Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan
Wyświetlenie odpowiedzi
Moje warzenie w skali piko
Collapse
X
-
Warka 12 - WIT - 11
Witbier
Skład:
Słód pilzneński 2,0 kg
Pszenica niesłodowana 1,8 kg
Płatki owsiane 0,4 kg
Kolendra 15 g
Curaçao 20 g
Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
Drożdże Brewferm Blanche
Zacieranie: Nastaw 20 litrów wody - kranówka.
66°C - wsypana śruta i płatki,
64 -61°C - 40 minut
73 - 71°C - 40 minut - negatywna p.j.
78°C - filtracja
Do wysładzania użyłem 6 l wody.
Gotowanie - 60 minut
Chmielenie:
60 minut - Lubelski
Przyprawianie
10 minut - kolendra + curacao
Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło ~10,5 blg. ok 20l.
Wczoraj IRA poszła w butelki, odfermentowała do 2 blg. Wyszło 34 butelki.
Comment
-
-
Gringo , jeśli warzysz w skali piko to mam dla Ciebie cały browar w tej skali czyli 1:87Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Heh, aż mi się oczy zaświeciły.
Myślałem kiedyś o tym, łącznie z wagonikami do przewozu piwa. Buduję powolutku makietę w tej skali (od kilku lat), głównie z elementów ROCO. Bardzo powoli mi to idzie ale cały czas zastanawiam się nad umieszczeniem motywu piwnego na makiecie.
Comment
-
-
Warka 13 - BPA - 12
Belgijskie Pale Ale
Skład:
Słód pilzneński 1,5 kg
Słód monachijski 1,1 kg
Słód wiedeński 1,0 kg
Słód Biscuit 0,2 kg
Słód Aroma 0,1 kg
Słód Special B 0,1 kg
Chmiel Lubelski, granulat, 40 gr
Drożdże Safale S-04
Zacieranie: Nastaw 25 litrów wody - kranówka.
66°C - wsypana cała śruta,
63 -61°C - 30 minut
73 - 71°C - 60 minut - negatywna p.j.
78°C - filtracja
Do wysładzania użyłem 6 l wody.
Gotowanie - 60 minut
Chmielenie:
60 minut - Lubelski - 25g
10 minut - Lubelski - 15g
Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło ~12,0 blg. ok 22l.
Comment
-
-
Warka 14 - GRO - 8
Grodziskie
Skład:
Słód pszeniczny 1,30 kg
Słód wędzony 0,70 kg
Słód pilzneński 0,50 kg
Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
Drożdże Safbrew S-33
Zacieranie: Nastaw 18 litrów wody - kranówka.
69°C - wsypana cała śruta,
67 -64°C - 90 minut - negatywna p.j.
78°C - filtracja
Do wysładzania użyłem 6 l wody.
Gotowanie - 60 minut
Chmielenie:
60 minut - Lubelski - 35g
15 minut - Lubelski - 15g
Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło ~8,5 blg. ok 20l.
Comment
-
-
BPA wczoraj zabutelkowana. Po otwarciu fermentora dopadł mnie zapach kiszonki cholera chyba przykisło, próbowałem w smaku, dominuje lekki kwasek, nie jest kwasiur ale mocno zaznaczony kwasek, nie jestem przesądny ale to była warka nr 13.
Musiało coś nie zagrać na cichej, bo po burzliwej było wszystko OK, biszkopciki, tosty, super. Cicha przebiegała w piwnicy w której teraz mam około 20 st. ale przez ostatnie 3 tygodnie były upały, burze, duchota skwar...
No cóż sprzęt do solidnej dezynfekcji a co z BPA to zobaczymy, może będzie chociaż wypijalne.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crocco Wyświetlenie odpowiedziDo ilu zeszedł Ci RIS? Jak po 4 miesiącach,próbowałeś?
Natomiast Wit wyszedł mi taki dobry że już go nie ma.
Comment
-
-
Warka 15 - DST - 12
Dry Stout
Skład:
Słód pilzneński 3 kg
Słód monachijski 1 kg
Słód barwiący 0,2 kg
Jęczmień palony 0,3 kg
Chmiel Marynka, granulat, 40 g
Zacieranie: Nastaw 22 litrów wody - kranówka.
68°C - wsypana cała śruta,
64 -61°C - 55 minut
73 -71°C - 15 minut - negatywna p.j. w międzyczasie wsypane ciemne słody.
78°C - filtracja
Do wysładzania użyłem 8 l wody.
Gotowanie - 60 minut
Chmielenie:
60 minut - Marynka - 40g
Trwa studzenie. Po gotowaniu wyszło ~12,5 blg. ok 20l.
---------------------------------
Warka 13, BPA poszła jednak do zlewu, straszny kwas, podejrzewam że na fermentacji cichej muchy owocówki dorwały się do piwa, podczas wspomnianych upałów trochę ich w piwnicy było.
Warka 14, czyli Grodziskie wyszło mi bez zarzutu.Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2012-09-17, 12:40.
Comment
-
-
To jest niestety zwalczana teoria, ale niestety bez bulkadełka w domowych warunkach nie można fermentować ' z czystym sumieniem'...
Nie chciałem pisać o tej 13 zawczasu -kiedyś pewnemu piwowarowi w okolicach 13 napisałem, co sie zresztą sprawdziło, to sie obraził- ale niestety dochodzi sie do takiego momentu, że albo twarda chemia, albo "przy dobrych wiatrach" statystycznie 1/13 pójdzie w kanał.
Dodatkowo uważam, że gdy robi się piwo w okresie letnim, to f.cichą należy skrócić do maks.6dni, a na burzliwej pod żadnym pozorem nie wolno zaglądać/podnosic dekiel by sprawdzac baling, tylko spokojnie odczekać aż przestanie bulkać plus 7 dni.
Innym rozwiązaniem jest oczywiście nie warzenie w okresie letnim, a jesli ktoś juz musi, to tylko mocne piwo 18Blg i powyżej, przy zachwaniu zasad o których powyżej napisałem.
To tak krótko okiem praktyka... a jest jeszcze 'parę' innych niuansów gdzie teoria jest prawie zgodna z praktyką.Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2012-09-17, 19:05.
Comment
-
-
Warka 16 - WIT II - 12
Witbier Świąteczny. W zasadzie skład analogiczny do warki nr 11, małe zmiany to:
- celowanie w 12 blg, tak na zimę trochę mocniejsze,
- dodanie skórki z grejfruta.
Skład:
Słód pilzneński 2,0 kg
Pszenica niesłodowana 1,8 kg
Płatki owsiane 0,4 kg
Kolendra 15 g
Curaçao 20 g
Skórka z grejpfruta
Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
Drożdże Brewferm Blanche
Zacieranie: Nastaw 20 litrów wody - kranówka.
66°C - wsypana śruta i płatki,
64 -61°C - 40 minut
73 - 71°C - 40 minut - negatywna p.j.
78°C - filtracja
Do wysładzania użyłem ok 5 l wody.
Gotowanie - 60 minut
Chmielenie:
60 minut - Lubelski
Przyprawianie
10 minut - kolendra + curacao + skórka grejpfruta
Po gotowaniu wyszło ~12,5 blg. ok 15l.
Warzenie: 02.12.2012, przelanie na krótką cichą 11.12.2012 (spadło do 3blg).
Wczoraj zabutelkowałem, wyszło 27 butelek.
Comment
-
-
Warka - 17 - PBI 12
Premium Bitter
Skład:
Słód monachijski 2,10 kg
Słód pilzneński 0,85 kg
Słód wiedeński 0,80 kg
Słód karmelowy ciemny Steinbach 0,25 kg
Chmiel Magnum, granulat 30 g
Chmiel Spalt Spalter, granulat 20 g
Drożdże Safale S-04
Zacieranie: Nastaw 20 litrów wody - kranówka.
Zgubiłem notatki ze szczegółami zacierania i chmielenia
Po gotowaniu wyszło ~13,0 blg. ok 17l.
Warzenie: 16.12.2012, przelanie na cichą 27.12.2012 (spadło do 2,5blg).
Dzisiaj będzie butelkowane.
Comment
-
-
Warka - 18 - BPA II - 12
Belgian Pale Ale II
Skład:
Słód pilzneński 1,5 kg
Słód monachijski 1,1 kg
Słód wiedeński 1,0 kg
Słód Biscuit 0,2 kg
Słód Aroma 0,1 kg
Słód Special B 0,1 kg
Chmiel Lubelski, granulat, 40 gr
Drożdże Safale S-04
Zacieranie: Nastaw 20 litrów wody - kranówka.
66°C - wsypana śruta,
63 -61°C - 25 minut
73 - 71°C - 45 minut - negatywna p.j.
78°C - filtracja
Do wysładzania użyłem ok 5 l wody.
Gotowanie - 60 minut
Chmielenie:
60 minut - Lubelski - 20g
10 minut - Lubelski - 20g
Po gotowaniu wyszło ~13 blg. ok 16l.
Comment
-
-
Warka 19 - SAH - 19°
Sahti.
Po 10 miesięcznej przerwie, jedziemy ponownie z koksem. Tym razem z powodu uwielbienia końca świata z Pinty, zrobię ryzykowny eksperyment. Nie wiem czy coś z tego wyjdzie ale zdecydowałem się.
Wstępnie mam taki plan:
Skład:
Słód Pale Ale - 4,0 kg
Słód Monachijski ciemny - 0,5 kg
Słód Żytni - 0,5 kg
Słód Crystal - 0,4 kg
Słód wędzony - 0,2 kg
Jagody jałowca - 30 g
Chmiel Hallertau Tradition - 20g
Drożdże piekarnicze
Zacieranie:
44°C - 15 minut,
55°C - 15 minut
66°C - 15 minut
72°C - 30 minut
Nie wiem ile na planową warkę 20 litrów użyć drożdży piekarniczych. Ma ktoś doświadczenie z tym temacie ?
Ponoć oryginalna receptura pomija gotowanie z chmielem, ale ja raczej to wykonam, chcę delikatnie pochmielić i owoce jałowca muszą oddać trochę smaku. Zresztą gdzieś przewinął mi się przepis na jednej ze stron angielskojęzycznych o gotowaniu i niewielkim chmieleniu.
Daruje też sobie filtrowanie przez gałęzie jałowca, to chyba nie będzie mało znaczenia dla smaku piwa ? A podnosi ryzyko zakażenia.
Comment
-
Comment