Browar Ściersona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sukkubus79
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.01
    • 52

    Browar Ściersona

    Moja pierwsza warka
    Pamiętna noc z piątku na sobotę tj. z 28 na 29.01.2011
    Pierwsze zacieranie,BEZCENNE !!!
    Piwo:Pale ale 12
    Zestaw Redakcyjny z zacieraniem (sklep centrum piwowarstwa )
    * Słód pilzneński 2,5 kg
    * Słód monachijski 1,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,2 kg
    * Chmiel Marynka, granulat, 35 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
    Zacieranie infuzyjne z dwoma przerwami
    pierwsza przy temperaturze 61-63 30 min.
    druga przy temperaturze 71-73 30 min.
    filtrator tradycyjny tz. 2 fermentory jeden w drugim w wewnętrznym wywiercone otwory 2mm.Czas filtracji około 4 godzin, minimalny przepływ, warka 20 litrów.
    Chmielenie 60 min.
    Marynka w pierwszej minucie
    Lubelski w pięćdziesiątej
    Studzenie w wannie z zimną wodą
    Zaszczepione starterem drożdży Safale US-05
    Pianka pokazała się po około 10 godzinach,dzisiaj tz. 01.02.11 pianka ma kilkanaście centymetrów w fermentorze 33 l.
    Największy problem stanowiło utrzymanie przerw(po zamieszaniu brzęczki spadek o kilka stopni powyżej określonej temperatury,podczas podgrzewania ciągle mieszałem i nagle temperatura znacznie powyżej górnej granicy przerwy)
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    No i to jest wzorcowo opisany debiut! Gratulacje!

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      No i to jest wzorcowo opisany debiut!
      Ale brzęczka się przypałętała.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • sukkubus79
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.01
        • 52

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Ale brzęczka się przypałętała.
        o co chodzi ? to jest również mój pierwszy post w życiu więc proszę bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki o porady w związku z piwowarstwem domowym, jak również z pisaniem postów

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Prawdę mówiąc to Twój drugi post na browarze. Pierwszy miałeś tu.

          Comment

          • sukkubus79
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.01
            • 52

            #6
            no tak niezamierzone kłamstwo

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sukkubus79 Wyświetlenie odpowiedzi
              o co chodzi ?
              BrzEczka.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • sukkubus79
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.01
                • 52

                #8
                więc o co chodzi z tą brzęczką że się wkradła

                Comment

                • sukkubus79
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.01
                  • 52

                  #9
                  Prosiłbym również o pomoc w sprawie utrzymania temperatury w trakcie przerw

                  Comment

                  • sukkubus79
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.01
                    • 52

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sukkubus79 Wyświetlenie odpowiedzi
                    więc o co chodzi z tą brzęczką że się wkradła
                    przypałętała

                    Comment

                    • TomX
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 1035

                      #11
                      Brzęczka to taki mały ptaszek, wywar ze słodu i chmielu to brzEczka. Dość wyczuleni na to jesteśmy A w trakcie przerw najlepiej podgrzać do odpowiedniej temperatury, zdjąć z gazu i zawinąć garnek w jakąś starą, grubą pierzynę, co 15 min zamieszać i powinno być ok.

                      Comment

                      • sukkubus79
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.01
                        • 52

                        #12
                        dziękuje za podpowiedź,teraz będę już wiedział brzeczka.
                        dziękuję również za podpowiedź w związku z utrzymaniem temperatury.
                        ode mnie

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #13
                          Nie dziękuj. Napisałes poprawnie, wiele osób tak pisze, a pisownia przez 'e' jest sztuczna i z góry narzucona. Utrzymuje ona swoją większą popularność tylko i wyłącznie dzieki "pałowaniu".

                          Gdy bedą Ci wciskac ciemnote, że tak nazywa się pewien gatunek ptaka, odpowiedz im, że pisano "brzęczka" nim odkryto i sklasyfikowano tego ptaszka w 1824 roku.

                          Tutaj, z 1801 roku, dwie równoważne pisownie, używane naprzemiennie i w dokładnie tym samym znaczeniu:
                          Last edited by Robert13; 2011-02-02, 15:04.

                          Comment

                          • TomX
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 1035

                            #14
                            Robert, nie mieszaj ludziom w głowie, 200 lat temu "kutas" oznaczał ozdobny element garderoby i co, też się będziesz upierał, że nosisz przy pasie piękne kutasy? Słód oczywiście odmierzasz na garnce lub korce? Temperaturę zacieru sprawdzasz pewnie zanurzając w kadzi palec? Świat się zmienia, od 200 lat mówi się brzEczka i nie ma żadnego uzasadnienia aby odgrzewać jakieś archaizmy, tym bardziej że słowo brzęczka w międzyczasie nabrało innego, powszechnie uznawanego znaczenia.

                            Comment

                            • sukkubus79
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.01
                              • 52

                              #15
                              pewnie obydwaj koledzy macie racje.Ja sporu rozstrzygał nie będę.Ale co do KUTASA to jednak niezła ozdoba

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X