Moja pierwsza warka, postanowiłem od razu rzucić się na głęboka wodę (jak dla mnie) i wybralem zestaw z centrum piwowarstwa : Pale Ale 12º BLG ( mam nadzieje, że coś pitnego z tego wyjdzie ) :
* Słód pilzneński 2,5 kg
* Słód monachijski 1,3 kg
* Słód karmelowy jasny 0,2 kg
63-61 - 35 min
73-71 - 30 min
78 -10 min / filtracja
* Chmiel Marynka, granulat, 35 g - 60 min
* Chmiel Lubelski, granulat, 40 g -15 min (ostatnie 15 min chmielenia, w sumie 75 min)
przy skladaniu zamowienia pomylilem sie i zamiast zamowic ktores z tych drozdzy : "Safale US 05, Wyeast 1028 London Ale, Wyeast 1335 British Ale, Wyeast 1968 London ESB Ale "
zamowilem : Safbrew S-33
no ale trudno... 25 lutego 2011 stało się... chmielenie skończyłem o 01:00 więc przelałem na burzliwą nastepnego dnia o godzinie 11:00 po czym dodałem drożdży (nie tych co trzeba ). A co z tego wyjdzie napiszę, jak na razie po 7 godzinach od zadania drożdży puściło kilka bąbelków przez rurkę fermentacyjną.
* Słód pilzneński 2,5 kg
* Słód monachijski 1,3 kg
* Słód karmelowy jasny 0,2 kg
63-61 - 35 min
73-71 - 30 min
78 -10 min / filtracja
* Chmiel Marynka, granulat, 35 g - 60 min
* Chmiel Lubelski, granulat, 40 g -15 min (ostatnie 15 min chmielenia, w sumie 75 min)
przy skladaniu zamowienia pomylilem sie i zamiast zamowic ktores z tych drozdzy : "Safale US 05, Wyeast 1028 London Ale, Wyeast 1335 British Ale, Wyeast 1968 London ESB Ale "
zamowilem : Safbrew S-33
no ale trudno... 25 lutego 2011 stało się... chmielenie skończyłem o 01:00 więc przelałem na burzliwą nastepnego dnia o godzinie 11:00 po czym dodałem drożdży (nie tych co trzeba ). A co z tego wyjdzie napiszę, jak na razie po 7 godzinach od zadania drożdży puściło kilka bąbelków przez rurkę fermentacyjną.
Comment