Forme nakazową to macie ale w swoich głowach, bo ciagle ją innym wmawiacie. Cały czas pisze o sytuacji bez dalszego podgrzewania po zatarciu w 72 st.C, co wynikało z opisu autora watku. No ale coż, w innym watku za jakis czas będziesz pewnie dyskutował z czyimś zdaniem, ze nie jest prawdą całkowite dezaktywowanie tego enzymu w 72 st.C. I tak w kółko...
Browar Ściersona
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert=13Forme nakazową to macie ale w swoich głowach, bo ciagle ją innym wmawiacie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13No ale coż, w innym watku za jakis czas będziesz pewnie dyskutował z czyimś zdaniem, ze nie jest prawdą całkowite dezaktywowanie tego enzymu w 72 st.C
Bardzo Cię przepraszam Sukkubus za te śmieci w Twoim wątku, ale nie chciałbym abyś na początku swej przygody z piwowarzeniem kierował się radami mającymi niewiele wspólnego z prawdą. I to od użytkownika, który od prawie roku nie ma dość odwagi i dobrego wychowania aby się przedstawić i wypełnić profil.Comment
-
Comment
-
Nie pisz do mnie w liczbie mnogiej, bo jestem pojedynczy, chyba że zapomniałeś dodać: "wicie, rozumicie towarzyszu"
Jak znajdziesz post w którym się tak wypowiadam, to wtedy będziesz mógł to napisać - nie wcześniej.
Bardzo Cię przepraszam Sukkubus za te śmieci w Twoim wątku, ale nie chciałbym abyś na początku swej przygody z piwowarzeniem kierował się radami mającymi niewiele wspólnego z prawdą. I to od użytkownika, który od prawie roku nie ma dość odwagi i dobrego wychowania aby się przedstawić i wypełnić profil.mi pomoże
Comment
-
Dzisiaj degustacja Piwa z mojej drugiej warki Grodziskie.Pierwszy raz pije piwo wędzone.Wrażenia bezcenne.Żona niezbyt zadowolona.Piwo jest bardzo specyficzne.Zabutelkowane było tydzień temu piana jest już bardzo mocna, posmak wędzonki również całość zakończona lekką goryczką.Comment
-
Dzisiaj Warka nr.3
Belgijskie Specialty Ale 18º BLG zabutelkowane.Piwo od fermentowało do 5 BLG.
Wyszło 39 butelek.Do refermentacji użyłem ekstraktu jasnego w proszku 200g, rozpuszczone w 200 ml wody.Comment
-
Comment
-
Mi za to z dnia na dzień coraz bardziej smakuje,no cóż żona będzie musiała się z tym pogodzićComment
-
04.04.2011 Warka nr.7
Witbier 11,5º BLG zestaw redakcyjne z zacieraniem CP
* słód pilzneński 2 kg
* pszenica niesłodowana ześrutowana 1,8 kg
(spakowana oddzielnie)
* płatki owsiane 0,4 kg
* kolendra 15 g
* Curaçao 20 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
Zacieranie infuzyjne dwu temperaturowe,dodatkowo zastosowałem dziesięcio minutową przerwę białkową.
Kolejna przerwa w temp 61-63 30minut
następnie 71-73 do negatywnej próby jodowej
Wysładzałem do uzyskania 9 BLG wyszło 24 litry brzeczki.
Skopałem coś przy chmieleniu odparował tylko jeden litr,co dało wzrost BLG do 10,2 niestety trochę za mało.
Odłożyłem 1,7 litra brzeczki do refermentacji.
We wtorek 05.04.2011 brzeczka zaszczepiona starterem drożdży safbrew t-58.Comment
-
Witek 10 blg też dobry jest - to ma być lekkie piwkoComment
-
Myślałem o zacieraniu warek o objętości 40 litrów. Niestety mam gar o pojemności 35 litrów. Z zacieraniem nie będzie większego problemu ale jak to chmielić? Jest to w ogóle możliwe ?Comment
-
Comment
-
Comment
-
zbyt długie chmielenie
Co może spowodować zbyt długie chmielenie (około 2-3 godzin).Warzyłem wczoraj milk stouta,trochę późno zacząłem i usnąłem podczas chmieleniaNie wiem co z tego wyjdzie.
Comment
-
To pewnie odparowało na maksa i będziesz miał Imperial Milk Stouta
Nie powinno nic zaszkodzić, nawet, jak się coś przypaliło to zginie pod aromatem barwiących dodatkówComment
Related Topics
Collapse
-
Zaczęły docierać do nas świeżutkie granulaty krajowych odmian ze zbioru 2024.
Na pierwszy rzut Cascade, Iunga, Lubelski i Marynka:
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e-pl-2024-50-g
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e/granulat/iun...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Kran do piwa - Nukatap - stalowy
- Anglojęzyczna
IPA (India Pale Ale) Style guide
- Brewkity nachmielone
Brewferm Flemish Brown...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2021-10-25, 14:30 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment