Właśnie ostatnie takty sezonu 2012/13 wybrzmiały Finałowa warka Koelsch już we flaszkach i kegach, czym wszystkie nasze kegi zostały zapełnione. Teraz nadszedł czas błogiej degustacji Wszystkim piwowarkom i piwowarom życzę wielu miłych spotkań przy kufelku własnego piwka. Do zobaczenia na piwnych imprezkach, pierwsza już za kilka godzin
Witam Brać Piwowarską w sezonie 2013/2014
Jak już tradycja naszego browaru nakazuje, pierwsza warka w nowym sezonie to "belg".
I co by kolega Josefik nie mówił, że marnujemy potencjał, po raz pierwszy u nas piwo belgijskie w słusznej ilości do fermentacji
Drożdże
Fermentis S-33
Wyszło 54L/7,9Blg
Słaba wydajność bo co najmniej "na oko" 10L zostało w osadach
Warka #149 zabutelkowana, a #150 poszła na cichą.
Z Przemysławem Domagalskim i jego bratem Maciejem, właścicelami domowego browaru o procesie produkcji piwa, rozmawia Dawid Brandebura.
Dzisiejszym piwem będzie Grodziskie. Było ono warzone w Grodzisku Wielkopolskim na bazie słodu pszenicznego wędzonego drewnem dębowym. W miejscowym browarze własnoręcznie przygotowywano słód i wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia piwa.
Produkcja piwa
Z Przemysławem Domagalskim, współwłaścicielem domowego browaru i miłośnikiem piwa, rozmawia Dawid Brandebura.
Od jak dawna zajmują się Panowie piwowarstwem?
Zaczęliśmy w 2007 roku. Brat przeczytał gazetkę na poznańskich targach Polagra, która pokazywała jak samemu zrobić piwo w domu. Później przyszedł z tym pomysłem do mnie i razem stwierdziliśmy, że warto spróbować. Kupiliśmy wtedy
Małe uzupełnienie, bo się opuściłem w pisaniu
Warki:
#150 Tripel Karmeliet w butelkach
#151 Belgian Brune w butelkach
#152 Grodziskie w butelkach
#153 Bohemian Pilsner w butelkach
#154 Schwarzbier na cichej
Wczorajsza warka, ostatnia w tym roku już fermenci
warka #155 Rauchbier
W dniu wczorajszym warka #158 Rauchbier II przelana na cichą. Tym razem dzięki słodom wędzonym od Gerdzia czuć dobrze raucha w rauchu Dzisiaj coroczne spotkanie piwowarów w Zielonej Górze, więc do zobaczenia przy kranie w Hauście
Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
Wolsztyński Browar Domowy M & P Grodziskie warzone 19.10.07
Piwo biorące udział w II GKPD
Piana bardzo obfita , utrzymująca się do końca degustacji
Kolor jasno słomkowy , klarowne
Wysycenie jak przystało na Grodzisza bardzo duże
Zapach wędzony ...
Witajcie!
Dziś przygotowania do pierwszej warki
Postanowiłem warzyć od razu z zacieraniem, na pierwszy ogień idzie "Amarillo pale ale "
Receptura zaczerpnięta trochę z forum,trochę wyliczona za pomocą PPPP.
Celuję w uzyskanie 10 l piwa 12 Blg. ...
Comment