Browar Szałpiw - Père et Fils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    Browar Szałpiw - Père et Fils

    Witam wszystkich w wątku "Twoje warzenie". Razem z synem (Ecc81) warzymy w domu piwo od trochę ponad pięciu lat. Do zaistnienia w tym wątku zdopingowało nas kilka wydarzeń:
    - uwarzona dzisiaj setna warka,
    - założenie w tym dziale wątku przez sławnych Blues Brothers z Wolsztyna, czyli Przema i Macieja
    - przytyki Fido odnośnie braku naszego wątku, Angel nie byłaby tak złośliwa.
    Do tej pory uważałem że ten dział jest trochę nudny, więc postaram się tu pisać raczej o tych piwach, które uznamy za szczególne.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Koniec świata
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacer
      Koniec świata
      Lista cudów w 2011 roku:
      1. Krzysiu wznawia piwowarską działalność,
      2. Bracia zakładają wątek,
      3. Wogosz z synem nie chcą być gorsi
      Brakuje tylko upadku dużego meteorytu.

      Comment

      • przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 2007.05
        • 1501

        #4
        Moje gratulacje i życzę samych udanych warek a przede wszystkim zdobycia GCh 2011
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
          Brakuje tylko upadku dużego meteorytu.
          Nie kracz, nie kracz. W TVN24 coś o tym dyskutowali dziś rano.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            #6
            Warka nr 100 - pszeniczne "Dauxie phenomenon"

            19.02.2011
            Skład surowcowy:
            - słód pilzneński - 1200g
            - słód pilzneński z maltazą (specjalnie suszony w niskich temp.) - 1100g
            - słód pszeniczny - 3500g
            - słód orkiszowy - 800g
            Razem - 6600g
            Woda: mineralna "Dobra woda"
            Zacieranie:
            1. 16l wody + wszystkie słody oprócz tego z maltazą, temp. 30 st.
            2. Przerwa w 30 st. przez 30 min
            3. Rozdzielenie zacierów
            GĘSTWA
            4. Podgrzewanie do 63 st. w 20 min.
            5. Przerwa maltozowa 30 min.
            W międzyczasie dodatek słodu z maltazą do rzadkiego zacieru.
            POŁĄCZENIE ZACIERÓW
            6. Połączenie zacierów + dodatek 4l. wody i ustalenie temp. na 40 st.
            7. Przerwa w 40 st. przez 30 min. na wytworzenie glukozy
            8. Wolne podgrzewanie do 45st. przez 10 min. na wytworzenie kw. ferulikowego
            Pomiar pH - 5,9 - dodatek 4ml. kw. mlekowego - ustalenie pH na 5,7
            9. Podgrzewanie do 72st. w 30min.
            10. Przerwa cukrująca 30 min.
            11. Podgrzanie do 78 st. i przełożenie do kadzi filtracyjnej.

            Wysładzanie 3x6l. wody o temp. 78 st.
            Pełny kocioł: ok. 35l. - 14,2Blg

            Gotowanie - 100 min
            Chmielenie - 53g LOMIK szyszka o nieustalonej zawartości alfa kwasów na 80 min.
            Przełom - bardzo dobry

            Schłodzenie brzeczki do 10 st. (miało być do 12, ale lekko przesadziłem) dopełnienie wodą do 37,5l.. Ekstrakt nastawny: 12,4 Blg
            Zaszczepienie uwodnionymi, suchymi drożdżami WB06 w ilości 21,7g.
            Planowane samoistne podniesienie temp. fermentacji do poziomu 19-20 st.

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
              - słód pilzneński z maltazą (specjalnie suszony w niskich temp.) - 1100g
              Skąd go wziąłeś?? Namówiłeś szefostwo na zmianę programy suszenia, czy sam ususzyłeś w domu?
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jkocurek
                Skąd go wziąłeś?? Namówiłeś szefostwo na zmianę programy suszenia, czy sam ususzyłeś w domu?
                Jasne że sam ususzyłem. Taka zmiana programu suszenia nie wpłynęłaby w żadnym stopniu negatywnie na jakość słodu (byłby trochę jaśniejszy), ale mocno wydłużyłaby czas suszenia burząc płynność produkcji. Wysuszyłem sobie ok. 2,5kg. chcąc na pierwszy raz mieć pewność, że spełniam wszystkie warunki potrzebne do tej metody. Jak okaże się, że przyniosło to pożądany efekt w postaci silnego aromatu bananów, w przyszłości będę używał normalnego słodu pilzneńskiego, żeby zobaczyć czy będzie różnica. Będzie to również sprawdzenie (choć tylko pośrednio), czy w słodzie pilzneńskim jest aktywna maltaza. Niestety laboratoryjnie nie jestem w stanie tego zbadać.

                Comment

                • wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

                  #9
                  Warka nr 101 - belgijski dubbel

                  Skład surowcowy:
                  słód pilzneński 4 EBC - 4000g
                  słód monachijski 30 EBC - 1500g
                  słód karmelowy 120 EBC - 700g
                  słód pszeniczny 4 EBC - 700g
                  słód palony 1400 EBC - 100g
                  cukier kandyzowany własnej produkcji - ok. 800g
                  rodzynki - 200g
                  Chmiel:
                  styrian goldings - 4,1% alfa kw.
                  Zacieranie:
                  1. 24l. wody, temp. 42 st. + śruta
                  2. podgrzewanie do 62 st.
                  3. przerwa 30'
                  4. podgrzewanie do 72 st.
                  5. przerwa 30' i dodatek wyekstrahowanego na zimno barwnika ze słodu palonego 1,5l.
                  6. podgrzewanie do 78 st. i filtracja 6 + 5 + 5 l.
                  Pełny kocioł - 37l. 14,4 Blg
                  Gotowanie 95'
                  - I dawka chmielu 40g styrian goldings 75'
                  - II dawka chmielu 10g styrian goldings 20'
                  - dodatek cukru kandyzowanego ciemnego na 15' przed końcem,
                  - dodatek 200g. rodzynków na 5' przed końcem
                  Schłodzenie brzeczki do 17 st. i zadanie zrobionym starterem drożdży S-33
                  Ekstrakt wyjściowy: 16,4 Blg; ok. 39l. brzeczki.
                  Planowana fermentacja w temp. 20 st. w początkowej fazie.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Nie za mało chmielu?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie za mało chmielu?
                      Ja przy swoim na 23l dałem 30g
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie za mało chmielu?
                        Do dubbla? Nie sądzę.

                        Comment

                        • wogosz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.12
                          • 1007

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacer
                          Nie za mało chmielu?
                          Chmiel wczoraj liczył Młody na hipotetyczną wydajność. Okazała się sporo większa i zapomnieliśmy przeliczyć. W efekcie wyszło 11-12 IBU. Trochę mało.

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #14
                            Może słody dadzą goryczkę.

                            panowie, Anteks i pan Twilight widzę, że są minimaliści
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              panowie, Anteks i pan Twilight widzę, że są minimaliści
                              Zależy gdzie. Gdybym warzył IPA albo AIPA, to chmiel odważałbym na kilogramy, ale w belgijskich klasztornych zdecydowanie nie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X