Szybkie nagazowanie piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marecki1410
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.01
    • 97

    #1

    Szybkie nagazowanie piwa

    16 lutego uwarzyłem piwo pszeniczne ze słodów które sam słodowałem. Brzeczka nastawna miała14*Blg, wczoraj miało 6*Blg z tym, że to piwo już, w fermentatorze się nagazowało co nigdy podczas wcześniejszych warzeń mi się nie zdarzyło. Czy to jest normalne, może ktoś już tak miał? Mam coś z tym robić. Jeśli do końca fermentacji się zbytnio nie odgazuje, mam zamiar je rozlać do butelek bez dodatku glukozy- dobry pomysł czy macie jakąś inną propozycję?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marecki1410; 2011-02-20, 12:47.
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marecki
    ...piwo już, w fermentatorze się nagazowało co nigdy podczas wcześniejszych warzeń mi się nie zdarzyło. Czy to jest normalne, może ktoś już tak miał? Mam coś z tym robić. Jeśli do końca fermentacji się zbytnio nie odgazuje, mam zamiar je rozlać do butelek bez dodatku glukozy- dobry pomysł czy macie jakąś inną propozycję?
    Fermentowałeś ciśnieniowo w hermetycznym fermentorze? Jeżeli nie, to piwa nie masz nagazowanego, tylko pewna ilość CO2 rozpuściła się w piwie. Zanim skończy się fermentacja większość tego gazu uleci.

    Comment

    • Marecki1410
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.01
      • 97

      #3
      Nie, fermentowałem w wiadrze z fermentrurką i kranikiem z browamatrora. A piwo jest jest nagazowane jak po leżakowaniu- jest mocno nagazowane, jak normalne piwo z butelki.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        No to chyba normalne, że podczas fermentacji piwo nasyca się CO2.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Marecki1410
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.01
          • 97

          #5
          Ale nigdy nie nasyciło mi się ono aż tak mocno CO2 na tym etapie...
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marecki1410; 2011-02-20, 16:46.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10806

            #6
            Jeszcze fermentuje więc jest nagazowane
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • heckler
              Zabrze, gdzie na szybkie piwo?
              heckler
              W sobotę wybieramy się na koncert do Klubu CK Wiatrak i przed tymże koncertem będziemy mieli wolne może ze trzy godzinki. Pytanie brzmi: czy gdzieś w pobliżu , wiatraka, można napić się jakiegoś ciekawego piwa i przy okazji coś smacznie zjeść?? Niekoniecznie musi być to w tym samym lokalu.
              2019-11-28, 17:00
            • pebejot
              Gorzów Wielkopolski, Targowa 2, Hotel & Browar Pavco
              pebejot
              Długo zapowiadany browar restauracyjny w Gorzowie Wlkp. w końcu wystartował w 2024 roku, chociaż miał ruszyć już dwa lata wcześniej.
              Znajduje się w 4-gwiazdkowym hotelu Pavco. Hotel drogi i ekskluzywny, podobnie jak restauracja, z tym że lokalizacja hotelu nie za bardzo atrakcyjna....
              2024-09-09, 00:21
            • kaczka116
              Twigg, ALE szybkie
              kaczka116
              Piwo gotowe do oceny
              2018-09-14, 16:22
            • Taerom
              Nagazowane piwo w fermentatorze
              Taerom
              Hej,
              wykonuje właśnie swoją pierwsza warke z brewkita (Lager z Coopersa + ekstrakt słodowy WES). 11Blg nastawne, po 8 dniach (temp. 22) zeszło do 2Blg i w tym momencie instrukcja mówi o refermentacji.
              Problem polega na tym, że przy pobieraniu próbki, w celu sprawdzenia cukru (poprzez...
              2017-09-04, 21:09
            • bastion
              Ukraina, Użgorod, Wierchowińska 38, Pivovarnia Yuber
              bastion
              Leżący w pobliżu granicy ze Słowacją Użgorod, w 2019 roku dorobił się kolejnego mikrusa o nazwie- Yuber. Umiejscowiony jest na skraju miasta w dzielnicy willowej. Do przejścia granicznego jest bardzo blisko, wystarczy z drogi do miasta odbić w boczną wąską drogę.

              Browar jest...
              2024-04-25, 22:48
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...