Pierwsze warzenie piwa z zacieraniem(brewkity nie przypominały mi piwa)
Warka #1 "Pale Ale" (zestaw z BA)
Niestety wyszło mi 15L i 15°Blg po czym dolałem 4,5L wody i wyszło tylko 10,5°Blg.
Fermentacja burzliwa 7dni 19-20°C(26.12.2010-01.01.2011).
Fermentacja cicha 11dni 18-19°C(01.01.2011-12.01.211).
Refermentacja glukozą, 1płaska plastikowa miarka na 0,5L.
31.01.2011 piwo wyszło smaczne, fajnie nachmielone
W butelce bezzwrotnej i niestety 3szt. się pokruszyły a resztę to już musiałem ostrożnie kapslować
Warka #1 "Pale Ale" (zestaw z BA)
- słód Pale ale Weyermann 3,8 kg
- słód Carahell Weyermann 0,2 kg
- chmiel Marynka 35g (granulat)
- chmiel Lubelski 25g
- drożdże Safale US-05 11,5g(z rehydratacją)
- zasyp w 68°C(12L) ok.40min(w tym próba jodowa)
- grzanie do 78°C i filtracja wodą ok. 80°C (filtr z oplotu)
- chmielenie: Marynka na początku gotowania i Lubelski na 15min. przed końcem
- chłodzenie chłodnicą 9,5m (od Wesołego)
Niestety wyszło mi 15L i 15°Blg po czym dolałem 4,5L wody i wyszło tylko 10,5°Blg.
Fermentacja burzliwa 7dni 19-20°C(26.12.2010-01.01.2011).
Fermentacja cicha 11dni 18-19°C(01.01.2011-12.01.211).
Refermentacja glukozą, 1płaska plastikowa miarka na 0,5L.
31.01.2011 piwo wyszło smaczne, fajnie nachmielone
W butelce bezzwrotnej i niestety 3szt. się pokruszyły a resztę to już musiałem ostrożnie kapslować
Comment