Dzisiaj 5 dzień burzliwej pianka powoli zaczyna opadać , w sobotę trzeba będzie przelać na cichą
Browar Ściersona
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedziŚwiat się zmienia, od 200 lat mówi się brzEczka i nie ma żadnego uzasadnienia aby odgrzewać jakieś archaizmy, tym bardziej że słowo brzęczka w międzyczasie nabrało innego, powszechnie uznawanego znaczenia.
Daj sobie spokoj ze opowieściami, że już 200 lat nie używa się, gdy choćby to, że co chwilę poprawiasz nowego piwowara świadczy o tym, że jednak się używa ...i bedzie się używać
Comment
-
-
Nie zmuszajcie mnie do sprzątania kolejnej bezsensownej dyskusji na ten temat.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sukkubus79 Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj 5 dzień burzliwej pianka powoli zaczyna opadać , w sobotę trzeba będzie przelać na cichą
Comment
-
-
Na kolejną warkę kupiłem już zestaw CP grodziskie,ale w najbliższej przyszłości planuje indian pale ale gdzie preferowany jest ten szczep który właśnie się pożywia w moim fermentorze.Czytałem że można zebrać gęstwę drożdżową i wstawić do lodówki,czy gęstwa to jest ta gęsta piana w kolorze drożdży????
Comment
-
-
Gęstwa (drożdżowa) to jest to co zostanie na dnie po zlaniu piwa na cichą do innego fermentora.
A tak na marginesie, weź się za czytanie bo to wstyd o takie rzeczy pytać. Uszanuj nasze nerwy i ciężką pracę Niani Piwowarskiej.
Zobacz czerwony podpis na dole.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2011-02-03, 09:01."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sukkubus79 Wyświetlenie odpowiedziProsiłbym również o pomoc w sprawie utrzymania temperatury w trakcie przerw
Podgrzewam zacier do temp. 0,5 stopnia niższej od docelowej, gaszę palnik i owijam gar karimatą folią do ścianki. Mieszam jeszcze przez chwilę aby temp. równomiernie się rozłożyła w zacierze i gdy mam tyle ile chcę to włączam minutnik. Mieszam zacier co 5 minut aby temp. była równomierna w garze.
Comment
-
-
Pierwsza warka wczoraj tj.25.02.2011. Zabutelkowana
Fermentacja cicha trwała 3 tygodnie,wyszły 32 butelki.Za dużo zlałem po burzliwej z dna.Piwo od fermentowało do około 1 BLG.
Do refermentacji użyłem 160g ekstraktu słodowego jasnego,w proszku rozpuszczonego,w 400ml wody.
Jest to pierwsze piwo domowe jakie miałem przyjemność próbować,nawet młode jest o wiele lepsze od koncernowych
Comment
-
-
Warka nr.3
4/5.03.2011
Belgijskie Specialty Ale 18º BLG Redakcyjne (z zacieraniem)Centrum Piwowarstwa
* Słód pilzneński 5,0 kg
* Słód monachijski 0,7 kg
* Słód karmelowy jasny 0,3 kg
* kolendra 10 g
* cukier kandyzowany 0,5 kg
* Chmiel Marynka, granulat, 30 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
Zacieranie infuzyjne dwu temperaturowe
Pierwsza przerwa w temperaturze 61-63 40 min.
Druga przerwa w temperaturze 71-73 20 min.
Chmielenie 60 min. Marynka, 10 min.przed końcem Lubelski razem z cukrem i kolendrą.
Wyszło 20 litrów 18 BLG
Zaszczepione starterem drożdży Safbrew S-33
Wieczorem pokazała się obfita piana
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziJa kupiłem w Tesco karimatę z folia aluminiową i przyciąłem do rozmiaru gara.
Podgrzewam zacier do temp. 0,5 stopnia niższej od docelowej, gaszę palnik i owijam gar karimatą folią do ścianki. Mieszam jeszcze przez chwilę aby temp. równomiernie się rozłożyła w zacierze i gdy mam tyle ile chcę to włączam minutnik. Mieszam zacier co 5 minut aby temp. była równomierna w garze.
Comment
-
Comment