Browar Ściersona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sukkubus79
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.01
    • 52

    #31
    Wczoraj 05.03.2011 warka nr.3 Grodziskie przelana na cichą,brzeczka odfermentowala do 3 BLG

    Comment

    • sukkubus79
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.01
      • 52

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sukkubus79 Wyświetlenie odpowiedzi
      Wczoraj 05.03.2011 warka nr.3 Grodziskie przelana na cichą,brzeczka odfermentowala do 3 BLG
      Pomyłka jest to warka nr.2

      Comment

      • sukkubus79
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.01
        • 52

        #33
        12/13.03.2011 warka nr.4
        Żytnie 12º BLG Zestaw Redakcyjny (z zacieraniem)CP
        Wpisuje dzisiaj z powodu braku sprawnego internetu
        * Słód żytni 2,2 kg
        * Słód pilzneński 1 kg
        * Słód monachijski 0,8 kg
        * Słód karmelowy jasny 0,2 kg
        * Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
        Zacierane dekokcyjnie według zaleceń redakcji,nie będę się na ten temat rozpisywał,każdy forumowicz wie o co chodzi.
        Filtrator się przytkał i filtracja z wysładzaniem zajęła mi około 8 godzin.
        Chmielenie 60 min. całość chmielu dodana w pierwszej minucie gotowania,w 50 minucie mech irlandzki.
        Brzeczka zaszczepiona drożdżami Safbrew WB06
        Po kilku godzinach pokazała się gęsta,biała pianka.
        Dzisiaj po pianie niema już prawie śladu,jutro na cichą

        Comment

        • sukkubus79
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.01
          • 52

          #34
          12.03.2011
          Warka nr.3 Belgijskie Specialty Ale 18º BLG przelane na cichą.
          Po fermentacji burzliwej od fermentowało do 5,5 BLG

          Comment

          • sukkubus79
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.01
            • 52

            #35
            19.03.2011
            Warka nr.2 Grodziskie 8 BLG. Zabutelkowana,Piwo od fermentowało do 2,5BLG.

            Comment

            • sukkubus79
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.01
              • 52

              #36
              19.03.2011
              Warka nr.4 Żytnie 12 BLG. Zdekantowana na cichą,Piwo od fermentowało do 2,5 BLG

              Comment

              • sukkubus79
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.01
                • 52

                #37
                19/20.03.2011
                Warka nr.5
                Stout Owsiany II 12º BLG zestaw redakcyjny (z zacieraniem) CP
                * Słód pilzneński 2 kg
                * Słód monachijski 1,2 kg
                * Słód owsiany 0,8 kg
                * Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
                * Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg
                (spakowane oddzielnie)
                * Chmiel Marynka, granulat, 40 g
                Zacieranie infuzyjne dwu temperaturowe'
                Przerwa nr.1 temp.61-63 20min
                Przerwa nr.2 temp.71-73 50min
                Słody ciemne niestety spakowane razem ze słodami jasnymi,co utrudniło próbę jodową.Dlatego przedłużyłem drugą przerwę.
                Wysładzałem do momentu aż gęstość brzeczki osiągnęła10 BLG,wyszło około 25 litrów.
                Chmielenie 60 minut całością chmielu.
                Przerwa na sen i chłodzenieokoło 6 godzin,brzeczka chłodzona standardowo w wannie.Po schłodzeniu do 18 stopni,przelana do fermentora,w trakcie chmielenia odparowała do 23 litrów i osiągnęła 12 BLG.
                Brzeczka zaszczepiona starterem drożdży Safale S-04.
                Wieczorem pokazała się obfita piana,zapach kawy

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #38
                  Próba jodowa to zbytek. Jeśli zrobisz przerwy tak jak jest w przepisie, to nie ma się co obawiac skrobi. Ponadto, zawsze na końcu zacierania warto podnieść temperature zacieru do 75-78 st.C i przetrzymać 5-10 minut

                  Comment

                  • sukkubus79
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.01
                    • 52

                    #39
                    Zawsze trzymam się ustalonych przerw i zazwyczaj robię tak jak napisałeś.Podgrzewam do 78 i przetrzymuje kilka minut,w oczekiwaniu na wodę do podbicia filtratora.Dziękuję za wskazówkę trochę mnie uspokoiłeś

                    Comment

                    • sukkubus79
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.01
                      • 52

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sukkubus79 Wyświetlenie odpowiedzi
                      19/20.03.2011
                      Warka nr.5
                      Stout Owsiany II 12º BLG zestaw redakcyjny (z zacieraniem) CP
                      * Słód pilzneński 2 kg
                      * Słód monachijski 1,2 kg
                      * Słód owsiany 0,8 kg
                      * Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
                      * Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg
                      (spakowane oddzielnie)
                      * Chmiel Marynka, granulat, 40 g
                      Zacieranie infuzyjne dwu temperaturowe'
                      Przerwa nr.1 temp.61-63 20min
                      Przerwa nr.2 temp.71-73 50min
                      Słody ciemne niestety spakowane razem ze słodami jasnymi,co utrudniło próbę jodową.Dlatego przedłużyłem drugą przerwę.
                      Wysładzałem do momentu aż gęstość brzeczki osiągnęła10 BLG,wyszło około 25 litrów.
                      Chmielenie 60 minut całością chmielu.
                      Przerwa na sen i chłodzenieokoło 6 godzin,brzeczka chłodzona standardowo w wannie.Po schłodzeniu do 18 stopni,przelana do fermentora,w trakcie chmielenia odparowała do 23 litrów i osiągnęła 12 BLG.
                      Brzeczka zaszczepiona starterem drożdży Safale S-04.
                      Wieczorem pokazała się obfita piana,zapach kawy
                      Niestety z przyczyn technicznych nie będzie to stout.
                      Będzie to Piwo ciemne,owsiane,pełne.
                      Na pewno dobre

                      Comment

                      • sukkubus79
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.01
                        • 52

                        #41
                        24/25.03.2011
                        Warka nr.6 STOUT 12 BLG Zestaw z zacieraniem z BA
                        - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,
                        - słód Carafa® Typ II 0,1 kg,
                        - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,
                        - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg,
                        - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
                        - drożdże Safale S-04 11,5g,
                        Zacieranie infuzyjne słody jasne w temperaturze 65-67 przez 45 minut,następnie dodałem słód ciemny i jęczmień palony, podgrzałem do temperatury 73 i utrzymałem przez 20 minut.
                        Podgrzałem do 78 przetrzymałem jeszcze 20 min i filtracja.
                        Wysładzałem do osiągnięcia 10 BLG,wyszło 25 l.
                        Chmielenie: 60 minut w piątej minucie gotowania dodałem 15g chmielu,w 40 minucie dodałem drugą porcje 10g razem z mchem irlandzkim.
                        Do fermentora trafiło 23l brzeczki o gęstości 12BLG.
                        Brzeczka zaszczepiona została starterem z połowy saszetki drożdży Safale S-04.
                        Czekam na efekty takiej oszczędności,mam nadzieje że wszystko będzie dobrze

                        Comment

                        • TomX
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 1035

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Próba jodowa to zbytek. Jeśli zrobisz przerwy tak jak jest w przepisie, to nie ma się co obawiac skrobi. Ponadto, zawsze na końcu zacierania warto podnieść temperature zacieru do 75-78 st.C i przetrzymać 5-10 minut
                          Niestety, Robercie, jest to kolejna Twoja opinia, z którą się osobiście nie zgadzam.

                          1) Próba jodowa nie jest konieczna, ale nie porzucałbym tej praktyki. Przy "zwykłych" piwach zwykle nie ma niespodzianek, ale starczy sypnąć trochę więcej surowca niesłodowanego i standardowe zacieranie (czas przerw) może się okazać niewystarczający. Tak samo jeśli przez przypadek temperatura nam ucieknie i zdezaktywuje enzymy, albo jak nagle termometr zacznie oszukiwać. Wg mnie lepiej poświęcić 5 min na zrobienie próby jodowej niż spieprzyć piwo.

                          2) Wygrzew w 78 stopniach też NIE ZAWSZE jest wskazany (wg. mnie). Po pierwsze ma on na celu głównie dezaktywację enzymów - bardzo przydatne, gdy chcemy uzyskać bardzo treściwe piwo (wtedy powinien trwać przynajmniej 10 min bo enzymy nie giną od razu). Niestety od 78 do 80 stopni już nie daleko - choćby przy dnie garnka młóto może się miejscowo przegrzewać, a w tak wysokiej temperaturze sprzyja to uwalnianiu się resztek nieprzetworzonej skrobi z ziarna (kolejny argument za stosowaniem próby jodowej) której już nie będzie miało co rozłożyć. Dodatkowo, nie robiąc mash-outu pozostawiamy aktywne enzymy które w trakcie filtracji będą dalej rozkładać resztkową skrobię w ziarnie co (wg. moich obserwacji) skutkuje nieznacznym wzrostem wydajności a nie sprawia wcale, że piwa są zbyt wytrawne.


                          Generalnie nie ma co się ślepo trzymać tzw. "złotych zasad warzenia piwa" często wymienianych w różnych źródłach - trzeba proces dokładnie zrozumieć i w ten sposób ocenić czy danie postępowanie jest właściwe/ma sens. Ja na przykład ostatnio złamałem utartą zasadę i zacierałem piwo przez godzinę w 75 stopniach - teoretycznie powinien wyjść straszy syf, a wyszło dobre piwo, zgodnie z przewidywaniami opartymi na analizie procesu.

                          Comment

                          • TomX
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 1035

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sukkubus79 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Niestety z przyczyn technicznych nie będzie to stout.
                            Będzie to Piwo ciemne,owsiane,pełne.
                            Na pewno dobre
                            A cóż to się za tragedia stała? Dolne drożdże zadałeś czy co?

                            Comment

                            • sukkubus79
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.01
                              • 52

                              #44
                              Brak słodów palonych

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #45
                                Sukkubus opracowuje nowy zestaw do oferty CP - w sumie zwykłego ciemnego nie mamy, to pewnikiem się wpasuje jak ulał
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X