Bartek warzy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eldorado
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 16

Bartek warzy

Moja pierwsza warka, postanowiłem od razu rzucić się na głęboka wodę (jak dla mnie) i wybralem zestaw z centrum piwowarstwa : Pale Ale 12º BLG ( mam nadzieje, że coś pitnego z tego wyjdzie ) :

* Słód pilzneński 2,5 kg
    * Słód monachijski 1,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,2 kg

63-61 - 35 min
    73-71 - 30 min
    78 -10 min / filtracja

* Chmiel Marynka, granulat, 35 g - 60 min
    * Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
    -15 min (ostatnie 15 min chmielenia, w sumie 75 min)

przy skladaniu zamowienia pomylilem sie i zamiast zamowic ktores z tych drozdzy : "Safale US 05, Wyeast 1028 London Ale, Wyeast 1335 British Ale, Wyeast 1968 London ESB Ale "

zamowilem : Safbrew S-33

no ale trudno... 25 lutego 2011 stało się... chmielenie skończyłem o 01:00 więc przelałem na burzliwą nastepnego dnia o godzinie 11:00 po czym dodałem drożdży (nie tych co trzeba ). A co z tego wyjdzie napiszę, jak na razie po 7 godzinach od zadania drożdży puściło kilka bąbelków przez rurkę fermentacyjną.
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

Spoko, niezłe piwo wyjdzie i tak, te drożdże są dość neutralne w smaku (postaraj sie im zapewnić temperaturę pracy ~18 stopni).

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

Patrząc na tytuł myślałem że Cieśle wznowiły pracę
      Witam i gratuluję pierwszej warki z zacieraniem
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• eldorado
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.02
        • 16

po ok 11 godzinach od zadania drożdży rurka niemalże kipi do środka nie zaglądam wystarczy, że ostro bulgocze, temperatura fermentora ok 20 st. C

Comment

• eldorado
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.02
          • 16

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale nie moglem się powstrzymać i zajrzałem do środka po 22 godzinach od zadania drożdży , rurka bulgocze dość intensywnie, bąbelek średnio co 4 sekundy, zapach jaki się wydziela dzieżko mi go określić, dlatego że nigdy wcześniej nie miałem styczności z fermentacją ale pachnie mi tak lekko owocowo co cokolwiek to oznacza. Wy też macie takie problemy z otwieraniem dekla ? tak ciężko odchodzi, że musiałem łyżką go podważyć bo nie miałem siły go otworzyć. Tak wygląda w środku.

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Comment

• TomX
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 1035

1. Wygląda bardzo dobrze
            2. Tak, dekiel w fermentorze dość ciężko odchodzi.
            3. Nie sugeruj się intensywnością "bulkania" w rurce - to bardzo zwodniczy wskaźnik który wielu wpędza w niepotrzebne niepokoje. Pamiętaj, że jedynym miarodajnym wskaźnikiem postępu fermentacji jest spadek gęstości (zmiana Blg).

Comment

• eldorado
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.02
              • 16

OK fajnie że odpowiadasz, zawsze to dodaje trochę otuchy zwłaszcza jak coś się robi pierwszy raz i nie ma pojęcia jak wszystko powinno wygladac

Comment

• lisiewski
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 459

Pamiętaj tylko o zerwaniu "plomby" wokół górnego "płaszcza" wiadra. Dzięki temu zawsze będziesz mógł chwycić w tym miejscu i podwadzić dekiel dłonią. Drugą ręką proponuję lekko nacisnąć dekiel - wtedy łatwo zejdzie.

Ja też bezkarnie zaglądam do swoich fermentujących piw.

Comment

• eldorado
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.02
                  • 16

Po ok. 40 godzinach od zadania drożdży brak bąbelków na rurce, swoją drogą zaskoczyło mnie to, że po tak burzliwym starcie tak nagle spowolniły. Tą "plombę" wyłamałem

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eldorado
                    Po ok. 40 godzinach od zadania drożdży brak bąbelków na rurce, swoją drogą zaskoczyło mnie to...
                    Przeczytaj proszę FAQ z mojego podpisu.

Jestem oazą spokoju...

Comment

• eldorado
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.02
                      • 16

4 dobra fermentacji blg na poziomie 5, zapach z fermentora taki dziwny nieco winny ciężko mi to określić, w smaku nie czuć kwasku a takie zwietrzałe ro zgazowane piwo, jednak zastanawia mnie co pływa na lustrze piwa, drożdże to czy infekcja się wdała i zaczyna zbierać żniwa ?

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Comment

• fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

Ja też jestem oazą spokoju...
                        Przelewaj na cichą. A co do infekcji to wpisz to słowo w wyszukiwarkę.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• eldorado
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.02
                          • 16

wiem wiem widziałem te zdjęcia z zaawansowaną infekcją, dlatego pytam bo moje piwo ma zaledwie 4 dni wiec jeżeli coś poszło nie tak to dopiero się rozwija niestety puki co nie mam wolnego fermentora żeby przelać na cichą wiec będę butelkował

Comment

• fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

Jak chcesz ale ja bym nie butelkował bo na tym etapie to szukanie kłopotów. Piwo musi dofermentować. Z cichą czy bez ale musi.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• eldorado
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.02
                              • 16

więc może poczekam jeszcze ze 2-3 dni zobaczę czy blg się obniży i wtedy zabutelkuje, innego wyjścia nie mam

Comment