#96 X-mass Ale
Piwo niestety nie wygrało Warmińskiej bitwy piwowarów. Ja tam szczególnie nie żałuję, bo taka jest specyfika tej zabawy, że dobrze ułożone piwo przegrywa z przeprawionym, przesłodzonym, "kanciastym" piwem z puszki. Z resztą, co ja się będę rozwodził, poczytajcie sami http://wm.pspd.org.pl/warminskie-piw...a-piwa-zimowe/
#100 Harcerz Dolny
We wtorek piwo przelałem do butelek z 210g glukozy na 22,5l. FG 1,012, co da po refermentacji około 1%alko. Aromat i smak zapowiada się ok. Piwo refermentuje w 12*C.
Do wiadra Harcerskim trafiła od razu kolejna brzeczka.
#101 Żytni pils
Akcje rozpisałem na dwa dni obawiając się problemów z filtracją, zupełnie niepotrzebnie.
W poniedziałek przeprowadziłem zacieranie: 4kg pilzeński, 1kg żytni, 0,5kg żytni karmelowy. 13l wody 66*C, przez godzinę. Podgrzanie do 78*C i filtracja +13l wody o temp. 80*C. Filtrat leciał pięknie, że hej.
Następnego dnia gotowanie. 25g Marynki na 60', 25g Spalt Select na 5' + mech irlandzki. Brzeczkę schłodziłem do 17*C i whirlpool. Po przelaniu na drożdże w wiadrze dolałem jeszcze wody do 25,5l, OG 1,46 czyli 11,5BLG. Fermentacja w 12*C, piana ładna wysoka. Kolor bliżej czerwonego.
Piwo niestety nie wygrało Warmińskiej bitwy piwowarów. Ja tam szczególnie nie żałuję, bo taka jest specyfika tej zabawy, że dobrze ułożone piwo przegrywa z przeprawionym, przesłodzonym, "kanciastym" piwem z puszki. Z resztą, co ja się będę rozwodził, poczytajcie sami http://wm.pspd.org.pl/warminskie-piw...a-piwa-zimowe/
#100 Harcerz Dolny
We wtorek piwo przelałem do butelek z 210g glukozy na 22,5l. FG 1,012, co da po refermentacji około 1%alko. Aromat i smak zapowiada się ok. Piwo refermentuje w 12*C.
Do wiadra Harcerskim trafiła od razu kolejna brzeczka.
#101 Żytni pils
Akcje rozpisałem na dwa dni obawiając się problemów z filtracją, zupełnie niepotrzebnie.
W poniedziałek przeprowadziłem zacieranie: 4kg pilzeński, 1kg żytni, 0,5kg żytni karmelowy. 13l wody 66*C, przez godzinę. Podgrzanie do 78*C i filtracja +13l wody o temp. 80*C. Filtrat leciał pięknie, że hej.
Następnego dnia gotowanie. 25g Marynki na 60', 25g Spalt Select na 5' + mech irlandzki. Brzeczkę schłodziłem do 17*C i whirlpool. Po przelaniu na drożdże w wiadrze dolałem jeszcze wody do 25,5l, OG 1,46 czyli 11,5BLG. Fermentacja w 12*C, piana ładna wysoka. Kolor bliżej czerwonego.
Comment