo było niedobre, w niczym nie przypominało pszenicznego czy też białego.
    Dziwny posmak którego nie umiem określić, być może wziął się z wody kranowej użytej do warzenia.
    Druga połówka została, może się przyda do zrobienia starterów.
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2160

    #2
    Warka nr 2 - Milk Stout.

    Skład (z CP)

    Słód pilzneński 0,9 kg
    Słód monachijski 1 kg
    Słód karmelowy jasny 0,15 kg
    Słód karmelowy ciemny 0,15 kg
    Słód barwiący 0,1 kg i jęczmień palony 0,14 kg
    Laktoza 250 g
    Chmiel Marynka, granulat, 20 g
    Drożdże - Wyeast 1084 Irish Ale

    Zacieranie (odgapiłem od Keto)

    Nastaw 7l wody (jurajska):
    *72°C - wsypane jasne słody
    *68-65°C - 90 minut
    *72°C - wsypane ciemne słody - 15 minut
    *78°C - filtracja

    Gotowanie 65 minut

    Blg przed gotowaniem 9.

    Wyszło ok. 10 litrów - 14 blg.

    Rozlane po cichej (5 blg) dnia 18.01.2011

    Wczoraj spróbowałem kontrolną butelkę.
    Wysycenie i piana jeszcze mizerne.
    Zapach: kawowo - karmelowy.
    Smak: przede wszystkim kawa i karmel, goryczka na końcu. Wpływu laktozy nie wyczuwam.

    Generalnie zachwyt, efektami zacierania jestem bardzo mile zaskoczony.

    Bakcyl załapany, czas na kolejne warki ale już w 31 litrowych fermentatorach.

    Warka 2.1 czyli analogiczna do w/w dziś zostanie przelana na cichą. Jedyną różnicą było niższe blg - 13,5.

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #3
      Gotowanie 65 minut

      Blg przed gotowaniem 9.

      Wyszło ok. 10 litrów - 14 blg.
      Coś nie tak jest z tymi wskazaniami Blg. Albo za mocno grzałeś, albo mierzyłeś gorącą brzęczkę za pierwszym razem, a chłodną za drugim.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pewnie wskazanie ballingometru jest podane po dodaniu laktozy?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Gringo
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.07
          • 2160

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Pewnie wskazanie ballingometru jest podane po dodaniu laktozy?
          No tak było. Laktozę dodałem w 50 minucie gotowania, a pomiar blg zrobiłem tuż przed wyłączeniem (na schłodzonej próbce).

          Comment

          • Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2160

            #6
            Po krótkiej przerwie spowodowanej przeprowadzką, zaczynam w lepszych warunkach kuchennych swoje eksperymenty piwne i kulinarne.
            Mam tutaj o niebo lepszą wodę kranową niz w Chorzowie, przedwczoraj zagotowałem, schłodziłem i degustowałem, nie stwierdziłem żadnych podejrzanych posmaków w tle, była tak dobra jak nie jedna z butelki.

            Warka nr 3 (AIPA).

            Słód pilzneński 4 kg
            Słód wiedeński 1 kg
            Słód Karamel Pils Steinbach 1 kg

            Zacieranie:
            Nastaw 15l wody (kranówka):
            *55°C - wsypane słody, przetrzymanie ok 8 minut,
            *63-61°C - 30 minut,
            *73-71°C - 40 minut - próba jodowa negatywna,
            *78°C - filtracja

            Gotowanie 60 minut

            Chmiel Zeus, granulat 50 g - 0`
            Chmiel Amarillo, granulat 20 g - 30`
            Chmiel Amarillo, granulat 30 g - 55`

            Blg przed gotowaniem 14,5.

            Wyszło ok. 18 litrów - 17,5 blg.

            Chłodzenie w wannie z zimną wodą.
            Dziś zostanie zaszczepione drożdzami Danstar Nottingham.

            Comment

            • crocco
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2010.12
              • 590

              #7
              Gringo ,zaproś na degustację chętnie się wproszę na AIPA.
              Wezmę swoje .

              Comment

              • Gringo
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2007.07
                • 2160

                #8
                Wczoraj otworzyłem swoje AIPA.

                Ogólnie to co mi wyszło:
                Duże wysycenie i wysoka piana, "na raz" nie da się nalać - trochę za duże jak na ten styl.
                Zapach bardzo przyjemny chmielowo żywiczny. Z tego jestem zadowolony.
                Smak, trzyma się stylu co mnie też cieszy, uznaję go za zadowalający, trochę goryczka jest zbyt agresywna taka piołunująca.
                Kolor jest bursztynowy i trochę zamglony, jeżeli wleję wszystko z butelki to wygląda jak pszeniczne. Do tego kilka 2mm "farfocli".
                Na cichej trzymałem 18 dni, może za krótko celem lepszego sklarowania ?

                W przygotowaniu jest Weizen Bock.
                Bakcyl coraz większy.

                Comment

                • Gringo
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2007.07
                  • 2160

                  #9
                  Warka 4 - Weizenbock

                  Skład:

                  Słód pilzneński 1,2 kg
                  Słód pszeniczny 3,0 kg
                  Słód monachijski 1,2 kg
                  Słód karmelowy jasny 0,5 kg
                  Słód karmelowy ciemny 0,2 kg
                  Chmiel Lubelski granulat, 25 g

                  Drożdże Safbrew WB - 06.

                  Zacieranie - Nastaw 15l wody kranowej.

                  46°C - 15 minut
                  temperatura podniesiona do 64°C - odebrane ok 1/3 zacieru do dekokcji

                  Dekokt
                  72°C - 15 minut
                  100°C - 15 minut
                  Zwrot dekoktu
                  temperatura podniesiona do 72°C - 35 minut
                  78°C - filtracja

                  Do wysładzania użyłem 16l wody.

                  Wrzucony chmiel i gotowanie 60 minut

                  Trwa studzenie, próbka to 17,5 blg.

                  Comment

                  • Gringo
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2007.07
                    • 2160

                    #10
                    Weizenbock - ocena

                    Po tygodniu fermaentacji burzliwej blg spadło do 4,5 i utrzymywało się przez kolejne 3 dni. Postanowiłem nie robić fermentacji cichej i po 10 dniach burzliwej zabutelkowałem z glukozą.

                    Wczoraj wieczorem otworzyłem małą butelkę kontrolną.
                    Piana: już jest, bardzo ładna, tworzy czapę 3-4 cm i długo się utrzymuje.
                    Wysycenie: jeszcze niewielkie, przez to piwo narazie w strukturze było bardzo aksamitne.
                    Zapach: cholera, truskawki, wszystko w porzadku, majączą gdzieś banany, drożdże, jedyne co mnie niepokoi to te truskawki (słodkie),
                    Smak: podobnie do zapachu, dominacja słodkich truskawek, pozostałe smaki w porządku, bardzo delikatny kwasek, ciut banana, drożdze.

                    Piłem już od kogoś domowe pszeniczne i też wtedy były te truskawki, skąd to się bierze ? Czy coś spaprałem ? Może to jakieś moje indywiduum smakowe, co lepsze moja żona nie czuje truskawek tylko.... miód.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Jak miód to utlenione. A jak truskawki, to sam bym się chciał dowiedzieć, bo też mi się takie trafiały.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Gringo
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2007.07
                        • 2160

                        #12
                        Dla mnie są to ewidentne truskawki, no cóż pijalne jest, więc wypiję, chociaż drażni mnie ten posmak, zabaczę jeszcze jak piwo się uleży.

                        W kolejce czeka Tripel na niedzielne warzenie.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Wrażenie "miodowe" niekoniecznie pochodzi od utlenienia, w weizenbocku to raczej podejrzewam fenolowe złudzenia aromatyczne Te truskawki bardzo interesujące są, daj jednak temu koziołkowi poleżeć, przecież on ledwie się nagazować zdążył, a Ty go już oceniasz
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Gringo
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2007.07
                            • 2160

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Te truskawki bardzo interesujące są, daj jednak temu koziołkowi poleżeć, przecież on ledwie się nagazować zdążył, a Ty go już oceniasz
                            Nie no zgadza się, oceniłem póki co butelkę kontrolną. Chociaż niecierpliwość tutaj mi się wkrada, ok rączki kładę na kołderkę

                            Comment

                            • Gringo
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2007.07
                              • 2160

                              #15
                              Warka 5 - Tripel

                              Skład:

                              Słód pilzneński 5,7 kg
                              Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg
                              Cukier kandyzowany 0,5 kg
                              Chmiel Marynka, granulat, 30 g
                              Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
                              Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes.

                              Zacieranie - Nastaw 22l wody kranowej.

                              66°C - wsypane wszystkie słody
                              63°C - 50 minut
                              73°C - 20 minut - negatywna p.j.
                              78°C - 5 minut - filtracja

                              Do wysładzania użyłem 12l wody.

                              Gotowanie
                              - 63 minuty

                              Chmielenie:
                              60 minut - Marynka
                              10 minut - Lubelski + cukier kandyzowany

                              Trwa studzenie w wannie, przed dodaniem cukru blg - 17,0.

                              Wieczorem zaszczepię przygotowanym wcześniej starterem i pójdzie do pokoju w temperaturze ok 22°C.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X