Browar Chmielewa rozpoczął działalność

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

Anteks, książkowe czasy zacieranie doskonale sprawdzaja sie u mnie, a chyba doskonale wiesz jakie wartości podaje sie w opisach.

Więc dla zasypu z 100% monachijskiego jest to 40' (30'+10'), a wówczas powinno bez problemow odfermentowac do 3Blg z 12Blg.
    Ale rzadko używam tego slodu, nawet jako skladnik "mniejszościowy".

Dla piw belgijskich (18-20Blg) i z głównym udziałem słodu pilznieńskiego, by uzyskac 3 Blg przetrzymuję 60' w 62 st.C.
    Dla drożdzy o normalnym odfermentowaniu (atenuacji) -a takimi sa Belgian Strong Ale- zawsze uzyskiwałem taki wynik.

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
      Anteks, książkowe czasy zacieranie doskonale sprawdzaja sie u mnie, a chyba doskonale wiesz jakie wartości podaje sie w opisach.

Więc dla zasypu z 100% monachijskiego jest to 40' (30'+10'), a wówczas powinno bez problemow odfermentowac do 3Blg z 12Blg.
      Ale rzadko używam tego slodu, nawet jako skladnik "mniejszościowy".

Dla piw belgijskich (18-20Blg) i z głównym udziałem słodu pilznieńskiego, by uzyskac 3 Blg przetrzymuję 60' w 62 st.C.
      Dla drożdzy o normalnym odfermentowaniu (atenuacji) -a takimi sa Belgian Strong Ale- zawsze uzyskiwałem taki wynik.
      Nie czytam książek , zacieram w sumie 60-120min . Nie interesuje mnie czy zejdzie do 4 czy 3 blg. Czy to na monachijskim lub pilzneńskim czy nawet pszenicznym .
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

A ja zwracam na to uwagę, bo piwa belgijskie mające powyżej 3Blg są dla mnie za bardzo słodkie i mulące.
        Dla zwykłych 12-stek na słodzie pilznieńskim wychodzi mi taka zalezność:
        15'- 4 lub rzadziej 5Blg,
        30'-3Blg,
        60'- 2 lub 2,5Blg i co zauwazyłem, że fermentacja główna znacznie się wydłuza

Comment

• kaliUmbe
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.11
          • 16

Odfermentowanie do 5blg świadczy o tym, ze nie bedzie to mocne piwo, ale powinno byc chyba w miare dobre jak na pierwszy raz, ale czy po dodaniu cukru do refermentacji nie bedą mi strzelać butelki?

Comment

• Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

Pewnie że będzie dobre. Anteks z takim odfermentowaniem wygrywał konkursy. Odczucie zawartości alkoholu jest bardzo złudne, szczególnie przy dobrym nachmieleniu -co możesz sprawdzić swoich znajomych- gdzie przećwiczyłem to na dwóch takich, którzy uważają siebie samych za "zajebistych" piwoszy.
            Tripla (20Blg/9%) oceniali, że ma 6,5-7% alkoholu, natomiast stouta (12Blg, 4,5%) zatartego na słodko (odfermentował do 4 Blg) na 6%.

Potrzymaj na burzliwej co najmniej 2 tygodnie i tydzień na cichej, a na pewno nie pozostanie żadnych niedofermentowanych cukrów.
            Odradzam zbyt długie przetrzymywanie na cichej, co by nie miec kłopotów z nagazowaniem sie piwa w butelkach. Raz jeden tak właśnie miałem i więcej tego błędu nie potwórzę.

Pamietam też, że te drożdze dobrze fermentuja w niskich temperaturach (producent mówi o 15st.C), gdzie u mnie przefermentowały one 18Blg w temperaturze 13-14 st.C w czasie 4 tygodni.

Comment

• kaliUmbe
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.11
              • 16

Piwo już w butelkach. Baling tak 4,5- 5 cały czas. Ale może coś z tego bedzię. Słodkie jest ale smaczne narazie. Tylko żeby granaty nie wyszły

Comment

• Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

Przecież będziesz spijał butelke za butelką, więc będziesz na bieżąco z nagazowaniem...

Comment

• kaliUmbe
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.11
                  • 16

Właśnie zdegustowałem pierwszą butelkę swojego piwa
                  Jestem bardzo mile zaskoczony, bo wyszło piwo bardzo fajne, a miałem duże obawy.
                  Jest jeszcze trochę mało nagazowane, ale za jakiś czas pewnie będzie już cacy.
                  Nie mogę doczekać się kolejnego warzenia.

Comment

• Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

Podejrzewam, że pozbyłeś się drożdzy S-33...
                    Następnym razem kup drożdze płynne i surowców na tyle, by zrobic na nich kilka warek pod rząd. Na płynnych nie dość, że wychodzą lepsze piwa to jeszcze szybciej dojrzewają.

Comment

• zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                      Na płynnych nie dość, że wychodzą lepsze piwa to jeszcze szybciej dojrzewają.
                      Ciekaw jestem szczególnie dowodu na to drugie twierdzenie.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

Trzeba by narysować wykres: na osi x-czas, na osi y-maksymalna pełnia smaku (od 0 do 100%). S-33 to linia prosta, drozdze płynne z w miarę podobnego stylu piwnego (np. jasne na Irish Ale) to wykres momentu obotowego silnika diesla.

Comment

• zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

A jak narysować wykres szybkości dojrzewania?
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10796

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                            A jak narysować wykres szybkości dojrzewania?
                            Dokładnie
                            Mniej książków więcej piwa

Comment

• kaliUmbe
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.11
                              • 16

Pszeniczne.
                              Zasyp na około 10l:
                              słód pilzneński 1kg
                              słód pszeniczny 1kg
                              chmiel lubelski (szyszka) ok. 20g
                              drożdże Safbrew WB - 06.

Warzenie jutro od rana.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez kaliUmbe; 2011-04-21, 20:32.

Comment

• kaliUmbe
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.11
                                • 16

Piana już się tworzy
                                Wyszło jakieś 7-8 litrow 13.5 blg. Chciałem 10 litrów 12blg z tego wycisnąć, ale żal było rozcieńczać wodą. Ale i tak wydajność nie jest powalająca...

Comment