Dzisiaj zabutelkowaliśmy warkę #159 Porter, odfermentował do 5Blg, warka #160 Pils 2,5Blg przelany na cichą. Warka #161 Pils II nadal na burzliwej. W przyszłym tygodniu ostatnia warka w tym sezonie, najprawdopodobniej będzie to Grodziskie
Zabawę czas kończyć. Wygląda na to, że to ostatnia warka w sezonie, butelek i kegów starczy "na styk" Dziś towarzyszył nam kolega klisz. Dzięki wielkie za miłą pogawędkę i skromne "nasiąkanie".
P.S. Na Festiwalu w Annopolu sobie odbijemy
warka #162 Grodziskie
Skład
pszeniczny 8kg
pszeniczny wędzony 3,3kg
orkiszowy 1kg
Z małym poślizgiem, ale spieszę poinformować, że warki #161 Pils2 i #162 Grodziskie w butelkach Można tym samym powiedzieć, że sezon 2013/2014 został zamknięty. Na podsumowania przyjdzie czas. Teraz pozostaje to co najprzyjemniejsze, spijanie uwarzonej ambrozji
Sezon 2014/2015 rozpoczęty w piątek 21.11.14r.Tym razem uwarzony został Belgian Dark Strong Ale, wyszło 68L/19blg. Część zadana drożdżami 1214 Belgian Abbey, a część suchymi Abbaye. Suche wystartowały już po 6h, płynne potrzebowały na to ok.15h. Fermentacja w temp. 18-19stC.
Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
Witam wszystkich w wątku "Twoje warzenie". Razem z synem (Ecc81) warzymy w domu piwo od trochę ponad pięciu lat. Do zaistnienia w tym wątku zdopingowało nas kilka wydarzeń:
- uwarzona dzisiaj setna warka,
- założenie w tym dziale wątku przez sławnych Blues Brothers...
Witajcie!
Dziś przygotowania do pierwszej warki
Postanowiłem warzyć od razu z zacieraniem, na pierwszy ogień idzie "Amarillo pale ale "
Receptura zaczerpnięta trochę z forum,trochę wyliczona za pomocą PPPP.
Celuję w uzyskanie 10 l piwa 12 Blg. ...
Comment