Moje warzenie w skali piko

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crocco
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.12
    • 590

    #46
    Jakie masz jagody? Jakoś bardzo ich mało.Ja dawałem chyba trzydzieści deka i było je wtedy czuć.

    Comment

    • Gringo
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.07
      • 2162

      #47
      Zamówiłem w CP, w razie czego mam 100 metrów do sklepu gdzie są z Kamisu.
      Mówisz mało ? zanotowałem

      Comment

      • crocco
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.12
        • 590

        #48
        Przed wrzuceniem rozgnieć je aby więcej z siebie uwolniły smaku i aromatu.

        Comment

        • Gringo
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.07
          • 2162

          #49
          W końcu zrobiłem tak:

          Skład:
          Słód Pale Ale - 4,0 kg
          Słód Monachijski ciemny - 0,5 kg
          Słód Żytni - 0,5 kg
          Słód Crystal - 0,4 kg
          Słód wędzony - 0,2 kg
          Jagody jałowca - 40 g
          Chmiel Hallertau Tradition - 15g
          Drożdże piekarnicze prasowane - 15 g

          Nastaw: 19 litrów wody kranowej.

          Zacieranie:
          44°C - 15 minut,
          55°C - 15 minut
          66°C - 15 minut
          72°C - 45 minut - negatywna p.j.
          78°C - filtracja

          Do wysładzania użyłem ok 3 l wody.

          Gotowanie - 60 minut

          Chmielenie i przyprawianie:
          60 minut - Hallertau Tradition - 15g
          60 minut - Jagody jałowca - 40g

          Po gotowaniu wyszło ~18 blg. ok 15l.

          Zastanawiałem się czy nie użyć drożdży piekarniczych w wersji instant. Miałem obawy o czystość tych prasowanych jak leżą w sklepie np. w towarzystwie serów pleśniowych.
          Ale udało mi się kupić prasowane dość hermetycznie zapakowane, wyglądały ładnie, a dmuchając na zimne wyciąłem 15 gram odcinając wszystkie boki które mogły być narażone na jakieś zewnętrzne paści.
          Wczoraj wieczorem zaszczepiłem brzeczke drożdżami a dzisiaj rano już pracowały tworząc konkretną pianę. O dziwo nie śmierdziało, na razie.

          Comment

          • Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2162

            #50
            Warka 20 - NZIPA - 15°

            Nowozelandzka IPA

            Skład:
            Słód pilzneński 2 kg
            Słód monachijski 3 kg
            Słód karmelowy jasny 1 kg
            Chmiel Dr Rudi granulat 100g
            Drożdże Danstar Nottingham

            Zacieranie:
            Nastaw 20l wody (kranówka):
            *70°C - wsypane słody,
            *68-66°C - 60 minut,
            *73-72°C - 20 minut - próba jodowa negatywna,
            *78°C - filtracja

            Gotowanie 60 minut

            Chmiel Dr Rudi, granulat 50 g - 0`
            Chmiel Dr Rudi, granulat 30 g - 30`
            Chmiel Dr Rudi, granulat 20 g - 50`

            Wyszło ok. 25 litrów - 15,5 blg.

            Trwa chłodzenie.
            Dziś zostanie zaszczepione drożdżami Danstar Nottingham.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Czechy, Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
              dadek
              Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
              2022-01-15, 03:06
            • darekd
              Bernard, Extra hořký ležák 12%
              darekd
              Piwo po raz pierwszy uwarzono w zeszłym roku.

              12% ekstr.
              5% alk.
              60 IBU

              Chmiele: Agnus, Amarillo a Citra

              Aromat - ziołowo/łodygowo/korzenny chmiel, trochę drożdży, lekki słód
              Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z długim kożuszkiem,...
              2024-11-22, 01:28
            • kurek93
              Pszenica z błędami.
              kurek93
              Witam.
              Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
              • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
              • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
              • słód Weyermann®
              ...
              2023-01-13, 10:28
            • darekd
              Prost, Bitter
              darekd
              12% ekstr
              Alk. 4,9%

              Chmiel - Fuggle (UK)
              Słody - Pilzneński, Golden Ale, Carabody, Karmelowy 400 EBC, Karmelowy 50 EBC, Cookie

              https://www.browarprost.pl/bitter

              Aromat - łagodny, korzenny chmiel, ciasteczkowy słód wyraźniejszy
              Piana - średnia,...
              2023-02-07, 00:33
            • dadek
              Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
              dadek
              Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
              2023-11-17, 00:48
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...