Browar Arkowy - crocco warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crocco
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.12
    • 590

    #46
    10.02-warka1z Dry Stout zacierana
    17.02-warka2z Altbier zacierana
    23.02-warka 28 Mild z puchy
    25.02-warka 3z IPA zacierana

    Comment

    • crocco
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2010.12
      • 590

      #47
      25 luty IPA (warka -32)

      Zasyp

      Pilzeński-5kg
      Monachijski-0,2kg
      Karmelowy Carared-0,2kg

      Zacieranie
      65-40min
      72-50min
      75-do filtracji

      Chmielenie

      40g Marynki -60min
      20min lubelski
      10min lubelski
      Wyszło 22l 13blg,mocno chmielone!
      Drożdże Mauribrew Ale 514
      Last edited by crocco; 2012-04-17, 19:54.

      Comment

      • crocco
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.12
        • 590

        #48
        Nr 33 01 marzec

        Koźlok

        Zasyp
        Słód monachijski 4kg
        Słód pilzneński 3kg
        Słód karmelowy Carared® 0.3kg
        Palone ziarna jęczmienia 0.05kg

        65-30min
        72-30min
        próba ok
        75 wysładzanie
        Wyszło 24.5l 15blg
        Chmielenie
        Chmiel aromatyczny Hallertauer Tradition 40g -60min

        Po wychłodzeniu wyszło 21l 17blg

        Drożdże piwowarskie Saflager S-23 zadane do brzeczki w temp 13o

        Alt poszedł na cichą

        Mild poszedł do butelek-41x0.5l-zeszedł do 2blg
        Last edited by crocco; 2012-04-17, 19:55.

        Comment

        • crocco
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2010.12
          • 590

          #49
          Nr 34-IRA 07 marzec

          Zasyp

          Słód pilzneński 4kg
          Słód Carared ® 0,25kg
          Słód Caraamber ® 0,25kg
          Palone ziarna jęczmienia 60g

          wsypane do 72C wyszło 65C -30min
          70C-20min
          75C wysładzanie

          Wyszło 23l 11blg

          Chmielenie

          Chmiel goryczkowy Marynka 20g-60min
          Chmiel aromatyczny Lubelski 20g10min
          Wyszło 19l 12,5blg
          Drożdże piwowarskie Mauribrew Ale 514 gęstwa po IPA

          Wczopraj IPA poszła na cichą.

          Comment

          • crocco
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2010.12
            • 590

            #50
            Nr.35-Weizenbock Premium.17 marzec

            Pszeniczny ciemny-3kg
            Pilzneński-2kg
            Monachijski-2kg
            Cara-amber-o,35kg
            Aroma-0,55kg

            Zacieranie

            42-10min
            53-15min
            63-30min
            72-30min
            78-filtracja
            Chmielenie

            20g challenger-60min
            20gr East Kent Gold-15min
            10gr-East Kent Gold 3min
            Drożdże suche WB-06 Fermentis-fermentacja -22-24st.

            Comment

            • crocco
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2010.12
              • 590

              #51
              Nr36
              19 marzec-IPA wędzona( Wędzik IPA)

              Zasyp

              Pilzeński-5kg
              Monachijski-0,2kg
              Karmelowy Carared-0,2kg
              Wędzony Weyerman-1kg

              Zacieranie
              65-40min
              72-50min
              75-do filtracji

              Chmielenie

              40g Marynki -60min
              20min 25gr lubelski
              10min 30gr lubelsk
              Wyszło 20 16blg,jakoś nie czuję w smaku wędzonki,boję się ,że chmiel zabił ten smak.
              Drożdże Mauribrew Ale 514 z odzysku.Dzisiaj ładnie bulgocze w21st.

              Przy okazji do butelek poszedł nr 32-IPA.

              Comment

              • crocco
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2010.12
                • 590

                #52
                Warka 37 (21 marzec)-Marcowe.Miało być 13blg wyszło 21l-16blg
                Zasyp

                Słód jasny pilzneński 4kg
                Słód monachijski 0.5kg
                Słód karmelowy Caramunich® 0.2kg
                65st-40min
                72st-25min
                75-wysładzanie

                Chmielenie
                Chmiel goryczkowy Marynka 20g -60min
                Chmiel aromatyczny Lubelski 10g 15min
                Schlodzone do 15 st
                Drożdże piwowarskie Saflager S-23
                Fermentacja w 10-12st

                Koźlok -warka 33 zszedł do 5blg i poszedł na cichą-smaczek już mniam .

                Comment

                • crocco
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2010.12
                  • 590

                  #53
                  31 marzec
                  Pora na resztki po średniowieczu.
                  Warka 38-Drought Traditional Coopersa + wywar z 30gr kolendry .
                  16l 11blg
                  drożdże MauriBrew po IPA.

                  Do butelek poszła IRA 36x 0.5l

                  Jakoś Weizenbock kiepsko fermentuje-mija 14 dzień na burzliwej (bulka sobie co jakiś czas)a zszedł z 18blg na 6 . w ciągu ostatnich 3 dni zszedł jednak o 1blg.W smaku trochę za słodki.Rozkołysałem go trochę dzisiaj,poczekam parę dni i na cichą.

                  Comment

                  • crocco
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.12
                    • 590

                    #54
                    15 kwiecień
                    Warka 39-Weizen premium

                    Pszeniczny jasny-2kg
                    Pils-2kg
                    Cara-hell-0,3kg

                    15l wody ,temp47st-pszeniczny na 10min
                    wsypana reszta-podgrzewanie do 63st-30min
                    72st próba ok
                    78st wysładzanie.

                    chmielenie
                    15gr-Herbrucker-60min
                    10gr-Tettnanger-15min

                    Drożdże odzyskane po Weizenbock-WB-06
                    fermentacja w 20st
                    Wyszło 20l ,12,2blg

                    Comment

                    • crocco
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.12
                      • 590

                      #55
                      15 kwiecień

                      Warka 40
                      Porter Angielski

                      Pale Ale-4kg
                      Aroma-0,5kg
                      Czekoladowy 0,3kg

                      14l wody
                      52st-15min
                      62st-20min ,próba ok,dodałem czekoladowy
                      72st-20min
                      78st wysładzanie
                      po filtracji wyszło28l 9blg

                      Chmielenie
                      20gr Target-90min
                      30gr Challenger-15min

                      Wyszło 21l,13,1blg

                      Drożdże S-04 ,fermentacja w 20st.

                      Comment

                      • crocco
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2010.12
                        • 590

                        #56
                        Warka 41.KsiężycowyStrong?)
                        Po zasypie nie wiem co to będzie ale coś wyszło.

                        Pilzeński-4kg
                        Monachijski-1,7kg
                        Wędzony Weyermana-1kg

                        65st-30min
                        72st-40min-próba ok
                        78 wysładzanie
                        wyszło 34l 14blg

                        Chmielenie
                        40g Marynka -60min
                        25gLubelski 20min
                        25g Lubelski 10min
                        Wyszło 17l 18blg.
                        Litrażu trochę mało -ok 2l poszło z gara przy zagotowaniu,mój błąd nie dopilnowałem.

                        Drożdże Safale s-04 rozsypane po napowietrzonej brzeczce o temp 21st
                        Fermentacja w 20st.


                        Warka 42-Belgian Pale Ale.

                        Słód jasny pilzneński 4kg
                        Słód Abbey 0.3kg
                        Słód karmelowy Carabelge 0.3kg
                        Słód melanoidynowy 0.1kg

                        65st-30min
                        72st-30min-próba ok
                        78-słodowanie
                        Wyszło 26,5l 10blg

                        Chmielenie
                        Chmiel aromatyczny Saaz 30g -60 min
                        Chmiel aromatyczny Saaz 20g10 min
                        Wyszło 21l-12blg

                        Drożdże piwowarskie Safbrew S-33 zasypane na napowietrzonąbrzeczkę w temp 22st.Dzisiaj bulka w temp19st


                        Warka 43 Saison

                        Słód pilzneński 3kg
                        Słód pszeniczny 1kg
                        Słód karmelowy Carahell ® 0.2kg
                        Słód karmelowy Cararoma ® 0.2kg

                        65st-60 min
                        72st-20min-próba ok
                        75-wysładzanie


                        Chmiel goryczkowy Marynka 20g-60min
                        Chmiel aromatyczny Lubelski 20g-20 min+Curacao 20g

                        Wyszło 20l 12blg
                        Drożdże piwowarskie Safbrew S-33

                        Warka 44 Skotnia Ale
                        Pilzneński -4kg
                        Monachijski -1kg
                        Wędzony-1kg
                        Melanoidowy-0,5kg

                        65st-40min
                        72st-50min

                        Marynka 60min
                        Fubbles 30g-20min
                        Fubbles-30 10min

                        Wyszło 20l 17blg
                        Drożdże s-04 odzyskane po Księżycowym

                        Warka 45-Skotnia Mini Ale

                        Pilzneński -3kg
                        Monachijski -1kg
                        Wędzony-1kg
                        Melanoidowy-0,5kg

                        65st-40min
                        72st-50min
                        Teraz się wysładza.

                        chmielenie
                        Marynka 40g-70 min
                        Lubelski -40g-10min
                        Drożdże gęstwa s-04
                        Wyszło20l 12,5blg

                        Warka 46 -Wędzik II

                        Pilzneński-5kg
                        Wędzony-2kg
                        Monachijski-0,2kg
                        Karmelowy Carared-0,2kg

                        65st-40min
                        72st -50min

                        Chmielenie
                        Marynka -60 min
                        Lubelski-20min-25g
                        Lubelski -10min -25g
                        Drożdże gęstwa s-04
                        Wyszło 22l-17,5blg

                        Warka 47-imbirek
                        Bez zasypu-puszka Coopersa 20l-7blg.
                        Warka 48-ostatnia puszka -Australian Pale Ale na słodzie BA zamiast cukru + 40g Lubelskiego zagotowanego w 1l wody dodanego do brzeczki..20l 11blg

                        Pilzneński 5kg

                        66st-30min
                        72st-40min

                        Warka 49-Malina

                        wysładzanie-23l-13blg

                        Marynka 40g-60min
                        Lubelski-40g-10min

                        dodano 2l soku malinowego z Lidla + 2l wody przegotowanej
                        20l-12blg
                        Się chłodzi
                        Planowane drożdże s-04

                        Warka 50 Malinka

                        wysładzanie-20l-6blg
                        Po zagotowaniu dodano 3l soku malinowego z Lidla

                        20g Marynki -60min
                        40g Lubelskiego 10 min
                        Po chmieleniu dolano 3l przegotowanej wody.
                        zostało 20l-6blg
                        Na zimno 20g lubelskiego
                        drożdże 14g po puszkach Coopersa.
                        Last edited by crocco; 2012-06-17, 20:23.

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crocco Wyświetlenie odpowiedzi
                          Warka 41.KsiężycowyStrong?)
                          Po zasypie nie wiem co to będzie ale coś wyszło.
                          Wyszło 17l 18blg.
                          Drożdże Safale s-04 rozsypane po napowietrzonej brzeczce o temp 21st
                          Fermentacja w 20st.
                          Jak dały radę drożdże w ten sposób zadane do takiej mocnej brzeczki?
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • crocco
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2010.12
                            • 590

                            #58
                            Zeszły do piątki i tak pozostały.

                            Comment

                            • crocco
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2010.12
                              • 590

                              #59
                              Pilzneński-2k
                              Monachijski-1,5kg
                              Jęczmień palony-100g
                              caraaroma-300g

                              65st-30min
                              70st 30min
                              do 78-wysładzanie
                              Wyszło 23l 9blg

                              fuggles-60min
                              lubelski-10min

                              20l-11.5blg
                              drożdże safale S-04.
                              Jakieś ciemne to wyszło.

                              Warka 52-Milk Stout lll

                              Słód jasny pilzneński 4.0kg
                              Słód karmelowy Caraaroma 0.30kg
                              Słód czekoladowy 0.40kg

                              65st-50min
                              72st-30min
                              Próba negatywna-dodanie słodów ciemnych
                              78st-wysładzanie

                              23l-10blg

                              Chmiel aromatycznyLubelski 40gr-15min min
                              Laktoza 0.5kg -15min
                              Wyszło 20l 12.5 blg

                              Drożdże piwowarskie Saflale S-04

                              Zrobiłem cydra jabłkowego(53) z soku z Lidla z Antonówki.Zwał się będzie Antoś!-drożdże zostały mi jakieś po puszce

                              warka 54
                              Lipcowy

                              Pilzneński-2kg
                              Monachijski 2kg
                              Wędzony Weyerman 1kg
                              Karmelowy Abbey 0,20kg
                              Karmelowy Litovel 0,25kg

                              65-67-50min
                              72-30 min

                              goryczkowy Marynka-gog-60min
                              aromatyczny Lubelski-10min
                              Drożdże Mauriebrew 514
                              To są plany, na razie się zaciera.
                              Wyszło 23l 13.5blg.

                              Warka 55 IPA

                              Pilzneński-5kg
                              Monachijski-0,20kg
                              carared jasny karmelowy-0,20kg

                              65st-40min
                              72st-40min
                              78 wysładzanie

                              40g-Marynka-60min
                              25g Lubelski-20min
                              25g Lubelski-10min

                              19.5l-15,5blg
                              drożdże US 06


                              Warka 56
                              Extra Fest Strong Bitter

                              pale ale-7.kg
                              Cara hell-0,9kg
                              Abbey Malt-0.8kg

                              55st-15min
                              67st-2h
                              73st-10min
                              78 wysładzanie

                              20,5l -19blg

                              30g-Target-60min
                              15g Challenger-30min
                              15g Fuggles-15min

                              18l-22blg
                              Drożdże -Mauriebrew 514


                              Warka 57
                              Resztki po 56
                              Chmielenie
                              25g Marynka-45min
                              30g Lubelski-15min

                              13l -14blg

                              drożdże -Muntons Premium Gold

                              Warka 58-Pszeniczka Ciemna

                              Pszeniczny jasny-2kg
                              Pilzneński-2kg
                              Karmelowy ciemny0,3kg
                              44st-15mn pszenica
                              65st-40min-po dodaniu pilzneńskiego i karmelu
                              72st-? ok 20-40min.gość zakłócił mi czas.
                              78-wysładzanie.

                              25g-Marynka-60min

                              Wyszło 19l 10blg.Kiepsko jakoś
                              drożdże Mauriebrew weiss.


                              Warka 59-cos jakby mocne Ale
                              Pilzneński-3kg
                              Pale Ale-3kg
                              Karmel ciemny-o45kg

                              65st-50min
                              72st-40min
                              78st-wysładzanie.
                              Marynka30g-60min
                              Lubelski 30g-20min
                              Lubelski20g-10min

                              drożdże Mauriebrew 514
                              24l-19blg

                              Warka 60-Babskie- Aronia Ale
                              Pilzneński-2kg
                              Pale Ale-1kg
                              Karmelowy ciemny-0,2kg

                              65st-40min
                              72st-30min
                              78st-wysładzanie

                              25g Marynka-60min
                              20g Lubelski-10min
                              0,3lsok Aronia

                              Drożdze Mauriebrew 514
                              21l -10blg

                              Comment

                              • crocco
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2010.12
                                • 590

                                #60
                                Pilzneński 9kg
                                Pale Ale-1,3kg
                                Caraaroma-0,5kg

                                60min-65st
                                30min-72st
                                78st-wysładzanie-filtracja przez gałązki jałowca

                                52l brzeczki w 3 porcjach

                                1-gotowane 30min z 20dkg owoców jałowca
                                wyszło 17blg-21l-drożdże piekarnicze

                                2-do 20l brzeczki dodano godzinę gotowane 30dkg owoców jałowca-
                                wyszło 13,8blg-20,5l-drożdże piekarnicze

                                3-30 min gotowanie 15dkg owoców jałowca + 10min fuggles+10g Lubczyka z Prymatu.
                                wyszło8,8blg-11l
                                Drożdże Mutons Premium


                                Warka 62
                                Pilzneński-2kg
                                Manachijski-2kg
                                Caraaroma-0.2kg
                                Melanoidowy-0.3kg
                                Pale ale--1.5kg

                                61-63st- 35min(niesprawny termometr z Ikei się okazało)
                                72st-40min (Ikeę wywaliłem tu jest pomiar właściwy)
                                78st -wysładzanie.


                                Warka 62/1
                                19.5l-10blg
                                25gr Marynka-60min
                                31dkg owoce jałowca 60min
                                wyszło 14l-13,6blg
                                drożdże Nottingham Donstar

                                warka 62/2
                                15l-16.1blg
                                20gr Marynka-60min
                                20gr Cascade-10min
                                drożdże S-23
                                wyszło15l-17.4blg (dolano 3lwody)


                                Warka 63

                                Pilzneński-3kg
                                Pale Ale 3.5kg
                                Monachijski-2kg
                                Melanoidowy-0.7kg
                                Caraaroma-0.2kg
                                Karmelowy ciemny -1.0kg

                                65st-50min
                                72st-45min
                                78 wysładzanie

                                warka63/1

                                28l-14blg
                                chmielenie
                                60min Hellentrau Tradition-60gr
                                wyszło 16.5l-15.4blg
                                drożdże Mutons Premium


                                warka63/2
                                jw.+20gr przyprawa do piernika
                                wyszło 7l-16.5blg
                                drożdże-Mutons Premium

                                warka 63/3
                                26l-13.1blg
                                chmielenie
                                25gr-Marynka-60min
                                25gr-Lubelski-10 min
                                drożdże-T-58
                                wyszło 22.5l-16blg

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X