Moje warzenie w skali piko

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2162

    #16
    Warka 6 - Marcowe - Pierwsza zima

    Skład:

    Słód pilzneński 1,3 kg
    Słód monachijski 2,5 kg
    Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 30 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
    Drożdże Saflager S-23

    Zacieranie: Nastaw 20 litów - kranówka.

    65°C - wsypane wszystkie słody
    63°C - 20 minut

    Dekokt: 1/3 gęstego

    73°C - 10 minut
    100°C - 15 minut

    Zwrot do zacieru głównego

    73°C - 30 minut - negatywna p.j.
    78°C - filtracja

    Do wysładzania użyłem 6 l wody. Wyszło ok 20l - 10blg.

    Gotowanie - 60 minut

    Chmielenie:
    60 minut - Marynka
    10 minut - Lubelski

    Trwa studzenie na balkonie. Po gotowaniu wyszło 12,0 blg.

    Wieczorem zaszczepione będą drożdże i do piwnicy w 12 st C.

    Comment

    • Gringo
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.07
      • 2162

      #17
      Warka 7 - Rauchbier 14 - Smrodek

      Skład:

      Słód monachijski 2,2 kg
      Słód wędzony 2,2 kg
      Słód karmelowy jasny 0,3 kg
      Chmiel Marynka, granulat, 30 g
      Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
      Drożdże Saflager S-23

      Zacieranie: Nastaw 20 litów - kranówka.

      63°C - wsypane wszystkie słody
      63 -61°C - 15 minut

      Dekokt: 1/3 gęstego

      73°C - 10 minut
      100°C - 15 minut

      Zwrot do zacieru głównego

      73 - 70°C - 40 minut - negatywna p.j.
      78°C - filtracja

      Do wysładzania użyłem 5 l wody. Wyszło ok 18l - 11 blg.

      Gotowanie - 60 minut

      Chmielenie:
      60 minut - Marynka
      10 minut - Lubelski

      Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło 13,5 blg.

      Wieczorem zaszczepione będą drożdże i do piwnicy w 12 st C.



      Marcowe przelane dzisiaj na cichą - zostało 3,5blg, poszło w głębszą część piwnicy 9 st. C.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2012-01-22, 15:42.

      Comment

      • Gringo
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2007.07
        • 2162

        #18
        Warka nr 6 - Marcowe poszło do butelek (32 szt). Ładnie się wyklarowało i spadło do 3 blg.

        Warka nr 4 - Weizenbock, zminimalizował się posmak truskawek, ale jest bardzo mocne trąci spirytusem.

        Warka nr 5 - Tripel, otworzyłem małą kontrolną buteleczkę, ładna piana, małe wysycenie, dobre, ale musi jeszcze poleżeć. Mocne. Czuć pomarańcze, to efekt dorzucenia wyparzonych skórek tego owocu do fermentacji burzliwej o czym nie wspomniałem powyżej.

        Warka nr 7 - Rauchbier, po oczyszczeniu fermentatora idzie na cichą.

        Comment

        • crocco
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2010.12
          • 590

          #19
          Potwierdziłeś mój osąd o Weizenbock.

          Comment

          • Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2162

            #20
            Ale długo nie postoi. Mojemu ojcu zasmakowało (amator Warki Strong ) sam nie wiem czy się nie zabierze za robienie piwa na emeryturze.

            Comment

            • crocco
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2010.12
              • 590

              #21
              Ucz go!
              Ja dzisiaj warzyłem z kumplem ,który jeszcze 3 miesiące temu nie miał pojęcia,że piwo można robić poza tfu,prawdziwymi browarami.
              Ostatnia zmiana dokonana przez crocco; 2012-02-10, 18:02.

              Comment

              • Gringo
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2007.07
                • 2162

                #22
                Warka 8 - Alt - 11,5

                Skład:

                Słód monachijski 3,7 kg
                Słód karmelowy jasny 0,3 kg
                Chmiel Northern Brewer, granulat, 30 g
                Chmiel Saaz, granulat, 20 g
                Drożdże Danstar Nottingham

                Zacieranie: Nastaw 22 litry wody - kranówka.

                66°C - wsypane wszystkie słody
                63 -61°C - 40 minut
                73 - 70°C - 30 minut - negatywna p.j.
                78°C - filtracja

                Do wysładzania użyłem 5 l wody.

                Gotowanie - 60 minut

                Chmielenie:
                60 minut - Northern Brewer
                15 minut - Saaz

                Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło ~11,5 blg. ok 18l

                Wieczorem zaszczepię drożdżami i pójdzie do chłodnego pokoju.

                Comment

                • Gringo
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2007.07
                  • 2162

                  #23
                  Warka 9 - APA - 14

                  Skład:
                  Słód pilzneński 2 kg
                  Słód monachijski 3 kg
                  Słód karmelowy jasny 0,5 kg
                  Chmiel Chinook granulat 50g
                  Chmiel Ahtanum granulat 50g
                  Drożdże Danstar Nottingham

                  Zacieranie:
                  Nastaw 20l wody (kranówka):
                  *70°C - wsypane słody,
                  *68-67°C - 60 minut,
                  *73°C - 20 minut - próba jodowa negatywna,
                  *78°C - filtracja

                  Gotowanie 60 minut

                  Chmiel Chinook, granulat 50 g - 0`
                  Chmiel Ahtanum, granulat 25 g - 50`
                  Chmiel Ahtanum, granulat 25 g - na zimno

                  Blg przed gotowaniem 12,0.

                  Wyszło ok. 20 litrów - 14,5 blg.

                  Chłodzenie w wannie z zimną wodą.
                  Dziś zostanie zaszczepione drożdżami Danstar Nottingham.

                  Dziś zabutelkowałem Alta który zszedł do 3blg. Wyszło 32 butelki 0,5l i jedna kontrolna 0,2l.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2012-03-25, 16:32.

                  Comment

                  • Gringo
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2007.07
                    • 2162

                    #24
                    Warka 10 - RIS - 25°

                    Skład:

                    Słód pale ale - 5,0 kg
                    Słód monachijski - 3,5 kg
                    Jęczmień palony - 0,6 kg
                    Słód Caraaroma - 0,5 kg
                    Słód Caramunich II - 0,5 kg
                    Słód Carafa II - 0,4 kg
                    Płatki jęczmienne - 0,35 kg
                    Płatki owsiane - 0,4 kg
                    Płatki pszenne - 0,3 kg
                    Chmiel Zeus, granulat 14,2% AA - 55 g
                    Chmiel Willamette, granulat 5,5% AA - 60 g
                    Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale.

                    Zacieranie - Nastaw 20l wody kranowej.

                    69°C - wsypane słody
                    67-65°C - 120 minut, po 100 minutach negatywna p.j. i wsypanie słodów barwiących.
                    73°C - 10 minut
                    78°C - filtracja

                    Do wysładzania użyłem 10l wody. Przed gotowaniem wyszło około 18l i 22,5 blg Filtrowanie było dla mnie prawdziwą katorgą. Długo się nie zdecyduję na robienie piwa z płatkami.

                    Gotowanie - 70 minut

                    Chmielenie:
                    60 minut - Zeus
                    10 minut - Willamette

                    Trwa studzenie w wannie, wyszło... ? Brakło skali ale myślę że tak jak celowałem - 25,0.

                    Jutro zaszczepię przygotowanym wcześniej starterem i pójdzie do pokoju w temperaturze ok 18°C.

                    Comment

                    • crocco
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.12
                      • 590

                      #25
                      Ile litrów wyszło?

                      Comment

                      • Gringo
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2007.07
                        • 2162

                        #26
                        Po gotowaniu na oko - 15. Zobaczymy jak zabutelkuję.

                        Comment

                        • crocco
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2010.12
                          • 590

                          #27
                          No tak,przecież podczas fermentacji ucieka ,podczas butelkowania ucieka,tylko nie wiadomo jak ?

                          Comment

                          • Gringo
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2007.07
                            • 2162

                            #28
                            APA, zabutelkowana (28szt), blg spadło do 4.
                            RIS pięknie fermentuje na burzliwej, przetrzymam jeszcze z tydzień.

                            Comment

                            • Gringo
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2007.07
                              • 2162

                              #29
                              Warka 11 - IRA - 12

                              Irish Red Ale

                              Skład:

                              Słód pilzeński 2,0 kg
                              Słód monachijski 2,5 kg
                              Słód karmelowy jasny 0,2 kg
                              Słód karmelowy ciemny 0,15 kg
                              Chmiel Challenger, granulat, 25 g
                              Chmiel Fuggles, granulat, 20 g
                              Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale, gęstwa z poprzedniej warki.

                              Zacieranie: Nastaw 20 litrów wody - kranówka.

                              56°C - wsypane wszystkie słody
                              54 -53°C - 20 minut
                              67 - 66°C - 40 minut
                              73 - 71°C - 40 minut - negatywna p.j.
                              78°C - filtracja

                              Do wysładzania użyłem 9 l wody.

                              Gotowanie - 60 minut

                              Chmielenie:
                              60 minut - Challenger
                              15 minut - Fuggles

                              Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło ~13,0 blg. ok 20l. Mierzyłem w 12 blg ale coś zawiodło.

                              Wczoraj RIS poszedł do butelek, nie mogłem się oprzeć i nie spróbować. Gęsty, oleisty, ale dla mnie za mało nachmielony. Bałem się że przesadziłem z chmielem że za dużo, a jednak za mało.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2012-05-27, 15:18.

                              Comment

                              • Khan
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.09
                                • 297

                                #30
                                HTML:
                                Po gotowaniu wyszło ~13,0 blg. ok 20l. Mierzyłem w 12 blg ale coś zawiodło.
                                ja tam nie mam takich dylematów jak chcę 12blg do dolewam wody do 12blg... (oczywiście jak mi baardzo zależy na utrzymaniu danej gęstości...)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
                                  dadek
                                  Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
                                  2022-01-15, 03:06
                                • darekd
                                  Bernard, Extra hořký ležák 12%
                                  darekd
                                  Piwo po raz pierwszy uwarzono w zeszłym roku.

                                  12% ekstr.
                                  5% alk.
                                  60 IBU

                                  Chmiele: Agnus, Amarillo a Citra

                                  Aromat - ziołowo/łodygowo/korzenny chmiel, trochę drożdży, lekki słód
                                  Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z długim kożuszkiem,...
                                  2024-11-22, 01:28
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • darekd
                                  Prost, Bitter
                                  darekd
                                  12% ekstr
                                  Alk. 4,9%

                                  Chmiel - Fuggle (UK)
                                  Słody - Pilzneński, Golden Ale, Carabody, Karmelowy 400 EBC, Karmelowy 50 EBC, Cookie

                                  https://www.browarprost.pl/bitter

                                  Aromat - łagodny, korzenny chmiel, ciasteczkowy słód wyraźniejszy
                                  Piana - średnia,...
                                  2023-02-07, 00:33
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...