Moje warzenie w skali piko

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2162

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
    HTML:
    Po gotowaniu wyszło ~13,0 blg. ok 20l. Mierzyłem w 12 blg ale coś zawiodło.
    ja tam nie mam takich dylematów jak chcę 12blg do dolewam wody do 12blg... (oczywiście jak mi baardzo zależy na utrzymaniu danej gęstości...)
    Po gotowaniu jak mam gęstość mieszczącą się w granicach BJCP danego gatunku, to zostawiam, a cel jaki chcę osiągnąć to traktuję trochę jak strzelanie do celu. Dopiero jak nie trafię w tarczę to ręcznie wsadzam strzałę

    Comment

    • Gringo
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.07
      • 2162

      #32
      Warka 12 - WIT - 11

      Witbier

      Skład:

      Słód pilzneński 2,0 kg
      Pszenica niesłodowana 1,8 kg
      Płatki owsiane 0,4 kg
      Kolendra 15 g
      Curaçao 20 g
      Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
      Drożdże Brewferm Blanche

      Zacieranie: Nastaw 20 litrów wody - kranówka.

      66°C - wsypana śruta i płatki,
      64 -61°C - 40 minut
      73 - 71°C - 40 minut - negatywna p.j.
      78°C - filtracja

      Do wysładzania użyłem 6 l wody.

      Gotowanie - 60 minut

      Chmielenie:
      60 minut - Lubelski
      Przyprawianie
      10 minut - kolendra + curacao

      Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło ~10,5 blg. ok 20l.

      Wczoraj IRA poszła w butelki, odfermentowała do 2 blg. Wyszło 34 butelki.

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2002.11
        • 6059

        #33
        Gringo , jeśli warzysz w skali piko to mam dla Ciebie cały browar w tej skali czyli 1:87
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • Gringo
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.07
          • 2162

          #34
          Heh, aż mi się oczy zaświeciły.

          Myślałem kiedyś o tym, łącznie z wagonikami do przewozu piwa. Buduję powolutku makietę w tej skali (od kilku lat), głównie z elementów ROCO. Bardzo powoli mi to idzie ale cały czas zastanawiam się nad umieszczeniem motywu piwnego na makiecie.

          Comment

          • Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2162

            #35
            Warka 13 - BPA - 12

            Belgijskie Pale Ale

            Skład:

            Słód pilzneński 1,5 kg
            Słód monachijski 1,1 kg
            Słód wiedeński 1,0 kg
            Słód Biscuit 0,2 kg
            Słód Aroma 0,1 kg
            Słód Special B 0,1 kg
            Chmiel Lubelski, granulat, 40 gr
            Drożdże Safale S-04

            Zacieranie: Nastaw 25 litrów wody - kranówka.

            66°C - wsypana cała śruta,
            63 -61°C - 30 minut
            73 - 71°C - 60 minut - negatywna p.j.
            78°C - filtracja

            Do wysładzania użyłem 6 l wody.

            Gotowanie - 60 minut

            Chmielenie:

            60 minut - Lubelski - 25g
            10 minut - Lubelski - 15g

            Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło ~12,0 blg. ok 22l.

            Comment

            • Gringo
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2007.07
              • 2162

              #36
              Warka 14 - GRO - 8

              Grodziskie

              Skład:


              Słód pszeniczny 1,30 kg
              Słód wędzony 0,70 kg
              Słód pilzneński 0,50 kg
              Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
              Drożdże Safbrew S-33

              Zacieranie: Nastaw 18 litrów wody - kranówka.

              69°C - wsypana cała śruta,
              67 -64°C - 90 minut - negatywna p.j.
              78°C - filtracja

              Do wysładzania użyłem 6 l wody.

              Gotowanie - 60 minut

              Chmielenie:
              60 minut - Lubelski - 35g
              15 minut - Lubelski - 15g

              Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło ~8,5 blg. ok 20l.

              Comment

              • crocco
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2010.12
                • 590

                #37
                Do ilu zeszedł Ci RIS? Jak po 4 miesiącach,próbowałeś?

                Comment

                • Gringo
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2007.07
                  • 2162

                  #38
                  BPA wczoraj zabutelkowana. Po otwarciu fermentora dopadł mnie zapach kiszonki cholera chyba przykisło, próbowałem w smaku, dominuje lekki kwasek, nie jest kwasiur ale mocno zaznaczony kwasek, nie jestem przesądny ale to była warka nr 13.
                  Musiało coś nie zagrać na cichej, bo po burzliwej było wszystko OK, biszkopciki, tosty, super. Cicha przebiegała w piwnicy w której teraz mam około 20 st. ale przez ostatnie 3 tygodnie były upały, burze, duchota skwar...
                  No cóż sprzęt do solidnej dezynfekcji a co z BPA to zobaczymy, może będzie chociaż wypijalne.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crocco Wyświetlenie odpowiedzi
                  Do ilu zeszedł Ci RIS? Jak po 4 miesiącach,próbowałeś?
                  Około 5,5 blg. Próbowałem tydzień temu, jeszcze mało gazu i piany, oleisty, smolisty, palony aż piekący, za mało nachmieliłem, niewiele aromatu i smaku chmielowego. Zobaczymy jak poleży do listopada.

                  Natomiast Wit wyszedł mi taki dobry że już go nie ma.

                  Comment

                  • crocco
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.12
                    • 590

                    #39
                    Ja dzisiaj butelkowałem Lipcowego Rauch Ale'a,nie dawałem na cichą bojąc się paskudztwa.Po burzliwej zostawiłem na 2 tygodnie i jest ok.Też miałem w temperaturze ok 20st.
                    Kwaski przerób na cóś mocniejszego,fajne rzeczy wychodzą.

                    Comment

                    • Gringo
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2007.07
                      • 2162

                      #40
                      Warka 15 - DST - 12

                      Dry Stout

                      Skład:

                      Słód pilzneński 3 kg
                      Słód monachijski 1 kg
                      Słód barwiący 0,2 kg
                      Jęczmień palony 0,3 kg
                      Chmiel Marynka, granulat, 40 g

                      Zacieranie: Nastaw 22 litrów wody - kranówka.

                      68°C - wsypana cała śruta,
                      64 -61°C - 55 minut
                      73 -71°C - 15 minut - negatywna p.j. w międzyczasie wsypane ciemne słody.
                      78°C - filtracja

                      Do wysładzania użyłem 8 l wody.

                      Gotowanie - 60 minut

                      Chmielenie:
                      60 minut - Marynka - 40g

                      Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło ~12,5 blg. ok 20l.
                      ---------------------------------
                      Warka 13, BPA poszła jednak do zlewu, straszny kwas, podejrzewam że na fermentacji cichej muchy owocówki dorwały się do piwa, podczas wspomnianych upałów trochę ich w piwnicy było.

                      Warka 14, czyli Grodziskie wyszło mi bez zarzutu.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2012-09-17, 12:40.

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #41
                        To jest niestety zwalczana teoria, ale niestety bez bulkadełka w domowych warunkach nie można fermentować ' z czystym sumieniem'...
                        Nie chciałem pisać o tej 13 zawczasu -kiedyś pewnemu piwowarowi w okolicach 13 napisałem, co sie zresztą sprawdziło, to sie obraził- ale niestety dochodzi sie do takiego momentu, że albo twarda chemia, albo "przy dobrych wiatrach" statystycznie 1/13 pójdzie w kanał.
                        Dodatkowo uważam, że gdy robi się piwo w okresie letnim, to f.cichą należy skrócić do maks.6dni, a na burzliwej pod żadnym pozorem nie wolno zaglądać/podnosic dekiel by sprawdzac baling, tylko spokojnie odczekać aż przestanie bulkać plus 7 dni.

                        Innym rozwiązaniem jest oczywiście nie warzenie w okresie letnim, a jesli ktoś juz musi, to tylko mocne piwo 18Blg i powyżej, przy zachwaniu zasad o których powyżej napisałem.

                        To tak krótko okiem praktyka... a jest jeszcze 'parę' innych niuansów gdzie teoria jest prawie zgodna z praktyką.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2012-09-17, 19:05.

                        Comment

                        • Gringo
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2007.07
                          • 2162

                          #42
                          Warka 16 - WIT II - 12

                          Witbier Świąteczny. W zasadzie skład analogiczny do warki nr 11, małe zmiany to:
                          - celowanie w 12 blg, tak na zimę trochę mocniejsze,
                          - dodanie skórki z grejfruta.

                          Skład:

                          Słód pilzneński 2,0 kg
                          Pszenica niesłodowana 1,8 kg
                          Płatki owsiane 0,4 kg
                          Kolendra 15 g
                          Curaçao 20 g
                          Skórka z grejpfruta
                          Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
                          Drożdże Brewferm Blanche

                          Zacieranie: Nastaw 20 litrów wody - kranówka.

                          66°C - wsypana śruta i płatki,
                          64 -61°C - 40 minut
                          73 - 71°C - 40 minut - negatywna p.j.
                          78°C - filtracja

                          Do wysładzania użyłem ok 5 l wody.

                          Gotowanie - 60 minut

                          Chmielenie:
                          60 minut - Lubelski
                          Przyprawianie
                          10 minut - kolendra + curacao + skórka grejpfruta

                          Po gotowaniu wyszło ~12,5 blg. ok 15l.

                          Warzenie: 02.12.2012, przelanie na krótką cichą 11.12.2012 (spadło do 3blg).
                          Wczoraj zabutelkowałem, wyszło 27 butelek.

                          Comment

                          • Gringo
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2007.07
                            • 2162

                            #43
                            Warka - 17 - PBI 12

                            Premium Bitter

                            Skład:

                            Słód monachijski 2,10 kg
                            Słód pilzneński 0,85 kg
                            Słód wiedeński 0,80 kg
                            Słód karmelowy ciemny Steinbach 0,25 kg
                            Chmiel Magnum, granulat 30 g
                            Chmiel Spalt Spalter, granulat 20 g
                            Drożdże Safale S-04

                            Zacieranie: Nastaw 20 litrów wody - kranówka.
                            Zgubiłem notatki ze szczegółami zacierania i chmielenia

                            Po gotowaniu wyszło ~13,0 blg. ok 17l.

                            Warzenie: 16.12.2012, przelanie na cichą 27.12.2012 (spadło do 2,5blg).
                            Dzisiaj będzie butelkowane.

                            Comment

                            • Gringo
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2007.07
                              • 2162

                              #44
                              Warka - 18 - BPA II - 12

                              Belgian Pale Ale II

                              Skład:

                              Słód pilzneński 1,5 kg
                              Słód monachijski 1,1 kg
                              Słód wiedeński 1,0 kg
                              Słód Biscuit 0,2 kg
                              Słód Aroma 0,1 kg
                              Słód Special B 0,1 kg
                              Chmiel Lubelski, granulat, 40 gr
                              Drożdże Safale S-04

                              Zacieranie: Nastaw 20 litrów wody - kranówka.

                              66°C - wsypana śruta,
                              63 -61°C - 25 minut
                              73 - 71°C - 45 minut - negatywna p.j.
                              78°C - filtracja

                              Do wysładzania użyłem ok 5 l wody.

                              Gotowanie - 60 minut

                              Chmielenie:
                              60 minut - Lubelski - 20g
                              10 minut - Lubelski - 20g

                              Po gotowaniu wyszło ~13 blg. ok 16l.

                              Comment

                              • Gringo
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2007.07
                                • 2162

                                #45
                                Warka 19 - SAH - 19°

                                Sahti.

                                Po 10 miesięcznej przerwie, jedziemy ponownie z koksem. Tym razem z powodu uwielbienia końca świata z Pinty, zrobię ryzykowny eksperyment. Nie wiem czy coś z tego wyjdzie ale zdecydowałem się.

                                Wstępnie mam taki plan:

                                Skład:
                                Słód Pale Ale - 4,0 kg
                                Słód Monachijski ciemny - 0,5 kg
                                Słód Żytni - 0,5 kg
                                Słód Crystal - 0,4 kg
                                Słód wędzony - 0,2 kg
                                Jagody jałowca - 30 g
                                Chmiel Hallertau Tradition - 20g
                                Drożdże piekarnicze

                                Zacieranie:
                                44°C - 15 minut,
                                55°C - 15 minut
                                66°C - 15 minut
                                72°C - 30 minut

                                Nie wiem ile na planową warkę 20 litrów użyć drożdży piekarniczych. Ma ktoś doświadczenie z tym temacie ?
                                Ponoć oryginalna receptura pomija gotowanie z chmielem, ale ja raczej to wykonam, chcę delikatnie pochmielić i owoce jałowca muszą oddać trochę smaku. Zresztą gdzieś przewinął mi się przepis na jednej ze stron angielskojęzycznych o gotowaniu i niewielkim chmieleniu.
                                Daruje też sobie filtrowanie przez gałęzie jałowca, to chyba nie będzie mało znaczenia dla smaku piwa ? A podnosi ryzyko zakażenia.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X