Warka 6 - Marcowe - Pierwsza zima
Skład:
Słód pilzneński 1,3 kg
Słód monachijski 2,5 kg
Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
Chmiel Marynka, granulat, 30 g
Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
Drożdże Saflager S-23
Zacieranie: Nastaw 20 litów - kranówka.
65°C - wsypane wszystkie słody
63°C - 20 minut
Dekokt: 1/3 gęstego
73°C - 10 minut
100°C - 15 minut
Zwrot do zacieru głównego
73°C - 30 minut - negatywna p.j.
78°C - filtracja
Do wysładzania użyłem 6 l wody. Wyszło ok 20l - 10blg.
Gotowanie - 60 minut
Chmielenie:
60 minut - Marynka
10 minut - Lubelski
Trwa studzenie na balkonie. Po gotowaniu wyszło 12,0 blg.
Wieczorem zaszczepione będą drożdże i do piwnicy w 12 st C.
Skład:
Słód pilzneński 1,3 kg
Słód monachijski 2,5 kg
Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
Chmiel Marynka, granulat, 30 g
Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
Drożdże Saflager S-23
Zacieranie: Nastaw 20 litów - kranówka.
65°C - wsypane wszystkie słody
63°C - 20 minut
Dekokt: 1/3 gęstego
73°C - 10 minut
100°C - 15 minut
Zwrot do zacieru głównego
73°C - 30 minut - negatywna p.j.
78°C - filtracja
Do wysładzania użyłem 6 l wody. Wyszło ok 20l - 10blg.
Gotowanie - 60 minut
Chmielenie:
60 minut - Marynka
10 minut - Lubelski
Trwa studzenie na balkonie. Po gotowaniu wyszło 12,0 blg.
Wieczorem zaszczepione będą drożdże i do piwnicy w 12 st C.
Comment