Browar Wrzeszczański

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaadpol
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.11
    • 37

    Browar Wrzeszczański

    Warka nr.1
    brew kit:
    - Nachmielony ekstrakt słodowy WES Piwo Jasne 1.7kg
    - Czysty ekstrakt słodowy bursztynowy 1.2kg
    - Drożdże piwowarskie Brewferm Top 6g
    ogólne spostrzeżenia: http://www.browar.biz/forum/showthre...411#post943411
  • jaadpol
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.11
    • 37

    #2
    Warka nr. 2
    Słód jasny pilzneński 4kg
    Słód biscuit Abbey Weyermann 0.3kg
    Słód karmelowy Carabelge Weyermann 0.3kg
    Słód melanoidowy Weyermann 0.1kg
    Chmiel aromatyczny Saaz 50 g
    Drożdże Safbrew T-58

    # 62°C - 30'
    # 72°C - 30'
    chmielenie:
    60 min 30 g i 10 min przed końcem 20 g

    Piwo bardzo ciekawe , bogate w smaku z delikatna goryczką o subtelnym aromacie chmielu

    Comment

    • jaadpol
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.11
      • 37

      #3
      Warka nr 3 Porter

      Słód jasny pilzneński 4.0kg
      Słód monachijski Weyermann 0.3kg
      Słód karmelowy Weyermann Caraaroma 0.2kg
      Słód palony, Weyermann Carafa I 0.1kg
      Chmiel aromatyczny Lubelski 20g
      Chmiel goryczkowy Marynka 20g
      Drożdże piwowarskie Safale S-04


      # 62°C - 30'
      # 72°C - 20'
      chmielenie:
      60 min 20 g Marynki i 10 min przed końcem 20 g Lubelskiego

      jak na ciemne piwo delikatne w smaku. Dobre piwo, chociaż czekam aż troszkę dłużej polezakuje

      Comment

      • jaadpol
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.11
        • 37

        #4
        Warka nr. 4 Pale Ale

        Słód Pale Ale weyermann4kg
        Słód karmelowy jasny Carahell 0,2kg
        Chmiel goryczkowy Marynka 30g
        Chmiel aromatyczny Lubelski 30g
        Drożdże piwowarskie SafeAle US-05

        # 62°C - 40'
        # 72°C - 20'
        chmielenie:
        60 min 30 g Marynkii 10 min przed końcem 30 g Lubelskiego

        piwo o zdecydowanej goryczce jak i aromacie chmielu. Nastepnym razem dam po 5 g chmielu i mysle ze bedzie jeszcze lepsze

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #5
          Idzie ci jak z maszyny W ciągu 2 miesięcy 4 piwa i to już w fazie konsumpcji?

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • jaadpol
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.11
            • 37

            #6
            Następnym razem dam po 5 g chmielu mniej i myślę ze będzie jeszcze lepsze
            Sorry w poprzednim poście uciekło mi słowo

            Comment

            • jaadpol
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.11
              • 37

              #7
              staram się
              ostatnie zabutelkowane 9 stycznia
              teraz czekam na dostawę słodu i znowu zabieram się za warzenie

              Comment

              • jaadpol
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.11
                • 37

                #8
                Warka nr. 5

                Słód pilzneński 4 kg
                Słód wiedeński 1kg
                Słód caramunich typ 3 0,2 kg
                Chmiel goryczkowy Marynka 25g
                Chmiel aromatyczny Lubelski 25g

                # 62°C - 30'
                # 72°C - 30'
                chmielenie:
                60 min 25 g Marynki 10 min przed końcem 25 g Lubelskiego.

                właśnie uwarzyłem takie piwo
                Jutro w odpowiedniej temperaturze zadam drożdże piwowarskie SafeAle US-05. zrobiłem starter dzieląc drożdże z saszetki na pół.

                Muszę jeszcze pomyśle nad nazwą dla tego piwa ma ktoś jakieś pomysły?

                Comment

                • jaadpol
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.11
                  • 37

                  #9
                  Warka nr. 6

                  Słód pilzneński 5 kg
                  Chmiel goryczkowy Marynka 25g
                  Chmiel aromatyczny Lubelski 25g

                  # 62°C - 20'
                  # 72°C - 40'
                  chmielenie:
                  60 min 25 g Marynki 10 min przed końcem 25 g Lubelskiego.

                  Comment

                  • jaadpol
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.11
                    • 37

                    #10
                    Dzisiaj warze
                    Warka nr. 7

                    Słód pilzneński 3 kg
                    Słód pszeniczny 1 kg
                    Chmiel Saaz / Żatecki 2010 - 50 g granulat

                    # 62°C - 30'
                    # 72°C - 30'
                    chmielenie:
                    60 min 30 g Saaz i 10 min przed końcem 20 g Saaz.

                    właśnie będę warzył takie piwo.
                    co sadzicie o takim chmieleniu?
                    dać lepiej drożdże Safbrew S-33 czy Safale S-04?

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      To taki a'la koelsch, zdecydowanie S-33.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • jaadpol
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.11
                        • 37

                        #12
                        dzięki! jak chmielić aby uzyskać piwo podobne do koelscha? czy lepiej pozostać przy tym schemacie który podałem?

                        Comment

                        • jaadpol
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.11
                          • 37

                          #13
                          Witam, mam surowce na kolejne warzenie. sam wymyśliłem takie przepisy:
                          1 kg wiedenski
                          3 kg pilznenski
                          0,2 kg Biscuit 50 EBC Brewferm
                          0,2 kg Caramunich (R) typ III 140-160 EBC Weyermann
                          0,2 kg Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann
                          1 kg Carabelge (R) 30-35 EBC Weyermann
                          Tu uzyje S-04

                          2 kg monachijski
                          2 kg wiedenski
                          1 kg pilznenski
                          Tu uzyje US-05

                          1 kg wiedenski
                          5 kg pilznenski
                          Tu uzyje US-05

                          Chmiele standardowo 30 g Marynki i 30 g Lubelskiego.
                          Czy Ktos juz warzyl podobne? moze jakies rotacje slodow w tych warkach?jakies pomysly? dzieki!

                          Comment

                          • jaadpol
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2010.11
                            • 37

                            #14
                            Warka nr. 8

                            2 kg monachijski
                            2 kg wiedenski
                            1 kg pilznenski
                            Chmiel goryczkowy Marynka 30g
                            Chmiel aromatyczny Lubelski 30g

                            # 62°C - 30'
                            # 72°C - 40'
                            chmielenie:
                            60 min 30 g Marynki 15 min przed końcem 30 g Lubelskiego.
                            Drożdze S-04

                            Comment

                            • jaadpol
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.11
                              • 37

                              #15
                              Warka nr. 9

                              1 kg wiedenski
                              3 kg pilznenski
                              0,2 kg Biscuit 50 EBC Brewferm
                              0,2 kg Caramunich (R) typ III 140-160 EBC Weyermann
                              0,2 kg Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann
                              1 kg Carabelge (R) 30-35 EBC Weyermann

                              Chmiel goryczkowy Marynka 30g
                              Chmiel aromatyczny Lubelski 30g

                              # 62°C - 30'
                              # 72°C - 40'
                              chmielenie:
                              60 min 30 g Marynki 20 min przed końcem 30 g Lubelskiego.
                              Drożdze US-05

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X