Moje warzenie w skali piko

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crocco
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.12
    • 590

    #46
    Jakie masz jagody? Jakoś bardzo ich mało.Ja dawałem chyba trzydzieści deka i było je wtedy czuć.

    Comment

    • Gringo
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.07
      • 2160

      #47
      Zamówiłem w CP, w razie czego mam 100 metrów do sklepu gdzie są z Kamisu.
      Mówisz mało ? zanotowałem

      Comment

      • crocco
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.12
        • 590

        #48
        Przed wrzuceniem rozgnieć je aby więcej z siebie uwolniły smaku i aromatu.

        Comment

        • Gringo
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.07
          • 2160

          #49
          W końcu zrobiłem tak:

          Skład:
          Słód Pale Ale - 4,0 kg
          Słód Monachijski ciemny - 0,5 kg
          Słód Żytni - 0,5 kg
          Słód Crystal - 0,4 kg
          Słód wędzony - 0,2 kg
          Jagody jałowca - 40 g
          Chmiel Hallertau Tradition - 15g
          Drożdże piekarnicze prasowane - 15 g

          Nastaw: 19 litrów wody kranowej.

          Zacieranie:
          44°C - 15 minut,
          55°C - 15 minut
          66°C - 15 minut
          72°C - 45 minut - negatywna p.j.
          78°C - filtracja

          Do wysładzania użyłem ok 3 l wody.

          Gotowanie - 60 minut

          Chmielenie i przyprawianie:
          60 minut - Hallertau Tradition - 15g
          60 minut - Jagody jałowca - 40g

          Po gotowaniu wyszło ~18 blg. ok 15l.

          Zastanawiałem się czy nie użyć drożdży piekarniczych w wersji instant. Miałem obawy o czystość tych prasowanych jak leżą w sklepie np. w towarzystwie serów pleśniowych.
          Ale udało mi się kupić prasowane dość hermetycznie zapakowane, wyglądały ładnie, a dmuchając na zimne wyciąłem 15 gram odcinając wszystkie boki które mogły być narażone na jakieś zewnętrzne paści.
          Wczoraj wieczorem zaszczepiłem brzeczke drożdżami a dzisiaj rano już pracowały tworząc konkretną pianę. O dziwo nie śmierdziało, na razie.

          Comment

          • Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2160

            #50
            Warka 20 - NZIPA - 15°

            Nowozelandzka IPA

            Skład:
            Słód pilzneński 2 kg
            Słód monachijski 3 kg
            Słód karmelowy jasny 1 kg
            Chmiel Dr Rudi granulat 100g
            Drożdże Danstar Nottingham

            Zacieranie:
            Nastaw 20l wody (kranówka):
            *70°C - wsypane słody,
            *68-66°C - 60 minut,
            *73-72°C - 20 minut - próba jodowa negatywna,
            *78°C - filtracja

            Gotowanie 60 minut

            Chmiel Dr Rudi, granulat 50 g - 0`
            Chmiel Dr Rudi, granulat 30 g - 30`
            Chmiel Dr Rudi, granulat 20 g - 50`

            Wyszło ok. 25 litrów - 15,5 blg.

            Trwa chłodzenie.
            Dziś zostanie zaszczepione drożdżami Danstar Nottingham.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X