Anteks, książkowe czasy zacieranie doskonale sprawdzaja sie u mnie, a chyba doskonale wiesz jakie wartości podaje sie w opisach.
Więc dla zasypu z 100% monachijskiego jest to 40' (30'+10'), a wówczas powinno bez problemow odfermentowac do 3Blg z 12Blg.
Ale rzadko używam tego slodu, nawet jako skladnik "mniejszościowy".
Dla piw belgijskich (18-20Blg) i z głównym udziałem słodu pilznieńskiego, by uzyskac 3 Blg przetrzymuję 60' w 62 st.C.
Dla drożdzy o normalnym odfermentowaniu (atenuacji) -a takimi sa Belgian Strong Ale- zawsze uzyskiwałem taki wynik.
Więc dla zasypu z 100% monachijskiego jest to 40' (30'+10'), a wówczas powinno bez problemow odfermentowac do 3Blg z 12Blg.
Ale rzadko używam tego slodu, nawet jako skladnik "mniejszościowy".
Dla piw belgijskich (18-20Blg) i z głównym udziałem słodu pilznieńskiego, by uzyskac 3 Blg przetrzymuję 60' w 62 st.C.
Dla drożdzy o normalnym odfermentowaniu (atenuacji) -a takimi sa Belgian Strong Ale- zawsze uzyskiwałem taki wynik.
Comment