Browar Ściersona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sukkubus79
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.01
    • 52

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    To pewnie odparowało na maksa i będziesz miał Imperial Milk Stouta

    Nie powinno nic zaszkodzić, nawet, jak się coś przypaliło to zginie pod aromatem barwiących dodatków

    Cieszę się.Uspokoiłaś mnie już myślałem że będzie Piwko do wylania.
    Odparowało około 10 litrów,całe szczęście zostawiłem na małym ogniu.Uzupełniłem 6 litrami wody,nie chciałem zbyt mocnego piwa.
    Ostatni raz warzyłem tak późno,start około 24
    Najważniejsze żeby Piwo się udało

    Comment

    • sukkubus79
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.01
      • 52

      #77
      09/10.04.2011
      Warka nr.8
      Sweet stout
      słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,
      - słód Carafa® Typ II 0,1 kg,
      - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,
      - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg,
      - Karmelowy jasny 80-150 EBC Strzegom 0,5 kg,
      - laktoza 500g
      - chmiel goryczkowy Marynka 40 g (granulat),
      Zacieranie
      10 minut 50-55
      60 minut 65-67
      Negatywna próba jodowa ,dodałem składniki palone
      15 minut 65-67
      20 minut 72
      Podgrzane do 78 i filtracja
      Wysładzałem do 10 BLG wyszło ponad 30 litrów
      Chmielenie:
      na początku dałem 25 g
      po kilku godzinach gotowania
      15g chmielu i laktoza gotowałem 10 minut i chłodzenie
      Przez problemy przy chmieleniu trudno było wyliczyć gęstość końcową , zmuszony byłem w trakcie chmielenia dolać wody.
      Efekt końcowy to 32 litry brzeczki o gęstości 11 BLG

      Comment

      • sukkubus79
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.01
        • 52

        #78
        16/17.04.2011
        Warka nr.9
        Scottish Ale 10º BLG
        * Słód pilzneński 1,3 kg
        * Słód monachijski 1,9 kg
        * Słód karmelowy jasny 0,2 kg
        * Słód wędzony Whisky 0,3 kg
        * Jęczmień palony 0,05 kg
        * Chmiel Marynka, granulat, 15 g
        Zacieranie infuzyjne dwu temperaturowe,dodatkowo 10 minut przerwy białkowej.
        Przerwa scukrzająca 20 min
        Przerwa dekstrynująca 40 min
        Chmielenie 60 minut ,całość chmielu w pierwszej minucie gotowania.
        Mech irlandzki na 15 minut przed końcem chmielenia

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #79
          Poznaję ten zasyp, czyżby zestaw CP?
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • sukkubus79
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.01
            • 52

            #80
            23/24.04.2011
            Warka nr.10
            Irish Red Ale 12º BLG

            * Słód pilzneński 1,7 kg
            * Słód monachijski 2,20 kg
            * Słód karmelowy jasny 0,15 kg
            * Słód karmelowy ciemny 0,15 kg
            * Chmiel Marynka, granulat, 20 g
            * Chmiel Lubelski, granulat, 20 g
            Zacieranie infuzyjne :
            Przerwa białkowa 10 min
            Przerwa scukrzająca 15 min
            Przerwa dekstrynująca 45 min

            Chmielenie 60 min:
            w pierwszej minucie Marynka
            w 45 minucie mech irlandzki
            w 50 minucie Lubelski
            Zaszczepione starterem drożdży Safale-04

            Comment

            • sukkubus79
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.01
              • 52

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
              Poznaję ten zasyp, czyżby zestaw CP?
              Tak , dokładnie.
              Gratuluje spostrzegawczości

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

                #82
                E tam spostrzegawczość, właśnie takie piwo dziś warzyłem więc skojarzyłem
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • sukkubus79
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.01
                  • 52

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                  E tam spostrzegawczość, właśnie takie piwo dziś warzyłem więc skojarzyłem
                  Warzyłeś to Piwko już wcześniej ?

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

                    #84
                    Dziś pierwszy raz. Gar z gazu zdjąłem około 13, teraz się chłodzi siłami natury na balkonie
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X