Browar Arkowy - crocco warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crocco
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.12
    • 590

    Browar Arkowy - crocco warzy

    No i zacząłem. Po wielu miesiącach kuszenia się i dopingowania ,coraz wyższymi cenami piw rozpocząłem swoje eksperymenty.Przepełniony podnieceniem ale tez i strachem (żeby się coś z tego udało) wczoraj o 13.00 rozpuściłem wg instrukcji puszkę coopers irish stout ,zlałem do naczyńka razem z wodą i czekałem aż się schłodzi do przewidzianej temperatury.O 17.20 zadałem typowe z puszki drożdże .O 20.30 sprawdziłem i nic się nie działo i nastał czas wątpliwości ...
    Dzisiaj (pół godziny temu) sprawdziłem i bulka! czyli jest ok.
    Wiem gotowanie z puszki nie jest cool ale trzeba od czegoś zacząć aby się wdrożyć.
    Bałem się że będzie zalatywać drożdżami ale chyba nie mam się co bać-wiaderko stoi w gościnnym przy szafce.
    Pytanie :jak po burzliwej stwierdzić ile ma blg -spuścić kranikiem czy otworzyć i zaczerpnąć?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Ani tak , ani tak
    Przetrzyj ballingometr spirytusem i po prostu do wiadra. Od razu zmierz temperaturę i przelicz gęstość aby odczyt był prawdziwy.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • crocco
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2010.12
      • 590

      #3
      czy temperatura fermentacji ma wpływ na ilość alkoholu w piwie?
      Moje fermentuje w temp 24.C

      Comment

      • Gabe
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.03
        • 405

        #4
        Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


        Czyli wychodzi na to, że samego alkoholu etylowego nie (najwyżej fermentacja w za niskiej temperaturze może prowadzić do niedofermentowanego piwa), natomiast piwo będzie miało więcej estrów i fuzli.

        Comment

        • crocco
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2010.12
          • 590

          #5
          Zabutelkowane 43x0.5 4x0.33.
          Do 20 butelek się mi przez pomyłkę wsypało o 50% więcej cukru,mam się czegoś bać ?

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crocco Wyświetlenie odpowiedzi
            Zabutelkowane 43x0.5 4x0.33.
            Do 20 butelek się mi przez pomyłkę wsypało o 50% więcej cukru,mam się czegoś bać ?
            Opisz ile dokładnie, jakie drożdże zadałeś oraz przebieg fermetacji (ile dni burzliwej ile cichej).

            Comment

            • TomX
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 1035

              #7
              6 dni od warzenia do butelkowania niecierpliwy jesteś...
              Pytanie, czy drożdże przejadły już wszystko. Ja bym kontrolował nagazowanie, bo cholera to wie czy przypadkiem nie dofermentuje jeszcze z 0,5 blg w butelce...

              Comment

              • crocco
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2010.12
                • 590

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                Opisz ile dokładnie, jakie drożdże zadałeś oraz przebieg fermetacji (ile dni burzliwej ile cichej).
                Drożdże jakieś na y.... typowe w puszce coopers'a
                Pierwsze 4 dni bulgotało bardzo później słabo a w czwartek ustało.W piątek na 6 dzień po południu przelałem do butli.

                Comment

                • crocco
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2010.12
                  • 590

                  #9
                  6 dni od warzenia do butelkowania niecierpliwy jesteś...
                  Pytanie, czy drożdże przejadły już wszystko. Ja bym kontrolował nagazowanie, bo cholera to wie czy przypadkiem nie dofermentuje jeszcze z 0,5 blg w butelce...-nie wiem czy przeżarły wszystko.Pokazało rano 1,5 blg po południu to samo więc przelałem .Pierwsze piwo więc może cóś się przytrafić.

                  Comment

                  • crocco
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.12
                    • 590

                    #10
                    Czego i kiedy dodać aby piwo miało posmak miodowy?
                    Muszę cos pod żonę uwarzyć .

                    Comment

                    • crocco
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.12
                      • 590

                      #11
                      Warka nr 2.
                      Cooperas Mexican Cerveza na cukrze trzcinowym.Po zagotowaniu wyszło 8blg.Chyba za dużo wody albo ten cukier jakiś nie cukrowaty.Zadrożdżowane o 17:30.

                      Comment

                      • crocco
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2010.12
                        • 590

                        #12
                        Mexican Cerveza przelany do butelek. Dość długo fermentowało.Wyszło 31x0.5 i 21x 0.33.

                        Warka nr 3.Pilsener zagotowany i bulgocze już wesoło.

                        Irish Stout z pierwszej warki jest pyszny, ten z większą ilością cukru ma trochę więcej piany i jest ona gęstsza i dłużej osiada.
                        Last edited by crocco; 2011-04-09, 18:27.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Trochę późna odpowiedź, ale na przyszłość Ci się przyda: stosunkowo ciężko jest uwarzyć piwo o zapachu miodowym bez dodatku sztucznego aromatu. W każdym razie można próbować z miodami intensywnymi w aromacie, jak np. gryczany. Miód też najczęściej doda piwu lekkiej kwaskowatości. Miód dodajesz pod koniec gotowania, zatem jeśli chodzi o brewkity też musiałbyś pogotować z 5 minut z miodem.
                          Last edited by Marusia; 2011-04-09, 18:30.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • crocco
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2010.12
                            • 590

                            #14
                            Dzięki ,ale dodać razem z cukrem czy odliczyć coś cukru jak nie chce się mieć zbyt mocnego?

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Jeśli masz na myśli dodatek cukru do brewkita na początku procesu, czyli do fermentacji, to zdecydowanie ZAMIAST cukru. Jeśli już chcesz powiększyć objętość brzeczki to najlepiej niechmielonym ekstraktem słodowym.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X