Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
Wyświetlenie odpowiedzi
WBD M&P czyli Macieja i przema potyczki ze słodem
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
-
-
Będę dźwięczny, a przy okazji wiszęSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Wczoraj z okazji Święta Niepodległości popełniliśmy dwie warki
Warka #111
Koźlaczek Niepodległościowy
Skład
pilzneński 8,50kg
monachijski 6,00kg
caraffa III 0,30kg
cristal 60L 1,00kg
Zacieranie
46/10min
53/15min
63/30min
72/10min
78-filtracja
Chmielenie/dodatki
marynka-50g/60min
cascade-40g/15min
cascade-30g/10min
Drożdże
Wyeast 2487 Hella-Bock
Warka #112
A'la Breslauer Schwarzer Schops
Skład
pszeniczny 5,50kg
pszeniczny palony 0,80kg
pilzneński 3,00kg
monachijski 1,50kg
carawheat 0,55kg
Zacieranie
45 zasyp
50-53/30min
62-63/60min
72-73/20min
78-filtracja
Chmielenie/dodatki
lubelski-50g/60min
lubelski-20g/30min
lubelski-20g/10min
Drożdże
Zymoferm Z044 /starter/
Ciekawe co z tego wyjdzie, bo to taka nasza "wariacja na temat ..."
Warka #111 wyszło 40l/17,5°Blg, warka #112 45l/13°Blg. Warka #109 przelana na cichą.
Skończyliśmy ok godz.24 tylko dlatego, że filtracja Breslauera szła dość opornie, choć tego można było się spodziewać Wniosek z tego, że dwie warki jedna po drugiej to trochę uciążliwe, lepiej raz a dobrzeSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Wczoraj polecieliśmy z "grubej rury"
Warka #113
Barleywine
Skład
pilzneński 18kg
carahell 3kg
cara 50ebc 1kg
biscuit 2kg
amber 1kg
płatki orkiszowe 0,4kg
Zacieranie
50-55/30min
65-66/90min
76-77/5min
filtracja
Chmielenie/dodatki
nugget-100g/90min
cascade-40g/30min
cascade-40g/15min
Drożdże
Wyeast 1388 Belgian Strong
Wyszło 33L/30°Blg
Z cienkusza po "barleyu" którego wyszło 25L i dodaniu 1,7L ekstraktu bursztynowego, po odparowaniu, dodaniu curacao 40g, chmielu aurora 50g i lubelski 40g, pozostało 22L/20°Blg, zadane drożdże 1388
Podczas warzenia do butelek poszła warka #109, a warka #110 przelana na cichą 3,5°BlgSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Nie ma sprawy, przypomnij się za jakiś czas sam jestem ciekawy co z tego wyjdzieSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Ja też się na barleya piszę, może jakaś wymianka w ZG w przyszłym roku - obiecuję doleżakować u siebie ze 2 lata co najmniej Nie chcę czekać do pełnego okresu dojrzałości, bo pewnie przedwcześnie wszystko wyżłopiecie
Comment
-
-
Dajcie znać szybciej co bym nie zapomniał, w ZG na pewno będę, a potem w grafiku kolejny jest WrocławSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Dziś dzień bez warzenia ze względu na wyjazd na jutrzejszą Giełdę Poznańską ale pracownicy browaru nie mogą siedzieć bezczynnie, więc warka #110 została zabutelkowana, Blg końcowe 3,5, warka #111 pozostaje nadal na burzliwej bo zeszła tylko do 5°Blg, temp. 8°C, warka #112 przelana na cichą 4°Blg. Przy okazji sprawdziliśmy Barleya, zszedł do 15°Blg, w smaku baaardzo słodowy, straszny ulepek, ale już lekko grzeje po gardziołku jak nic nie zepsujemy "będą z niego ludzie"Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Warka #115 z dn.2.12.2011r.
Urbock
Skład
pilzneński 4kg
monachijski 4kg
jęczmienny wędzony steinbach 8kg
karmelowy jasny strzegom 1kg
Zacieranie
45 zasyp
52-53/15min
62-63/25min
72-73/15min
78-filtracja
Chmielenie/dodatki
hellertau trad.+Spalter Sel.-80g/75min
hellertau trad.+Spalter Sel.70g/30min
hellertau trad.+Spalter Sel.60g/15min
Drożdże
Wyeast 2487 Hella-Bock
Wyszło 47L/18°Blg, temp. fermentacji 9°C
Warka #112 zabutelkowana, #111 poszła na cichą, zeszło do 4°Blg, cienkusz z "barleya" również na cichej 3,5°Blg, sam "barley" stoi nadal na burzliwej i ma 13,5°Blg.
Cdn....Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Warka #116 z dn. 9.12.2011r.
AIPA
Skład
pilzneński 17kg
monachijski 2kg
carapils 1,50kg
pale ale 1kg
Zacieranie
52-53/5min
62-63/45min
72-73/30min
78-filtracja
Chmielenie/dodatki
amarillo-20g/90min
amarillo-20g/80min
amarillo-10g/70min
chinook-30g/60min
chinook-20g/50min
citra-30g/40min
citra-20g/30min
simcoe-30g/20min
simcoe-20g/10min
Drożdże
Wyeast 1056 American Ale
Wyszło 71L/16,5°Blg, temp. fermentacji 18°C
Warka #111 i #114 zabutelkowana, #115 nadal na burzliwej. Sprawdziliśmy co tam słychać u barleya i zszedł przez tydzień tylko 1°Blg i ma w tej chwili 12,5°Blg. Jeden fermentor pozostał nadal nie ruszony, natomiast do drugiego dodaliśmy gęstwy Belgian Strong, mam nadzieję, że drożdże jeszcze trochę popracująSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Warka #117 z dn. 16.12.2011r.
California Cammon
Skład
pilzneński 11kg
pale ale 6kg
cara 1kg
karmelowy jasny Strzegom 1kg
Zacieranie
54/30min
67-63/60min
78-filtracja
Chmielenie/dodatki
n.brewer-80g/60min
n.brewer-50g/15min
n.brewer-50g/5min
Drożdże
Wyeast 2112 California Lager
Wyszło 82L/13°Blg, temp.zadania drożdży 15°C, temp. fermentacji 18-20°C
Barleywine przelany na cichą 12Blg, reszta nadal na burzliwej.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
Comment