Alt II na cichej zszedł do 2blg i lepiej rokuje niż wersja pierwsza, koelsch II nadal na burzliwej
WBD M&P czyli Macieja i przema potyczki ze słodem
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
-
-
Alt we flaszkach i beczkach, koelsch na cichej, przed wyjazdem do Wrocławia pewnie i on trafi na zasłużone leżakowanieSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Właśnie ostatnie takty sezonu 2012/13 wybrzmiały Finałowa warka Koelsch już we flaszkach i kegach, czym wszystkie nasze kegi zostały zapełnione. Teraz nadszedł czas błogiej degustacji Wszystkim piwowarkom i piwowarom życzę wielu miłych spotkań przy kufelku własnego piwka. Do zobaczenia na piwnych imprezkach, pierwsza już za kilka godzinSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Witam Brać Piwowarską w sezonie 2013/2014
Jak już tradycja naszego browaru nakazuje, pierwsza warka w nowym sezonie to "belg".
I co by kolega Josefik nie mówił, że marnujemy potencjał, po raz pierwszy u nas piwo belgijskie w słusznej ilości do fermentacji
warka #148 dn.18.10.2013r.
BDS-Dubbel
Skład
pilzneński 15kg
monachijski 4kg
melanoidowy 1kg
karmelowy Strzegom 200ebc 0,20kg
karmelowy wes 500ebc 0,20kg
płatki owsiane 1kg
cukier trzcinowy jasny 2kg
Zacieranie
55/15'
63/30'
72/40'
76/filtracja
Chmielenie/dodatki
Styrian Goldings 4,8ak 90g/60'
EKG 6,4ak 80g/5'
Saaz 3,8ak 80g/5'
cukier trzcinowy 5'
Drożdże
WYeast 1388 Belgian Strong Ale
Wyszło 82L/16Blg, drożdże zadane w 16stC, fermentacja 18-19stCSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pracowity dzień zakończony
warka #149
BDS-Dubbel 2
Skład
pilzneński 15kg
monachijski 4kg
melanoidowy 1kg
karmelowy Strzegom 200ebc 0,20kg
karmelowy wes 500ebc 0,20kg
płatki owsiane 0,75kg
płatki jęczmienne 0,80kg
cukier trzcinowy jasny 2kg
Zacieranie
55/15'
63/30'
72/40'
76/filtracja
Chmielenie/dodatki
Styrian Goldings 4,8ak 90g/60'
EKG 6,4ak 80g/5'
Fuggle 4,8ak 80g/5'
cukier trzcinowy 5'
Drożdże
WYeast 1388 Belgian Strong Ale /gęstwa po poprzedniej warce/
Wyszło 83L/17BlgSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
warka #150
BSA-Tripel Karmeliet
Skład
pilzneński 20kg
pszeniczny 3kg
karapils 2kg
płatki owsiane 0,50kg
cukier trzcinowy Muscovado 0,50kg
cukier biały 1kg
Zacieranie
55/15'
63/30'
72/40'
76/filtracja
Chmielenie/dodatki
Styrian Goldings 4,8ak 110g/60'
Fuggle 4,8ak 80g/5'
Saaz 3,8ak 30g/1'
Curacao 100g/10'
skórka świeżej pomarańczy 100g+cukier 300g /syrop//10'
kolendra - 3 łyżeczki/5'
cukier trzcinowy Muscovado 5'
cukier biały 5'
Drożdże
WYeast 1388 Belgian Strong Ale /gęstwa/
Wyszło 84L/17Blg
Warka #148 Dubbel przelana w kegi i flaszkiSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Mam trochę zaległości:
warka #151 z dn.15.11.2013r.
BSA-Belgian Brune
Skład
pilzneński 14kg
monachijski 9kg
karmelowy 500ebc 1kg
cara 120ebc 0,60kg
płatki owsiane 1kg
cukier trzcinowy jasny 1kg
Zacieranie
55/15'
63/30'
72/40'
76/filtracja
Chmielenie/dodatki
Styrian Goldings 4,8ak 90g/60'
Fuggle 5ak 60g/5'
Styrian Goldings 4,8ak 80g/1'
Drożdże
WYeast 1388 Belgian Strong Ale /gęstwa/
Wyszło 81L/18Blg
Cdn....Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
warka #152 z dn.22.11.2013r.
Grodziskie
Skład
pszeniczny 5,5kg
pszeniczny wędzony 3kg
orkiszowy 1kg
Zacieranie
38/45'
63/20'
72/20'
76/filtracja
Chmielenie/dodatki
Styrian Goldings 4,8ak 60g/60'
Saaz 3,8ak 50g/30'
Brewers Gold 6,50ak 20g/5'
Drożdże
Fermentis S-33
Wyszło 54L/7,9Blg
Słaba wydajność bo co najmniej "na oko" 10L zostało w osadach
Warka #149 zabutelkowana, a #150 poszła na cichą.
Podczas warki towarzyszył nam kolega Dawid wpółtwórca strony www.smakizpolski.com.pl
Z Przemysławem Domagalskim i jego bratem Maciejem, właścicelami domowego browaru o procesie produkcji piwa, rozmawia Dawid Brandebura. Dzisiejszym piwem będzie Grodziskie. Było ono warzone w Grodzisku Wielkopolskim na bazie słodu pszenicznego wędzonego drewnem dębowym. W miejscowym browarze własnoręcznie przygotowywano słód i wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia piwa. Produkcja piwa
Z Przemysławem Domagalskim, współwłaścicielem domowego browaru i miłośnikiem piwa, rozmawia Dawid Brandebura. Od jak dawna zajmują się Panowie piwowarstwem? Zaczęliśmy w 2007 roku. Brat przeczytał gazetkę na poznańskich targach Polagra, która pokazywała jak samemu zrobić piwo w domu. Później przyszedł z tym pomysłem do mnie i razem stwierdziliśmy, że warto spróbować. Kupiliśmy wtedySave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Małe uzupełnienie, bo się opuściłem w pisaniu
Warki:
#150 Tripel Karmeliet w butelkach
#151 Belgian Brune w butelkach
#152 Grodziskie w butelkach
#153 Bohemian Pilsner w butelkach
#154 Schwarzbier na cichej
Wczorajsza warka, ostatnia w tym roku już fermenci
warka #155
Rauchbier
Skład
pilzneński 10kg
monachijski 3kg
wędzony 4,5kg
carapils 1,1kg
crystal 120L 0,6kg
crystal 30L 0,5kg
karmelowy ciemny 0,8kg
Gotowanie
52/15'
64/30'
72/30'
78-wysładzanie
Chmielenie/dodatki
H.Tradition 7ak 60g/60'
H.Tradition 7ak 50g/10'
H.Tradition 7ak 60g/5'
Drożdże
WYeast 2000 Budvar Lager
Wyszło 88L/13,5Blg, fermentacja w 10stC
Warka #154 Schwarzbier na cichej.
Wszystkim piwowarkom i piwowarom Dosiego Roku i samych udanych piwekOstatnia zmiana dokonana przez przemo70; 2013-12-28, 12:48.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Wczorajsza warka:
Dark IPA
Skład
pilzneński 22kg
karmelowy jasny 1kg
karmelowy ciemny 0,8kg
czekoladowy 0,5kg
ekstakt barwiący WES 2kg
Gotowanie
66/60'
78-wysładzanie
Chmielenie/dodatki
Simcoe 12,9ak 100g/60min
Citra 12,7ak 150g/20min
Drożdże
Safale US-05
Wyszło 80L/17Blg, fermentacja w 19/20stC
Warka #154 Schwarzbier w butelkach, a warka #155 Rauchbier na cichejSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Warka #157
Bohemian Pilsner II
Skład
pilzneński 18kg
monachijski 2kg
Karapils 2kg
Gotowanie
52/10min
62/30min
72/30min
78-filtracja
Chmielenie/dodatki
Hallertau Tradition 7ak 100g/60'
Spalt Select 5ak 130g/30'
Saaz 3,8ak 120g/5'
Drożdże
WYeast 2001 Urquell Lager /starter 2L/
Wyszło 50L/13Blg + 43,5L/13,5Blg
Warka #156 DIPA zabutelkowanaSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Ze względu na małą ilość raucha w rauchu w poprzedniej warce, kolejna będzie z dodatkiem wędzonego od Gerdzia, taki domowy odpowiednik Steinbacha
warka #158
Rauchbier II
Skład
pilzneński 12kg
monachijski 3kg
wędzony 4,5kg
carapils 1,1kg
karmelowy ciemny 0,4kg
Gotowanie
52/15'
64/30'
72/30'
78-wysładzanie
Chmielenie/dodatki
H.Tradition 7ak 60g/60'
H.Tradition 7ak 50g/10'
H.Tradition 7ak 60g/5'
Drożdże
WYeast 2001 Urquell Lager
Wyszło 94L/13Blg, fermentacja w 9-10stC
Warka #157 Bohemian Lager przelana na cichąSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Warka #159
Porter Wolsztyński
Skład
pilzneński 17kg
monachijski 4kg
karmelowy jasny 1kg
karmelowy ciemny 2kg
carafa I 0,8kg
Zacieranie
52/10min
62/40min
72/20min
78-filtracja
Chmielenie/dodatki
marynka /granulat/ 10ak 85g/60'
saaz /granulat/ 3,80ak 50g/10'
Drożdże
Wyeast 2001 Urquell Lager /gęstwa/ zadane w temp. 15stC
Wyszło 62L/18Blg
Warka #157 Bohemian Pilsner siedzi już grzecznie we flaszkach i kegachSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
W dniu wczorajszym warka #158 Rauchbier II przelana na cichą. Tym razem dzięki słodom wędzonym od Gerdzia czuć dobrze raucha w rauchu Dzisiaj coroczne spotkanie piwowarów w Zielonej Górze, więc do zobaczenia przy kranie w HauścieSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Warka #160
Pils
Skład
pilzneński 18kg
monachijski 2kg
Karapils 2kg
Gotowanie
52/10min
62/30min
72/30min
78-filtracja
Chmielenie/dodatki
Hallertauer Tradition 7ak 100g/60'
Brewers Gold 6,5ak 100g/30'
Spalter Select 5ak 100g/5'
Drożdże
WYeast 2001 Urquell Lager /gęstwa/
Wyszło 75L/12Blg
Warka #158 Rauchbier II zabutelkowana, teraz można śmiało powiedzieć, w tym piwie czuć że to rauchSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
Comment