Warka nr 118 - Geel Stuykmanden Witbier
20.07.2011
Skład surowcowy:
- słód pilzneński - 3000g
- pszenica - 2500g
- owies - 500g
Razem - 6000g
Woda: kranówka poznańska
Zacieranie:
1. 4l wody o temp. 59 st. + śruta
2. Przerwa w 45 st. przez 10 min.
3. Dodatek 6l wrzątku i podgrzanie do 58 st.
4. Przerwa 5 min.
5. Pobranie 2l rzadkiego zacieru za pomocą stuykmanden*.
RZADKIE - podgrzanie do 85 st. i trzymanie
GĘSTE:
6. Dodatek 8,5l wrzątku i podgrzanie do 66 st.
7. Przerwa 30 min
8. Zanurzenie stuykmanden i oddzielenie 7l. rzadkiego
RZADKIE - ponowne podgrzanie do 85 st. i trzymanie (razem 9l)
GĘSTE:
9. Dodatek 8,2l wrzątku i podgrzanie do 72 st.
10. Przerwa 20 min.
RZADKIE - obniżenie temp. do 80 st.
11. Próba jodowa - negatywna w obydwu zacierach
12. Podgrzanie do 78 st.
13. Filtracja (gęsty zacier)
Ekstrakt brzeczki przedniej - 10,8 Bx (!)
Wysładzanie:
- jako 'I woda" poszedł rzadki zacier o temp 80 st.
- II i III woda: 6l, temp. 80 st. + 2ml kw. mlekowego 80% do każdej
- IV woda: 1,7l, temp. 100 st. + 1 ml kw. mlekowego
Pełny kocioł: ok. 37l. - 11,2 Bx
Wydajność warzelni: 72%
Korekcja pH brzeczki do ok. 5.0
Gotowanie - 60 min
Chmielenie i przyprawy:
40g Brewer's Gold szyszka 6%(?) AA, 60 min
15g Curacao, 10 min
12g zgniecionych ziaren kolendry, 10 min
3g trawy cytrynowej, 10 min
22g tartej skórki cytryny, 0 min
Przełom: b. dobry
IBU: 14
Brzeczka nastawna: 33l, 12,2 Blg
Zaszczepienie brzeczki (19 st.) starterem 1,7l drożdży Wyeast 1214 Belgian Abbey.
Fermentuje w temp. 21 st.
20.07.2011
Skład surowcowy:
- słód pilzneński - 3000g
- pszenica - 2500g
- owies - 500g
Razem - 6000g
Woda: kranówka poznańska
Zacieranie:
1. 4l wody o temp. 59 st. + śruta
2. Przerwa w 45 st. przez 10 min.
3. Dodatek 6l wrzątku i podgrzanie do 58 st.
4. Przerwa 5 min.
5. Pobranie 2l rzadkiego zacieru za pomocą stuykmanden*.
RZADKIE - podgrzanie do 85 st. i trzymanie
GĘSTE:
6. Dodatek 8,5l wrzątku i podgrzanie do 66 st.
7. Przerwa 30 min
8. Zanurzenie stuykmanden i oddzielenie 7l. rzadkiego
RZADKIE - ponowne podgrzanie do 85 st. i trzymanie (razem 9l)
GĘSTE:
9. Dodatek 8,2l wrzątku i podgrzanie do 72 st.
10. Przerwa 20 min.
RZADKIE - obniżenie temp. do 80 st.
11. Próba jodowa - negatywna w obydwu zacierach
12. Podgrzanie do 78 st.
13. Filtracja (gęsty zacier)
Ekstrakt brzeczki przedniej - 10,8 Bx (!)
Wysładzanie:
- jako 'I woda" poszedł rzadki zacier o temp 80 st.
- II i III woda: 6l, temp. 80 st. + 2ml kw. mlekowego 80% do każdej
- IV woda: 1,7l, temp. 100 st. + 1 ml kw. mlekowego
Pełny kocioł: ok. 37l. - 11,2 Bx
Wydajność warzelni: 72%
Korekcja pH brzeczki do ok. 5.0
Gotowanie - 60 min
Chmielenie i przyprawy:
40g Brewer's Gold szyszka 6%(?) AA, 60 min
15g Curacao, 10 min
12g zgniecionych ziaren kolendry, 10 min
3g trawy cytrynowej, 10 min
22g tartej skórki cytryny, 0 min
Przełom: b. dobry
IBU: 14
Brzeczka nastawna: 33l, 12,2 Blg
Zaszczepienie brzeczki (19 st.) starterem 1,7l drożdży Wyeast 1214 Belgian Abbey.
Fermentuje w temp. 21 st.
Comment