Jakie masz jagody? Jakoś bardzo ich mało.Ja dawałem chyba trzydzieści deka i było je wtedy czuć.
Moje warzenie w skali piko
Collapse
X
-
W końcu zrobiłem tak:
Skład:
Słód Pale Ale - 4,0 kg
Słód Monachijski ciemny - 0,5 kg
Słód Żytni - 0,5 kg
Słód Crystal - 0,4 kg
Słód wędzony - 0,2 kg
Jagody jałowca - 40 g
Chmiel Hallertau Tradition - 15g
Drożdże piekarnicze prasowane - 15 g
Nastaw: 19 litrów wody kranowej.
Zacieranie:
44°C - 15 minut,
55°C - 15 minut
66°C - 15 minut
72°C - 45 minut - negatywna p.j.
78°C - filtracja
Do wysładzania użyłem ok 3 l wody.
Gotowanie - 60 minut
Chmielenie i przyprawianie:
60 minut - Hallertau Tradition - 15g
60 minut - Jagody jałowca - 40g
Po gotowaniu wyszło ~18 blg. ok 15l.
Zastanawiałem się czy nie użyć drożdży piekarniczych w wersji instant. Miałem obawy o czystość tych prasowanych jak leżą w sklepie np. w towarzystwie serów pleśniowych.
Ale udało mi się kupić prasowane dość hermetycznie zapakowane, wyglądały ładnie, a dmuchając na zimne wyciąłem 15 gram odcinając wszystkie boki które mogły być narażone na jakieś zewnętrzne paści.
Wczoraj wieczorem zaszczepiłem brzeczke drożdżami a dzisiaj rano już pracowały tworząc konkretną pianę. O dziwo nie śmierdziało, na razie.
Comment
-
-
Warka 20 - NZIPA - 15°
Nowozelandzka IPA
Skład:
Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 3 kg
Słód karmelowy jasny 1 kg
Chmiel Dr Rudi granulat 100g
Drożdże Danstar Nottingham
Zacieranie:
Nastaw 20l wody (kranówka):
*70°C - wsypane słody,
*68-66°C - 60 minut,
*73-72°C - 20 minut - próba jodowa negatywna,
*78°C - filtracja
Gotowanie 60 minut
Chmiel Dr Rudi, granulat 50 g - 0`
Chmiel Dr Rudi, granulat 30 g - 30`
Chmiel Dr Rudi, granulat 20 g - 50`
Wyszło ok. 25 litrów - 15,5 blg.
Trwa chłodzenie.
Dziś zostanie zaszczepione drożdżami Danstar Nottingham.
Comment
-
Comment