Browar Chmielewa rozpoczął działalność

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #16
    Anteks, książkowe czasy zacieranie doskonale sprawdzaja sie u mnie, a chyba doskonale wiesz jakie wartości podaje sie w opisach.

    Więc dla zasypu z 100% monachijskiego jest to 40' (30'+10'), a wówczas powinno bez problemow odfermentowac do 3Blg z 12Blg.
    Ale rzadko używam tego slodu, nawet jako skladnik "mniejszościowy".

    Dla piw belgijskich (18-20Blg) i z głównym udziałem słodu pilznieńskiego, by uzyskac 3 Blg przetrzymuję 60' w 62 st.C.
    Dla drożdzy o normalnym odfermentowaniu (atenuacji) -a takimi sa Belgian Strong Ale- zawsze uzyskiwałem taki wynik.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Anteks, książkowe czasy zacieranie doskonale sprawdzaja sie u mnie, a chyba doskonale wiesz jakie wartości podaje sie w opisach.

      Więc dla zasypu z 100% monachijskiego jest to 40' (30'+10'), a wówczas powinno bez problemow odfermentowac do 3Blg z 12Blg.
      Ale rzadko używam tego slodu, nawet jako skladnik "mniejszościowy".

      Dla piw belgijskich (18-20Blg) i z głównym udziałem słodu pilznieńskiego, by uzyskac 3 Blg przetrzymuję 60' w 62 st.C.
      Dla drożdzy o normalnym odfermentowaniu (atenuacji) -a takimi sa Belgian Strong Ale- zawsze uzyskiwałem taki wynik.
      Nie czytam książek , zacieram w sumie 60-120min . Nie interesuje mnie czy zejdzie do 4 czy 3 blg. Czy to na monachijskim lub pilzneńskim czy nawet pszenicznym .
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #18
        A ja zwracam na to uwagę, bo piwa belgijskie mające powyżej 3Blg są dla mnie za bardzo słodkie i mulące.
        Dla zwykłych 12-stek na słodzie pilznieńskim wychodzi mi taka zalezność:
        15'- 4 lub rzadziej 5Blg,
        30'-3Blg,
        60'- 2 lub 2,5Blg i co zauwazyłem, że fermentacja główna znacznie się wydłuza

        Comment

        • kaliUmbe
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.11
          • 16

          #19
          Odfermentowanie do 5blg świadczy o tym, ze nie bedzie to mocne piwo, ale powinno byc chyba w miare dobre jak na pierwszy raz, ale czy po dodaniu cukru do refermentacji nie bedą mi strzelać butelki?

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #20
            Pewnie że będzie dobre. Anteks z takim odfermentowaniem wygrywał konkursy. Odczucie zawartości alkoholu jest bardzo złudne, szczególnie przy dobrym nachmieleniu -co możesz sprawdzić swoich znajomych- gdzie przećwiczyłem to na dwóch takich, którzy uważają siebie samych za "zajebistych" piwoszy.
            Tripla (20Blg/9%) oceniali, że ma 6,5-7% alkoholu, natomiast stouta (12Blg, 4,5%) zatartego na słodko (odfermentował do 4 Blg) na 6%.

            Potrzymaj na burzliwej co najmniej 2 tygodnie i tydzień na cichej, a na pewno nie pozostanie żadnych niedofermentowanych cukrów.
            Odradzam zbyt długie przetrzymywanie na cichej, co by nie miec kłopotów z nagazowaniem sie piwa w butelkach. Raz jeden tak właśnie miałem i więcej tego błędu nie potwórzę.

            Pamietam też, że te drożdze dobrze fermentuja w niskich temperaturach (producent mówi o 15st.C), gdzie u mnie przefermentowały one 18Blg w temperaturze 13-14 st.C w czasie 4 tygodni.

            Comment

            • kaliUmbe
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.11
              • 16

              #21
              Piwo już w butelkach. Baling tak 4,5- 5 cały czas. Ale może coś z tego bedzię. Słodkie jest ale smaczne narazie. Tylko żeby granaty nie wyszły

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #22
                Przecież będziesz spijał butelke za butelką, więc będziesz na bieżąco z nagazowaniem...

                Comment

                • kaliUmbe
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.11
                  • 16

                  #23
                  Właśnie zdegustowałem pierwszą butelkę swojego piwa
                  Jestem bardzo mile zaskoczony, bo wyszło piwo bardzo fajne, a miałem duże obawy.
                  Jest jeszcze trochę mało nagazowane, ale za jakiś czas pewnie będzie już cacy.
                  Nie mogę doczekać się kolejnego warzenia.

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #24
                    Podejrzewam, że pozbyłeś się drożdzy S-33...
                    Następnym razem kup drożdze płynne i surowców na tyle, by zrobic na nich kilka warek pod rząd. Na płynnych nie dość, że wychodzą lepsze piwa to jeszcze szybciej dojrzewają.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Na płynnych nie dość, że wychodzą lepsze piwa to jeszcze szybciej dojrzewają.
                      Ciekaw jestem szczególnie dowodu na to drugie twierdzenie.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #26
                        Trzeba by narysować wykres: na osi x-czas, na osi y-maksymalna pełnia smaku (od 0 do 100%). S-33 to linia prosta, drozdze płynne z w miarę podobnego stylu piwnego (np. jasne na Irish Ale) to wykres momentu obotowego silnika diesla.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #27
                          A jak narysować wykres szybkości dojrzewania?
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                            A jak narysować wykres szybkości dojrzewania?
                            Dokładnie
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • kaliUmbe
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.11
                              • 16

                              #29
                              Pszeniczne.
                              Zasyp na około 10l:
                              słód pilzneński 1kg
                              słód pszeniczny 1kg
                              chmiel lubelski (szyszka) ok. 20g
                              drożdże Safbrew WB - 06.

                              Warzenie jutro od rana.
                              Last edited by kaliUmbe; 2011-04-21, 20:32.

                              Comment

                              • kaliUmbe
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.11
                                • 16

                                #30
                                Piana już się tworzy
                                Wyszło jakieś 7-8 litrow 13.5 blg. Chciałem 10 litrów 12blg z tego wycisnąć, ale żal było rozcieńczać wodą. Ale i tak wydajność nie jest powalająca...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X