Warka nr 108 - Szkockie piwo ki(u)ltowe 70/- - 15.05.2011
Skład surowcowy:
- Słód pale ale - 2000g,
- słód pilzneński - 1500g
- słód karmelowy 120 EBC - 600g
- słód monachijski 12 EBC - 600g
- słód wędzony Steinbach - 250g
- słód whisky Bruntal - 250g
- słód palony - 50g
- jęczmień palony - 50g
- chmiel: 20g Nothern Brewers 11% AA granulat i 5g Lubelski (2,5% AA) szyszka
Woda:
poznańska kranówka
Zacieranie:
1. 19l. wody o temp. 40st. + cała śruta
2. Podgrzewanie do 68st. + 4l. wody i przerwa 70 min.
3. Podgrzewanie do 78st i filtracja 6+6+6 l.
Pełny kocioł - 35l. 12,0 Blg,
Wydajność warzelni: ok. 83% - rewelacyjna, ale może pomyliłem się przy odważaniu słodów.
Gotowanie 90'
- I dawka chmielu 20g Nothern Brewers 75'
- II dawka chmielu 5g Lubelski 45'
Piwo słabo nadzorowane podczas zacierania i warzenia, bo powstało podczas festynu w Szreniawie. Więcej gadałem z ludźmi oblegającymi nasze stoisko, niż sprawdzałem czas lub temperaturę. Niemniej próba jodowa była negatywna, a brzeczka skończyła się gotować tuż przed końcem imprezy. Została bez chłodzenia przelana do kega, następnie przez noc schłodzona na balkonie i następnego dnia zaszczepiona drożdżami S-04 z uprzednio zrobionego startera. Po rozcieńczeniu wyszło ok. 43l. brzeczki o ekstrakcie nastawnym 8,8 Blg.
Skład surowcowy:
- Słód pale ale - 2000g,
- słód pilzneński - 1500g
- słód karmelowy 120 EBC - 600g
- słód monachijski 12 EBC - 600g
- słód wędzony Steinbach - 250g
- słód whisky Bruntal - 250g
- słód palony - 50g
- jęczmień palony - 50g
- chmiel: 20g Nothern Brewers 11% AA granulat i 5g Lubelski (2,5% AA) szyszka
Woda:
poznańska kranówka
Zacieranie:
1. 19l. wody o temp. 40st. + cała śruta
2. Podgrzewanie do 68st. + 4l. wody i przerwa 70 min.
3. Podgrzewanie do 78st i filtracja 6+6+6 l.
Pełny kocioł - 35l. 12,0 Blg,
Wydajność warzelni: ok. 83% - rewelacyjna, ale może pomyliłem się przy odważaniu słodów.
Gotowanie 90'
- I dawka chmielu 20g Nothern Brewers 75'
- II dawka chmielu 5g Lubelski 45'
Piwo słabo nadzorowane podczas zacierania i warzenia, bo powstało podczas festynu w Szreniawie. Więcej gadałem z ludźmi oblegającymi nasze stoisko, niż sprawdzałem czas lub temperaturę. Niemniej próba jodowa była negatywna, a brzeczka skończyła się gotować tuż przed końcem imprezy. Została bez chłodzenia przelana do kega, następnie przez noc schłodzona na balkonie i następnego dnia zaszczepiona drożdżami S-04 z uprzednio zrobionego startera. Po rozcieńczeniu wyszło ok. 43l. brzeczki o ekstrakcie nastawnym 8,8 Blg.
Comment