Moje warzenie w skali piko

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2160

    #16
    Warka 6 - Marcowe - Pierwsza zima

    Skład:

    Słód pilzneński 1,3 kg
    Słód monachijski 2,5 kg
    Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 30 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
    Drożdże Saflager S-23

    Zacieranie: Nastaw 20 litów - kranówka.

    65°C - wsypane wszystkie słody
    63°C - 20 minut

    Dekokt: 1/3 gęstego

    73°C - 10 minut
    100°C - 15 minut

    Zwrot do zacieru głównego

    73°C - 30 minut - negatywna p.j.
    78°C - filtracja

    Do wysładzania użyłem 6 l wody. Wyszło ok 20l - 10blg.

    Gotowanie - 60 minut

    Chmielenie:
    60 minut - Marynka
    10 minut - Lubelski

    Trwa studzenie na balkonie. Po gotowaniu wyszło 12,0 blg.

    Wieczorem zaszczepione będą drożdże i do piwnicy w 12 st C.

    Comment

    • Gringo
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.07
      • 2160

      #17
      Warka 7 - Rauchbier 14 - Smrodek

      Skład:

      Słód monachijski 2,2 kg
      Słód wędzony 2,2 kg
      Słód karmelowy jasny 0,3 kg
      Chmiel Marynka, granulat, 30 g
      Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
      Drożdże Saflager S-23

      Zacieranie: Nastaw 20 litów - kranówka.

      63°C - wsypane wszystkie słody
      63 -61°C - 15 minut

      Dekokt: 1/3 gęstego

      73°C - 10 minut
      100°C - 15 minut

      Zwrot do zacieru głównego

      73 - 70°C - 40 minut - negatywna p.j.
      78°C - filtracja

      Do wysładzania użyłem 5 l wody. Wyszło ok 18l - 11 blg.

      Gotowanie - 60 minut

      Chmielenie:
      60 minut - Marynka
      10 minut - Lubelski

      Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło 13,5 blg.

      Wieczorem zaszczepione będą drożdże i do piwnicy w 12 st C.



      Marcowe przelane dzisiaj na cichą - zostało 3,5blg, poszło w głębszą część piwnicy 9 st. C.
      Last edited by Gringo; 2012-01-22, 15:42.

      Comment

      • Gringo
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2007.07
        • 2160

        #18
        Warka nr 6 - Marcowe poszło do butelek (32 szt). Ładnie się wyklarowało i spadło do 3 blg.

        Warka nr 4 - Weizenbock, zminimalizował się posmak truskawek, ale jest bardzo mocne trąci spirytusem.

        Warka nr 5 - Tripel, otworzyłem małą kontrolną buteleczkę, ładna piana, małe wysycenie, dobre, ale musi jeszcze poleżeć. Mocne. Czuć pomarańcze, to efekt dorzucenia wyparzonych skórek tego owocu do fermentacji burzliwej o czym nie wspomniałem powyżej.

        Warka nr 7 - Rauchbier, po oczyszczeniu fermentatora idzie na cichą.

        Comment

        • crocco
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2010.12
          • 590

          #19
          Potwierdziłeś mój osąd o Weizenbock.

          Comment

          • Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2160

            #20
            Ale długo nie postoi. Mojemu ojcu zasmakowało (amator Warki Strong ) sam nie wiem czy się nie zabierze za robienie piwa na emeryturze.

            Comment

            • crocco
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2010.12
              • 590

              #21
              Ucz go!
              Ja dzisiaj warzyłem z kumplem ,który jeszcze 3 miesiące temu nie miał pojęcia,że piwo można robić poza tfu,prawdziwymi browarami.
              Last edited by crocco; 2012-02-10, 18:02.

              Comment

              • Gringo
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2007.07
                • 2160

                #22
                Warka 8 - Alt - 11,5

                Skład:

                Słód monachijski 3,7 kg
                Słód karmelowy jasny 0,3 kg
                Chmiel Northern Brewer, granulat, 30 g
                Chmiel Saaz, granulat, 20 g
                Drożdże Danstar Nottingham

                Zacieranie: Nastaw 22 litry wody - kranówka.

                66°C - wsypane wszystkie słody
                63 -61°C - 40 minut
                73 - 70°C - 30 minut - negatywna p.j.
                78°C - filtracja

                Do wysładzania użyłem 5 l wody.

                Gotowanie - 60 minut

                Chmielenie:
                60 minut - Northern Brewer
                15 minut - Saaz

                Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło ~11,5 blg. ok 18l

                Wieczorem zaszczepię drożdżami i pójdzie do chłodnego pokoju.

                Comment

                • Gringo
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2007.07
                  • 2160

                  #23
                  Warka 9 - APA - 14

                  Skład:
                  Słód pilzneński 2 kg
                  Słód monachijski 3 kg
                  Słód karmelowy jasny 0,5 kg
                  Chmiel Chinook granulat 50g
                  Chmiel Ahtanum granulat 50g
                  Drożdże Danstar Nottingham

                  Zacieranie:
                  Nastaw 20l wody (kranówka):
                  *70°C - wsypane słody,
                  *68-67°C - 60 minut,
                  *73°C - 20 minut - próba jodowa negatywna,
                  *78°C - filtracja

                  Gotowanie 60 minut

                  Chmiel Chinook, granulat 50 g - 0`
                  Chmiel Ahtanum, granulat 25 g - 50`
                  Chmiel Ahtanum, granulat 25 g - na zimno

                  Blg przed gotowaniem 12,0.

                  Wyszło ok. 20 litrów - 14,5 blg.

                  Chłodzenie w wannie z zimną wodą.
                  Dziś zostanie zaszczepione drożdżami Danstar Nottingham.

                  Dziś zabutelkowałem Alta który zszedł do 3blg. Wyszło 32 butelki 0,5l i jedna kontrolna 0,2l.
                  Last edited by Gringo; 2012-03-25, 16:32.

                  Comment

                  • Gringo
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2007.07
                    • 2160

                    #24
                    Warka 10 - RIS - 25°

                    Skład:

                    Słód pale ale - 5,0 kg
                    Słód monachijski - 3,5 kg
                    Jęczmień palony - 0,6 kg
                    Słód Caraaroma - 0,5 kg
                    Słód Caramunich II - 0,5 kg
                    Słód Carafa II - 0,4 kg
                    Płatki jęczmienne - 0,35 kg
                    Płatki owsiane - 0,4 kg
                    Płatki pszenne - 0,3 kg
                    Chmiel Zeus, granulat 14,2% AA - 55 g
                    Chmiel Willamette, granulat 5,5% AA - 60 g
                    Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale.

                    Zacieranie - Nastaw 20l wody kranowej.

                    69°C - wsypane słody
                    67-65°C - 120 minut, po 100 minutach negatywna p.j. i wsypanie słodów barwiących.
                    73°C - 10 minut
                    78°C - filtracja

                    Do wysładzania użyłem 10l wody. Przed gotowaniem wyszło około 18l i 22,5 blg Filtrowanie było dla mnie prawdziwą katorgą. Długo się nie zdecyduję na robienie piwa z płatkami.

                    Gotowanie - 70 minut

                    Chmielenie:
                    60 minut - Zeus
                    10 minut - Willamette

                    Trwa studzenie w wannie, wyszło... ? Brakło skali ale myślę że tak jak celowałem - 25,0.

                    Jutro zaszczepię przygotowanym wcześniej starterem i pójdzie do pokoju w temperaturze ok 18°C.

                    Comment

                    • crocco
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.12
                      • 590

                      #25
                      Ile litrów wyszło?

                      Comment

                      • Gringo
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2007.07
                        • 2160

                        #26
                        Po gotowaniu na oko - 15. Zobaczymy jak zabutelkuję.

                        Comment

                        • crocco
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2010.12
                          • 590

                          #27
                          No tak,przecież podczas fermentacji ucieka ,podczas butelkowania ucieka,tylko nie wiadomo jak ?

                          Comment

                          • Gringo
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2007.07
                            • 2160

                            #28
                            APA, zabutelkowana (28szt), blg spadło do 4.
                            RIS pięknie fermentuje na burzliwej, przetrzymam jeszcze z tydzień.

                            Comment

                            • Gringo
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2007.07
                              • 2160

                              #29
                              Warka 11 - IRA - 12

                              Irish Red Ale

                              Skład:

                              Słód pilzeński 2,0 kg
                              Słód monachijski 2,5 kg
                              Słód karmelowy jasny 0,2 kg
                              Słód karmelowy ciemny 0,15 kg
                              Chmiel Challenger, granulat, 25 g
                              Chmiel Fuggles, granulat, 20 g
                              Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale, gęstwa z poprzedniej warki.

                              Zacieranie: Nastaw 20 litrów wody - kranówka.

                              56°C - wsypane wszystkie słody
                              54 -53°C - 20 minut
                              67 - 66°C - 40 minut
                              73 - 71°C - 40 minut - negatywna p.j.
                              78°C - filtracja

                              Do wysładzania użyłem 9 l wody.

                              Gotowanie - 60 minut

                              Chmielenie:
                              60 minut - Challenger
                              15 minut - Fuggles

                              Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło ~13,0 blg. ok 20l. Mierzyłem w 12 blg ale coś zawiodło.

                              Wczoraj RIS poszedł do butelek, nie mogłem się oprzeć i nie spróbować. Gęsty, oleisty, ale dla mnie za mało nachmielony. Bałem się że przesadziłem z chmielem że za dużo, a jednak za mało.
                              Last edited by Gringo; 2012-05-27, 15:18.

                              Comment

                              • Khan
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.09
                                • 297

                                #30
                                HTML:
                                Po gotowaniu wyszło ~13,0 blg. ok 20l. Mierzyłem w 12 blg ale coś zawiodło.
                                ja tam nie mam takich dylematów jak chcę 12blg do dolewam wody do 12blg... (oczywiście jak mi baardzo zależy na utrzymaniu danej gęstości...)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X