WBD M&P czyli Macieja i przema potyczki ze słodem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #1

    WBD M&P czyli Macieja i przema potyczki ze słodem

    Witam wszystkich.
    Warzenie rozpoczęliśmy z bratem cztery lata temu, ale dziś dopiero z okazji setnej warki postanowiłem założyć ten wątek, jako sposób na bezsenne noce i przewidywany w przyszłości nadmiar wolnego czasu Nie będę się rozpisywał, ponieważ dziś piątek, a przeważnie w piątki nasz Browarek niknie w słodowych oparach, a więc pora włączyć mieszadło Dziś na tapecie:

    Warka #100
    Vienna Lager

    Skład
    pilzneński 12kg
    castle cristal 2kg
    carapils 2,8kg
    monachijski 2,5kg

    Zacieranie
    62-63/30min
    71-73/60min
    78-filtracja

    Chmielenie/dodatki
    marynka/szyszka/-60g/60min
    lubelski/granulat/-120g/15min

    Drożdże
    WLP830 German Lager
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #2
    Gratulacje z okazji jubileuszu!
    Idziemy łeb w łeb. My z synem mamy 99 warek i właśnie od dwóch tygodni kombinujemy co by tu stetrać na ten jubileusz. Jakoś nie możemy się dogadać.
    Myślę że może zrobić lagera z 20% dodatkiem kukurydzy i 15% syropu glukozowego. Takiego jeszcze nie robiliśmy.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Nie idziecie łeb w łeb bo braciaki już mają swój temat warzelniczy a wy jeszcze nie
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • kony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.08
        • 1701

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
        postanowiłem założyć ten wątek, jako sposób na (...) przewidywany w przyszłości nadmiar wolnego czasu
        Na emeryturę już idziesz ?

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
        Myślę że może zrobić lagera z 20% dodatkiem kukurydzy i 15% syropu glukozowego. Takiego jeszcze nie robiliśmy.
        A żółć macie ?

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kony
          A żółć macie ?
          Cały czas rozglądamy się za jakimś bykiem, ale gdzie tu w środku miasta znaleźć byka?

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
            Witam wszystkich.
            Warzenie rozpoczęliśmy z bratem cztery lata temu, ale dziś dopiero z okazji setnej warki postanowiłem założyć ten wątek, jako sposób na bezsenne noce i przewidywany w przyszłości nadmiar wolnego czasu Nie będę się rozpisywał, ponieważ dziś piątek, a przeważnie w piątki nasz Browarek niknie w słodowych oparach, a więc pora włączyć mieszadło Dziś na tapecie:

            Warka #100
            Vienna Lager

            Skład
            pilzneński 12kg
            castle cristal 2kg
            carapils 2,8kg
            monachijski 2,5kg

            Zacieranie
            62-63/30min
            71-73/60min
            78-filtracja

            Chmielenie/dodatki
            hellertau trad.-110g/60min
            hellertau trad.-60g/15min
            lubelski-50g/1min

            Drożdże
            WLP830 German Lager
            12BLG
            Mała korekta co do chmielu i jest git
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
              Cały czas rozglądamy się za jakimś bykiem, ale gdzie tu w środku miasta znaleźć byka?
              Powiem ci Wojtek że tylko wypad na wieś w poszukiwaniu byka Wam pomoże, chyba że może być stary kawaler/stary byk/ ale on czego innego ma nadmiar
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • dreads
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.09
                • 520

                #8
                Vienna Lager? do Żywca? :> Nie pozostaje Wam nic innego jak z okazji jubileuszu wygrać tę kategorię

                Cały czas się zastanawiam nad uruchomieniem swojego tematu z okazji 30 warki, ale o czym tu pisać

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  #9
                  Czy do Żywca to się zobaczy, czy przejdzie weryfikację wewnętrzną co do wątku to ja też się długo zastanawiałem, ale w końcu stwierdziłem że jak już, to przy setnej warce się pisarsko rozdziewiczę
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    #10
                    Warka #102
                    Pilsner

                    Skład
                    pilzneński 19,2kg
                    carapils 1,5kg

                    Zacieranie
                    52-53/10min
                    62-63/30min
                    72-73/30min
                    78-filtracja

                    Chmielenie/dodatki
                    Hellertau Trad.+Spalter Select-100g/60min
                    Hellertau Trad.+Spalter Select-50g/20min
                    lubelski-200g/15min

                    Drożdże
                    Wyeast 2001 Urquell Lager
                    12,5°Blg
                    Przy okazji warka #100 przelana na cichą 3°Blg , a warka #101 trwa na burzliwej 3,5°Blg
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10798

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                      Czy do Żywca to się zobaczy, czy przejdzie weryfikację wewnętrzną
                      Wiesz gdzie mnie szukać
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

                        #12
                        Jak tylko trochę wyleżakuje to Cię znajdę
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          #13
                          Już za chwileczkę już za momencik Wolsztyński browar zacznie się kręcić
                          Dziś w planie:
                          Warka #103
                          Koelsch

                          Skład
                          pilzneński 15,6kg
                          castlecristal 150ebc 0,4kg
                          pszeniczny 1,7kg
                          monachijski 0,5kg

                          Zacieranie
                          zasyp do 44°C
                          65-66/30min
                          70-72/15min
                          77-78->filtracja

                          Chmielenie/dodatki
                          Hellertau Trad.+Spalter Select-110g/60min
                          Hellertau Trad.+Spalter Select-100g/15min

                          Drożdże
                          Wyeast 2565 Koelsch
                          Dziś jeszcze warka #100 zostanie zakegowana i zabutelkowana, a warka #101 przelana na cichą.
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            O, to warzymy dziś razem - u mnie warka 165 (nie licząc 18 warek Szkółki niedzielnej) - zdrówko ( u mnie póki co maślanka)
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 2007.05
                              • 1501

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              O, to warzymy dziś razem - u mnie warka 165 (nie licząc 18 warek Szkółki niedzielnej) - zdrówko ( u mnie póki co maślanka)
                              Nie wiem Marusia jak tam u Ciebie, ale u mnie już ładnie fermenci, biały kożuszek pokazał się po ok 12 godz od zadania drożdży, w fermentorach 18,6C na zewnątrz 16,5C
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Glingorth
                                RUNY - browar domowy
                                Glingorth
                                Witam. To i ja w końcu podzielę się moim warzeniem. Do tej pory zrobiłem 9 warek. Zacząłem od zacierania.

                                # Warka nr 1 - ‘Yggdrasil’
                                Dry stout (zestaw z Twojego Browaru)
                                Warzenie dnia 28.01.2015

                                Pale ale - 3,5 kg
                                Płatki jęczmienne – 0,5 kg
                                ...
                                2016-02-11, 19:34
                              • KulisBrew
                                KuliśBrew
                                KulisBrew
                                Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
                                Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
                                kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
                                2020-08-28, 14:09
                              • konrad93
                                Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
                                konrad93
                                Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

                                Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
                                2019-01-08, 12:48
                              • anteks
                                Wolsztyński Browar Domowy M&P#Grodziskie
                                anteks
                                Wolsztyński Browar Domowy M & P Grodziskie warzone 19.10.07
                                Piwo biorące udział w II GKPD
                                Piana bardzo obfita , utrzymująca się do końca degustacji
                                Kolor jasno słomkowy , klarowne
                                Wysycenie jak przystało na Grodzisza bardzo duże
                                Zapach wędzony ...
                                2008-09-03, 19:45
                              • Toke
                                Browar na Strusinie - moje z piwem potyczki
                                Toke
                                Witajcie!
                                Dziś przygotowania do pierwszej warki
                                Postanowiłem warzyć od razu z zacieraniem, na pierwszy ogień idzie "Amarillo pale ale "
                                Receptura zaczerpnięta trochę z forum,trochę wyliczona za pomocą PPPP.
                                Celuję w uzyskanie 10 l piwa 12 Blg.
                                ...
                                2014-10-06, 20:42
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...