Browar Chmielewa rozpoczął działalność

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaliUmbe
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.11
    • 16

    Browar Chmielewa rozpoczął działalność

    Wczoraj rozpocząłem karierę jako piwowar domowy. Na pierwszą warkę wybrałem alta 11,5 blg z zestawu Centrum Piwowarstwa.
    Zacieranie rozpocząłem o godzinie 10, gotowanie skończyłem o 20. Czyli cały proces warzenia trwał bardzo długo. Myślę, że wlekłem się z wysładzaniem. Poza tym to moja pierwsza warka i miałem kilka drobnych problemów, jak np. utrzymywanie temperatury przy zacieraniu. Brzeczka godzinę temu została zadana drożdżami Safbrew S-33.
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Gratulacje. Pewnie juz fermentuje.
    Od kiedy sam robie piwo te zwane koncernowymi są dla mnie nie do zaakceptowania. Taki skutek uboczny.

    Wysladzanie można przyspieszyć poprzez używanie większego garnka do zagrzewania wody oraz jej zawczasu zagrzewanie tak, by przy skończonym zacieraniu była ona już gotowa. Jak również dobrze jest tak "zautomatyzować" proces, by z kranika kapało do gara, a pod garem był płomień.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Gratulacje dla nowego piwowara Pierwsze warzenie z reguły jest długie, jak dojdziesz do wprawy to całość ograniczysz do 5 godzin
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • kaliUmbe
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.11
        • 16

        #4
        Fermentacja burzliwa trwa. Obecnie jest troszke ponad 5 blg i chyba juz nie spada w dół. Przelać na cichą czy poczekać jeszcze przez pare dni? Fermentacja jest górna, aczkolwiek fermentuje w dolnych zakresach temperaturowych około 17*C.

        Comment

        • kjaros
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2007.03
          • 378

          #5
          Przelej gdy poziom cukru będzie na stałym poziomie przez co najmniej 24 godziny.
          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

          Comment

          • kaliUmbe
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.11
            • 16

            #6
            Spróbuje jeszcze przenieść wiadro do cieplejszego miejsca, może coś ruszy jeszcze troszkę. A jak nie to przeleje jutro na cichą, bo poziom 5-6blg utrzymuje sie juz dość długo.

            Comment

            • TomX
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 1035

              #7
              5 Blg to jednak sporo, przenieś do cieplejszego żeby dofermentowało póki piwo jest na osadzie drożdżowym.

              Poza tym jesteś pewny, że odczyt jest poprawny? Jeżeli nie odgazowałeś próbki piwa to bąbelki CO2 mogły się osadzać na pływaku areometru wypychając go do góry... częsty błąd to jest

              Comment

              • kaliUmbe
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.11
                • 16

                #8
                5blg utrzymuje sie cały czas mimo przestawienia fermentora w cieplejsze miejsce(23 stopnie). Czy moze to być spowodowane zbyt długim zacieraniem w temp. 72* ? Potrzymam na burzliwej jeszcze jakiś czas, ale chyba już Blg nie spada.
                Last edited by kaliUmbe; 2011-03-19, 12:12.

                Comment

                • puszka
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2002.10
                  • 204

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaliUmbe Wyświetlenie odpowiedzi
                  5blg utrzymuje sie cały czas mimo przestawienia fermentora w cieplejsze miejsce(23 stopnie). Czy moze to być spowodowane zbyt długim zacieraniem w temp. 72* ? Potrzymam na burzliwej jeszcze jakiś czas, ale chyba już Blg nie spada.
                  Ja dziś zabutelkowałem dwie warki z BLG 5. Cicha trawała około 30 dni i nic już nie spadło.
                  Zobacze co z tego wyjdzie.

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaliUmbe Wyświetlenie odpowiedzi
                    5blg utrzymuje sie cały czas mimo przestawienia fermentora w cieplejsze miejsce(23 stopnie). Czy moze to być spowodowane zbyt długim zacieraniem w temp. 72* ? Potrzymam na burzliwej jeszcze jakiś czas, ale chyba już Blg nie spada.
                    Raczej zbyt krótkim w 62 st.C. bo to ona tak naprawde decyduje o odfermentowaniu.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Raczej zbyt krótkim w 62 st.C. bo to ona tak naprawde decyduje o odfermentowaniu.
                      Ile to jest zbyt krótka ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • kaliUmbe
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.11
                        • 16

                        #12
                        Starałem zacierać 40 minut w 62 stopniach, ale raz temperatura złapła 65 a raz 60. Miałem troche za gęsty zacier, bo garnek miał małą pojemność. Drożdże nie chcą zbić już balingu, także przeleje na cichą. Przy laniu do butelek stosować glukozę? Co myślicie?

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #13
                          Do refermentacj smiało używaj cukru.

                          Comment

                          • Robert13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.04
                            • 899

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ile to jest zbyt krótka ?
                            Nie zacierałem to nie wiem, ale na pewno nie trzymał tyle ile w przepisie miał napisane. Odfermentowanie wskazuje raczej na 15-20', zamiast 40'.

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie zacierałem to nie wiem, ale na pewno nie trzymał tyle ile w przepisie miał napisane. Odfermentowanie wskazuje raczej na 15-20', zamiast 40'.
                              Wg Ciebie ile trzeba trzymać żeby było OK?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X