Bartek warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eldorado
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 16

    #1

    Bartek warzy

    Moja pierwsza warka, postanowiłem od razu rzucić się na głęboka wodę (jak dla mnie) i wybralem zestaw z centrum piwowarstwa : Pale Ale 12º BLG ( mam nadzieje, że coś pitnego z tego wyjdzie ) :

    * Słód pilzneński 2,5 kg
    * Słód monachijski 1,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,2 kg

    63-61 - 35 min
    73-71 - 30 min
    78 -10 min / filtracja

    * Chmiel Marynka, granulat, 35 g - 60 min
    * Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
    -15 min (ostatnie 15 min chmielenia, w sumie 75 min)


    przy skladaniu zamowienia pomylilem sie i zamiast zamowic ktores z tych drozdzy : "Safale US 05, Wyeast 1028 London Ale, Wyeast 1335 British Ale, Wyeast 1968 London ESB Ale "

    zamowilem : Safbrew S-33

    no ale trudno... 25 lutego 2011 stało się... chmielenie skończyłem o 01:00 więc przelałem na burzliwą nastepnego dnia o godzinie 11:00 po czym dodałem drożdży (nie tych co trzeba ). A co z tego wyjdzie napiszę, jak na razie po 7 godzinach od zadania drożdży puściło kilka bąbelków przez rurkę fermentacyjną.
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Spoko, niezłe piwo wyjdzie i tak, te drożdże są dość neutralne w smaku (postaraj sie im zapewnić temperaturę pracy ~18 stopni).

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #3
      Patrząc na tytuł myślałem że Cieśle wznowiły pracę
      Witam i gratuluję pierwszej warki z zacieraniem
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • eldorado
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.02
        • 16

        #4
        po ok 11 godzinach od zadania drożdży rurka niemalże kipi do środka nie zaglądam wystarczy, że ostro bulgocze, temperatura fermentora ok 20 st. C

        Comment

        • eldorado
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.02
          • 16

          #5
          Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale nie moglem się powstrzymać i zajrzałem do środka po 22 godzinach od zadania drożdży , rurka bulgocze dość intensywnie, bąbelek średnio co 4 sekundy, zapach jaki się wydziela dzieżko mi go określić, dlatego że nigdy wcześniej nie miałem styczności z fermentacją ale pachnie mi tak lekko owocowo co cokolwiek to oznacza. Wy też macie takie problemy z otwieraniem dekla ? tak ciężko odchodzi, że musiałem łyżką go podważyć bo nie miałem siły go otworzyć. Tak wygląda w środku.


          Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

          Comment

          • TomX
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 1035

            #6
            1. Wygląda bardzo dobrze
            2. Tak, dekiel w fermentorze dość ciężko odchodzi.
            3. Nie sugeruj się intensywnością "bulkania" w rurce - to bardzo zwodniczy wskaźnik który wielu wpędza w niepotrzebne niepokoje. Pamiętaj, że jedynym miarodajnym wskaźnikiem postępu fermentacji jest spadek gęstości (zmiana Blg).

            Comment

            • eldorado
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.02
              • 16

              #7
              OK fajnie że odpowiadasz, zawsze to dodaje trochę otuchy zwłaszcza jak coś się robi pierwszy raz i nie ma pojęcia jak wszystko powinno wygladac

              Comment

              • lisiewski
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 459

                #8
                Pamiętaj tylko o zerwaniu "plomby" wokół górnego "płaszcza" wiadra. Dzięki temu zawsze będziesz mógł chwycić w tym miejscu i podwadzić dekiel dłonią. Drugą ręką proponuję lekko nacisnąć dekiel - wtedy łatwo zejdzie.

                Ja też bezkarnie zaglądam do swoich fermentujących piw.

                Comment

                • eldorado
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.02
                  • 16

                  #9
                  Po ok. 40 godzinach od zadania drożdży brak bąbelków na rurce, swoją drogą zaskoczyło mnie to, że po tak burzliwym starcie tak nagle spowolniły. Tą "plombę" wyłamałem

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eldorado
                    Po ok. 40 godzinach od zadania drożdży brak bąbelków na rurce, swoją drogą zaskoczyło mnie to...
                    Przeczytaj proszę FAQ z mojego podpisu.

                    Jestem oazą spokoju...

                    Comment

                    • eldorado
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.02
                      • 16

                      #11
                      4 dobra fermentacji blg na poziomie 5, zapach z fermentora taki dziwny nieco winny ciężko mi to określić, w smaku nie czuć kwasku a takie zwietrzałe ro zgazowane piwo, jednak zastanawia mnie co pływa na lustrze piwa, drożdże to czy infekcja się wdała i zaczyna zbierać żniwa ?

                      Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.


                      Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.


                      Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.


                      Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #12
                        Ja też jestem oazą spokoju...
                        Przelewaj na cichą. A co do infekcji to wpisz to słowo w wyszukiwarkę.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • eldorado
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.02
                          • 16

                          #13
                          wiem wiem widziałem te zdjęcia z zaawansowaną infekcją, dlatego pytam bo moje piwo ma zaledwie 4 dni wiec jeżeli coś poszło nie tak to dopiero się rozwija niestety puki co nie mam wolnego fermentora żeby przelać na cichą wiec będę butelkował

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #14
                            Jak chcesz ale ja bym nie butelkował bo na tym etapie to szukanie kłopotów. Piwo musi dofermentować. Z cichą czy bez ale musi.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • eldorado
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.02
                              • 16

                              #15
                              więc może poczekam jeszcze ze 2-3 dni zobaczę czy blg się obniży i wtedy zabutelkuje, innego wyjścia nie mam

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...