"P.D. u Wesołka"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wesolcmg
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 78

    "P.D. u Wesołka"

    Pierwsze warzenie piwa z zacieraniem(brewkity nie przypominały mi piwa)
    Warka #1 "Pale Ale" (zestaw z BA)
    • słód Pale ale Weyermann 3,8 kg
    • słód Carahell Weyermann 0,2 kg
    • chmiel Marynka 35g (granulat)
    • chmiel Lubelski 25g
    • drożdże Safale US-05 11,5g(z rehydratacją)
    1. zasyp w 68°C(12L) ok.40min(w tym próba jodowa)
    2. grzanie do 78°C i filtracja wodą ok. 80°C (filtr z oplotu)
    3. chmielenie: Marynka na początku gotowania i Lubelski na 15min. przed końcem
    4. chłodzenie chłodnicą 9,5m (od Wesołego)

    Niestety wyszło mi 15L i 15°Blg po czym dolałem 4,5L wody i wyszło tylko 10,5°Blg.

    Fermentacja burzliwa 7dni 19-20°C(26.12.2010-01.01.2011).
    Fermentacja cicha 11dni 18-19°C(01.01.2011-12.01.211).
    Refermentacja glukozą, 1płaska plastikowa miarka na 0,5L.
    31.01.2011 piwo wyszło smaczne, fajnie nachmielone
    W butelce bezzwrotnej i niestety 3szt. się pokruszyły a resztę to już musiałem ostrożnie kapslować
    Attached Files
  • wesolcmg
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 78

    #2
    Warka #2 "Pszeniczne"
    • słód pszeniczny Weyermann 2,5kg
    • słód pilzneński Weyerman 1,6kg
    • słód Carahell 0,2kg
    • chmiel aromatyczny 50g(granulat)
    • drożdże WB-06 11,5g
    1. przerwa ferulikowa 10min. 45°C
    2. 53°C 15min przerwa białkowa
    3. 63°C 30min przerwa maltozowa
    4. 72°C do negatywnej próby jodowej
    5. 78°C filtracja
    6. chmielenie: 15g po 10min gotowania; 10g po 50min got.; 10g po 75min got.; 80min koniec
    7. chłodzenie

    Fermentacja burzliwa 7dni 18-19°C
    Fermentacja cicha 7dni 18-19°C

    Znowu dolewałem 4L po chmieleniu i wyszło 11,5°Blg.
    Rozlewałem mając 3°blg

    Tydzień po rozlewaniu coś mi nie smakuje, drożdżowy nawet bimbrowy smak, delikatnie czuć bananami
    Nie wiem co mogłem spier...

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Spokojnie. Po tygodniu nie spodziewaj się rewelacji nawet w pszenicznym. Poczekaj jeszcze ze 2-3 tygodnie.
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • wesolcmg
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.10
        • 78

        #4
        Warka #3 "Koelsch"
        • słód pilzneński Weyermann 3,7kg
        • słód pszeniczny Weyermann 0,5kg
        • chmiel Hallertau Spalt Select 60g(granulat)
        • drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 10g
        1. 43°C 10min
        2. 66°C 30min
        3. 70°C 15min
        4. 78°C i filtracja
        5. chmielenie 70min - 35g w 10min. got., 25g ostatnie 10min

        fermentacja burzliwa = 18-26.02.2011
        fermentacja cicha = 26.02-5.03.2011

        Wyszło smaczne

        Comment

        • wesolcmg
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 78

          #5
          Warka #4 "IPA"
          • słód Pale Ale Weyermann 4,4kg
          • słód Caraamber 0,3kg
          • chmiel Marynka 40g(gran.)
          • chmiel Challenger 20g(gran.)
          • chmiel Fuggles 30g(gran.)
          • drożdże górnej ferm. Safale US-05 11,5g
          1. 67°C 60min
          2. 72°C do negatywnej próby jodowej
          3. 78°C i filtracja
          4. chmielenie 65min. - 40g Marynki w 5min, 20g Challenger w 35min, 10g Fuggles na ostatnie 3min, 20g Fuggles podczas fermentacji cichej


          fermentacja burzliwa = 24.03-01.04.2011
          fermentacja cicha = 01-10.04.2011

          Przy rozlewie daje standardowo wszędzie glukozę ok.4g(plastikowa miarka na 0,5l)
          Niedawno chciałem zdegustować z żonką ale oba piwa w połowie wypłynęły pianą z butelki i wzruszyły wszystkie drożdże z dna
          Wie ktoś jak temu zaradzić czy już lipa

          Comment

          • Gabe
            Porucznik Browarny Tester
            • 2010.03
            • 405

            #6
            Na 2-3 godziny przed serwowaniem wstawić do lodówki (albo trzymać je tam cały czas). Jeśli nie lubicie aż tak zimnych piw, to wyjmijcie je i otwórzcie po pół godziny.

            Edycja: oczywiście w lodówce wstawić pionowo, ma się rozumieć :]
            Last edited by Gabe; 2011-05-28, 20:41.

            Comment

            • wesolcmg
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 78

              #7
              Ma się rozumieć że w pionie
              Jutro przetestuje tylko nie prosto z lodówy bo nie czuje smaku wtedy.
              Dzięki
              Last edited by wesolcmg; 2011-05-28, 20:53.

              Comment

              • wesolcmg
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.10
                • 78

                #8
                Nawet się udało nalać i nie wykipiało
                Nie wiem czy tak miało wyjść ale dosyć treściwe bo po jednym miałem dosyć.

                Comment

                • wesolcmg
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 78

                  #9
                  Warka #5 "Roggenbier"(żytnie)
                  • słód żytni Weyermann 2,4kg
                  • słód pilzneński Weyermann -1,2kg
                  • słód monachijski typ II Weyermann - 1,0kg
                  • słód Caramunich typ II 0,2kg
                  • chmiel Lubelski - 30g (granulat)
                  • Safbref WB-06 11,5g

                  1. 68C do negatywnej próby jodowej
                  2. 78C filtracja
                  3. Chmielenie: gotowanie 70min, 20g po 10min. gotowania, 10g po 40min


                  Fermentacja burzliwa i cicha po 7dni

                  Coś mi nie wyszło lub po prostu mi nie smakowało jakieś gęste i bez piany i smak dziwny lecz już nie pamiętam, ale z bólami wypite.

                  Comment

                  • wesolcmg
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.10
                    • 78

                    #10
                    Warka #6 "A'la Grodziskie"
                    • słód wędzony Weyermann - 1,5kg
                    • słód pszeniczny jasny Weyermann 1,0kg
                    • chmiel Lubelski 50g
                    • Safbrew S-33 10g

                    1. 37°C 30min.
                    2. 50°C 20min
                    3. 70°C 30min
                    4. 75°C 30min
                    5. Chmielenie: 90min, 30g na początek gotowania i 20g po 20min


                    Fermentacja burzliwa i cicha po 7dni

                    Smaczne

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X