Browar Ściersona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sukkubus79
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.01
    • 52

    #16
    Dzisiaj 5 dzień burzliwej pianka powoli zaczyna opadać , w sobotę trzeba będzie przelać na cichą

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
      Świat się zmienia, od 200 lat mówi się brzEczka i nie ma żadnego uzasadnienia aby odgrzewać jakieś archaizmy, tym bardziej że słowo brzęczka w międzyczasie nabrało innego, powszechnie uznawanego znaczenia.
      Error. "Brzeczka" jest takim samym archaizmem jak 'brzęczka', skoro słownik podaje, że 200 lat temu istniały obie wersje.

      Daj sobie spokoj ze opowieściami, że już 200 lat nie używa się, gdy choćby to, że co chwilę poprawiasz nowego piwowara świadczy o tym, że jednak się używa ...i bedzie się używać

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23975

        #18
        Nie zmuszajcie mnie do sprzątania kolejnej bezsensownej dyskusji na ten temat.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sukkubus79 Wyświetlenie odpowiedzi
          Dzisiaj 5 dzień burzliwej pianka powoli zaczyna opadać , w sobotę trzeba będzie przelać na cichą
          Pamiętaj, że osad drożdzowy po cichej możesz zalać nastepną brzęczką, tego samego gatunku piwa lub innego, o ile te drożdze podchodzą pod dany styl piwa. Gdybyś nie wiedział pod który styl piwa podchodzą, to zawsze możesz popatrzec w sklepie CP na 'zestawy surowcowe' i opcje wybory drożdzy, gdzie są wyszczególnione jakie drożdze są odpowiednie do danego stylu.

          Comment

          • sukkubus79
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.01
            • 52

            #20
            Na kolejną warkę kupiłem już zestaw CP grodziskie,ale w najbliższej przyszłości planuje indian pale ale gdzie preferowany jest ten szczep który właśnie się pożywia w moim fermentorze.Czytałem że można zebrać gęstwę drożdżową i wstawić do lodówki,czy gęstwa to jest ta gęsta piana w kolorze drożdży????

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3490

              #21
              Gęstwa (drożdżowa) to jest to co zostanie na dnie po zlaniu piwa na cichą do innego fermentora.
              A tak na marginesie, weź się za czytanie bo to wstyd o takie rzeczy pytać. Uszanuj nasze nerwy i ciężką pracę Niani Piwowarskiej.
              Zobacz czerwony podpis na dole.
              Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2011-02-03, 09:01.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • sukkubus79
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.01
                • 52

                #22
                Dziękuję za podpowiedź.Będę się dokładniej rozglądał.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sukkubus79 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Prosiłbym również o pomoc w sprawie utrzymania temperatury w trakcie przerw
                  Ja kupiłem w Tesco karimatę z folia aluminiową i przyciąłem do rozmiaru gara.
                  Podgrzewam zacier do temp. 0,5 stopnia niższej od docelowej, gaszę palnik i owijam gar karimatą folią do ścianki. Mieszam jeszcze przez chwilę aby temp. równomiernie się rozłożyła w zacierze i gdy mam tyle ile chcę to włączam minutnik. Mieszam zacier co 5 minut aby temp. była równomierna w garze.

                  Comment

                  • sukkubus79
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.01
                    • 52

                    #24
                    Dziękuję bardzo za porady dotyczące utrzymania temperatury przerw.Za tydzień lub dwa będę zacierał grodziskie skorzystam i zamelduję o efektach.

                    Comment

                    • sukkubus79
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.01
                      • 52

                      #25
                      Dzisiaj Warka Nr.1 przelana na cichą
                      Piwo od fermentowało do 3blg z początkowych 12blg
                      Smak młodego PIWA (mniam) lekko wytrawny

                      Comment

                      • sukkubus79
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.01
                        • 52

                        #26
                        Pierwsza warka wczoraj tj.25.02.2011. Zabutelkowana
                        Fermentacja cicha trwała 3 tygodnie,wyszły 32 butelki.Za dużo zlałem po burzliwej z dna.Piwo od fermentowało do około 1 BLG.
                        Do refermentacji użyłem 160g ekstraktu słodowego jasnego,w proszku rozpuszczonego,w 400ml wody.
                        Jest to pierwsze piwo domowe jakie miałem przyjemność próbować,nawet młode jest o wiele lepsze od koncernowych

                        Comment

                        • sukkubus79
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.01
                          • 52

                          #27
                          Dzisiaj Warka Nr.2
                          Piwo Grodziskie 8º BLG
                          Redakcyjne (z zacieraniem)Centrum piwowarstwa
                          * Słód pszeniczny 1,30 kg
                          * Słód wędzony 0,70 kg
                          * Słód pilzneński 0,50 kg
                          * Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
                          Zacieranie infuzyjne dwu temperaturowe

                          Comment

                          • sukkubus79
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.01
                            • 52

                            #28
                            Chmielenie:
                            Lubelski 35 g w pierwszej minucie gotowania
                            15 g w 35 minucie
                            W trakcie chmielenia rozwiązał się woreczek z chmielem (granulat),w efekcie brzeczka lekko mętna.
                            Efektem końcowym są 22 litry Piwa 8 BLG.
                            Dzisiaj rano dodałem drożdże rehydrowane Safbrew S-33.

                            Comment

                            • sukkubus79
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.01
                              • 52

                              #29
                              Warka nr.3
                              4/5.03.2011
                              Belgijskie Specialty Ale 18º BLG Redakcyjne (z zacieraniem)Centrum Piwowarstwa
                              * Słód pilzneński 5,0 kg
                              * Słód monachijski 0,7 kg
                              * Słód karmelowy jasny 0,3 kg
                              * kolendra 10 g
                              * cukier kandyzowany 0,5 kg
                              * Chmiel Marynka, granulat, 30 g
                              * Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
                              Zacieranie infuzyjne dwu temperaturowe
                              Pierwsza przerwa w temperaturze 61-63 40 min.
                              Druga przerwa w temperaturze 71-73 20 min.
                              Chmielenie 60 min. Marynka, 10 min.przed końcem Lubelski razem z cukrem i kolendrą.
                              Wyszło 20 litrów 18 BLG
                              Zaszczepione starterem drożdży Safbrew S-33
                              Wieczorem pokazała się obfita piana

                              Comment

                              • sukkubus79
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.01
                                • 52

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ja kupiłem w Tesco karimatę z folia aluminiową i przyciąłem do rozmiaru gara.
                                Podgrzewam zacier do temp. 0,5 stopnia niższej od docelowej, gaszę palnik i owijam gar karimatą folią do ścianki. Mieszam jeszcze przez chwilę aby temp. równomiernie się rozłożyła w zacierze i gdy mam tyle ile chcę to włączam minutnik. Mieszam zacier co 5 minut aby temp. była równomierna w garze.
                                Świetny pomysł z tą matą wykorzystałem przy okazji warki nr.3

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X