Z zasypu spokojnie można by wyciągnąć 10 litrów 12 Blg. Skoro temperatury zacierania, próba jodowa i śrutowanie było OK (kupowałem śrutowany słód w CP i był w porządku) to najbardziej prawdopodobny jest błąd przy filtracji/wysładzaniu. Stąd wynikało moje pytanie o Blg końcowych wód wysłodkowych (czyli tego, co leciało na sam koniec filtracji z kranika, a nie Blg całej brzeczki po filtracji). Jak rozumiem nie mierzyłeś tego parametru (ja też tego zwykle nie robię). Ale jak wody wysłodkowe mają >3 Blg warto jeszcze troszkę powysładzać, a nadmiarową wodę w stosunku do planowanej objętości warki odparować później intensywniej gotując w czasie chmielenia.
No to teraz kolejny zestaw pytań:
- czy po przełożeniu do filtratora zrobiłeś przerwę na ułożenie się złoża filtracyjnego?
- czy wysładzałeś lejąc wodę na coś (talerzyk?) leżące na złożu filtracyjnym czy bezpośrednio na złoże?
- czy BLG mierzyłeś w 20 stopniach C?
No to teraz kolejny zestaw pytań:
- czy po przełożeniu do filtratora zrobiłeś przerwę na ułożenie się złoża filtracyjnego?
- czy wysładzałeś lejąc wodę na coś (talerzyk?) leżące na złożu filtracyjnym czy bezpośrednio na złoże?
- czy BLG mierzyłeś w 20 stopniach C?
Comment