Dzisiaj 5 dzień burzliwej pianka powoli zaczyna opadać , w sobotę trzeba będzie przelać na cichą
Browar Ściersona
Collapse
X
-
-
Daj sobie spokoj ze opowieściami, że już 200 lat nie używa się, gdy choćby to, że co chwilę poprawiasz nowego piwowara świadczy o tym, że jednak się używa ...i bedzie się używaćComment
-
Nie zmuszajcie mnie do sprzątania kolejnej bezsensownej dyskusji na ten temat.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Pamiętaj, że osad drożdzowy po cichej możesz zalać nastepną brzęczką, tego samego gatunku piwa lub innego, o ile te drożdze podchodzą pod dany styl piwa. Gdybyś nie wiedział pod który styl piwa podchodzą, to zawsze możesz popatrzec w sklepie CP na 'zestawy surowcowe' i opcje wybory drożdzy, gdzie są wyszczególnione jakie drożdze są odpowiednie do danego stylu.Comment
-
Na kolejną warkę kupiłem już zestaw CP grodziskie,ale w najbliższej przyszłości planuje indian pale ale gdzie preferowany jest ten szczep który właśnie się pożywia w moim fermentorze.Czytałem że można zebrać gęstwę drożdżową i wstawić do lodówki,czy gęstwa to jest ta gęsta piana w kolorze drożdży????Comment
-
Gęstwa (drożdżowa) to jest to co zostanie na dnie po zlaniu piwa na cichą do innego fermentora.
A tak na marginesie, weź się za czytanie bo to wstyd o takie rzeczy pytać. Uszanuj nasze nerwy i ciężką pracę Niani Piwowarskiej.
Zobacz czerwony podpis na dole.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2011-02-03, 09:01."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
-
Podgrzewam zacier do temp. 0,5 stopnia niższej od docelowej, gaszę palnik i owijam gar karimatą folią do ścianki. Mieszam jeszcze przez chwilę aby temp. równomiernie się rozłożyła w zacierze i gdy mam tyle ile chcę to włączam minutnik. Mieszam zacier co 5 minut aby temp. była równomierna w garze.Comment
-
Dziękuję bardzo za porady dotyczące utrzymania temperatury przerw.Za tydzień lub dwa będę zacierał grodziskie skorzystam i zamelduję o efektach.Comment
-
Dzisiaj Warka Nr.1 przelana na cichą
Piwo od fermentowało do 3blg z początkowych 12blg
Smak młodego PIWA (mniam) lekko wytrawnyComment
-
Pierwsza warka wczoraj tj.25.02.2011. Zabutelkowana
Fermentacja cicha trwała 3 tygodnie,wyszły 32 butelki.Za dużo zlałem po burzliwej z dna.Piwo od fermentowało do około 1 BLG.
Do refermentacji użyłem 160g ekstraktu słodowego jasnego,w proszku rozpuszczonego,w 400ml wody.
Jest to pierwsze piwo domowe jakie miałem przyjemność próbować,nawet młode jest o wiele lepsze od koncernowychComment
-
Dzisiaj Warka Nr.2
Piwo Grodziskie 8º BLG
Redakcyjne (z zacieraniem)Centrum piwowarstwa
* Słód pszeniczny 1,30 kg
* Słód wędzony 0,70 kg
* Słód pilzneński 0,50 kg
* Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
Zacieranie infuzyjne dwu temperaturoweComment
-
Chmielenie:
Lubelski 35 g w pierwszej minucie gotowania
15 g w 35 minucie
W trakcie chmielenia rozwiązał się woreczek z chmielem (granulat),w efekcie brzeczka lekko mętna.
Efektem końcowym są 22 litry Piwa 8 BLG.
Dzisiaj rano dodałem drożdże rehydrowane Safbrew S-33.Comment
-
Warka nr.3
4/5.03.2011
Belgijskie Specialty Ale 18º BLG Redakcyjne (z zacieraniem)Centrum Piwowarstwa
* Słód pilzneński 5,0 kg
* Słód monachijski 0,7 kg
* Słód karmelowy jasny 0,3 kg
* kolendra 10 g
* cukier kandyzowany 0,5 kg
* Chmiel Marynka, granulat, 30 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
Zacieranie infuzyjne dwu temperaturowe
Pierwsza przerwa w temperaturze 61-63 40 min.
Druga przerwa w temperaturze 71-73 20 min.
Chmielenie 60 min. Marynka, 10 min.przed końcem Lubelski razem z cukrem i kolendrą.
Wyszło 20 litrów 18 BLG
Zaszczepione starterem drożdży Safbrew S-33
Wieczorem pokazała się obfita pianaComment
-
Ja kupiłem w Tesco karimatę z folia aluminiową i przyciąłem do rozmiaru gara.
Podgrzewam zacier do temp. 0,5 stopnia niższej od docelowej, gaszę palnik i owijam gar karimatą folią do ścianki. Mieszam jeszcze przez chwilę aby temp. równomiernie się rozłożyła w zacierze i gdy mam tyle ile chcę to włączam minutnik. Mieszam zacier co 5 minut aby temp. była równomierna w garze.Comment
Related Topics
Collapse
-
Zaczęły docierać do nas świeżutkie granulaty krajowych odmian ze zbioru 2024.
Na pierwszy rzut Cascade, Iunga, Lubelski i Marynka:
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e-pl-2024-50-g
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e/granulat/iun...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Kran do piwa - Nukatap - stalowy
- Anglojęzyczna
IPA (India Pale Ale) Style guide
- Brewkity nachmielone
Brewferm Flemish Brown...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2021-10-25, 14:30 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment