Od jakiegoś czasu ciągle czytam na tym forum i w końcu się zdecydowałem,
a jak spadać to z wysoka
pierwsza warka z zacieraniem (mam nadzieje ze nieostatnia)
zestaw z Sklep Centrum Piwowarstwa żeby nie brakło czegoś to odrazu zacier-mistrz-pro gar 30l miałem
jako pierwsza warka Kölsch
* Słód pilzneński 3,2 kg
* Słód pszeniczny 0,8 kg
* Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
* drożdże Safbrew S-33
zacierane w 12litrach wody słody zasypane do wody o temperaturze 46c
pierwsza przerwa w temperaturze 41-43stopnie10 minut
potem podnoszona do62 przez czas około 20 minut i tu przerwa 40 minut
później znów około 15 minut i na 72 stopnie i przerwa 20 minut
dzięki kuchence starej ale jarej temperatura według termometru stala
skoki temperatury w przerwach tylko o 1-2 stopni
próba jodowa brak zmiany koloru
wysładzanie 13litrow o temperaturze 73stopnie
chmielenie 60 minut 35gram 10 minut 15 gram
brzeczki wyszło troszkę ponad 20 litrów
efekt końcowy po pomiarze brzeczki nastawnej mnie powalił
miało być 11blg a mi wyszło 15blg
drożdże uwodnione dodane do brzeczki o temperaturze 23 stopni
czas warzenia prawie 4 godziny studzenie 2 teraz czekam na bąbelki
narazie w pokojowej a później do chłodu na 14 stopni
a jak spadać to z wysoka
pierwsza warka z zacieraniem (mam nadzieje ze nieostatnia)
zestaw z Sklep Centrum Piwowarstwa żeby nie brakło czegoś to odrazu zacier-mistrz-pro gar 30l miałem
jako pierwsza warka Kölsch
* Słód pilzneński 3,2 kg
* Słód pszeniczny 0,8 kg
* Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
* drożdże Safbrew S-33
zacierane w 12litrach wody słody zasypane do wody o temperaturze 46c
pierwsza przerwa w temperaturze 41-43stopnie10 minut
potem podnoszona do62 przez czas około 20 minut i tu przerwa 40 minut
później znów około 15 minut i na 72 stopnie i przerwa 20 minut
dzięki kuchence starej ale jarej temperatura według termometru stala
skoki temperatury w przerwach tylko o 1-2 stopni
próba jodowa brak zmiany koloru
wysładzanie 13litrow o temperaturze 73stopnie
chmielenie 60 minut 35gram 10 minut 15 gram
brzeczki wyszło troszkę ponad 20 litrów
efekt końcowy po pomiarze brzeczki nastawnej mnie powalił
miało być 11blg a mi wyszło 15blg
drożdże uwodnione dodane do brzeczki o temperaturze 23 stopni
czas warzenia prawie 4 godziny studzenie 2 teraz czekam na bąbelki
narazie w pokojowej a później do chłodu na 14 stopni