Moja pierwsza warka
Pamiętna noc z piątku na sobotę tj. z 28 na 29.01.2011
Pierwsze zacieranie,BEZCENNE !!!
Piwo:Pale ale 12
Zestaw Redakcyjny z zacieraniem (sklep centrum piwowarstwa )
* Słód pilzneński 2,5 kg
* Słód monachijski 1,3 kg
* Słód karmelowy jasny 0,2 kg
* Chmiel Marynka, granulat, 35 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
Zacieranie infuzyjne z dwoma przerwami
pierwsza przy temperaturze 61-63 30 min.
druga przy temperaturze 71-73 30 min.
filtrator tradycyjny tz. 2 fermentory jeden w drugim w wewnętrznym wywiercone otwory 2mm.Czas filtracji około 4 godzin, minimalny przepływ, warka 20 litrów.
Chmielenie 60 min.
Marynka w pierwszej minucie
Lubelski w pięćdziesiątej
Studzenie w wannie z zimną wodą
Zaszczepione starterem drożdży Safale US-05
Pianka pokazała się po około 10 godzinach,dzisiaj tz. 01.02.11 pianka ma kilkanaście centymetrów w fermentorze 33 l.
Największy problem stanowiło utrzymanie przerw(po zamieszaniu brzęczki spadek o kilka stopni powyżej określonej temperatury,podczas podgrzewania ciągle mieszałem i nagle temperatura znacznie powyżej górnej granicy przerwy)
Pamiętna noc z piątku na sobotę tj. z 28 na 29.01.2011
Pierwsze zacieranie,BEZCENNE !!!
Piwo:Pale ale 12
Zestaw Redakcyjny z zacieraniem (sklep centrum piwowarstwa )
* Słód pilzneński 2,5 kg
* Słód monachijski 1,3 kg
* Słód karmelowy jasny 0,2 kg
* Chmiel Marynka, granulat, 35 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
Zacieranie infuzyjne z dwoma przerwami
pierwsza przy temperaturze 61-63 30 min.
druga przy temperaturze 71-73 30 min.
filtrator tradycyjny tz. 2 fermentory jeden w drugim w wewnętrznym wywiercone otwory 2mm.Czas filtracji około 4 godzin, minimalny przepływ, warka 20 litrów.
Chmielenie 60 min.
Marynka w pierwszej minucie
Lubelski w pięćdziesiątej
Studzenie w wannie z zimną wodą
Zaszczepione starterem drożdży Safale US-05
Pianka pokazała się po około 10 godzinach,dzisiaj tz. 01.02.11 pianka ma kilkanaście centymetrów w fermentorze 33 l.
Największy problem stanowiło utrzymanie przerw(po zamieszaniu brzęczki spadek o kilka stopni powyżej określonej temperatury,podczas podgrzewania ciągle mieszałem i nagle temperatura znacznie powyżej górnej granicy przerwy)
Comment