#80 IPA- Piwo zniszczyły drożdże do cydru, poszło w kanał. Co ciekawe korespondowałem z innym piwowarem, który dostał brew-kit tej firmy z UK, i ma to samo. Szkoda
#81 Lager Wiedeński - Zeszło do FG 1,018, alkohol 4,4%. Pod koniec stycznia trafiło do butelek + 120g glukozy, refermentacja w temp. 13*. Już piję ze smakiem.
#82 Hipsterskie (Belgian Carrot Wheat Ale) - Wyszło nadspodziewanie dobre. Marchewka bardzo delikatna z tyłu. Całkiem fajnie zbalansowane, drożdże nadały piwu belgijski charakter, przyprawowy. Ładna piana, bursztynowy kolor i klarowność.
Piwo to zdobyło II miejsce w olsztyńskim, konsumenckim konkursie piw marchewkowych Do konkursu przystąpiło 7 piwowarów.
#83 Monachijskie Ciemne - Zeszło do FG 1,02, alkohol 4,1%. Kalkulator wyliczył 104g glukozy do refermentacji w temp. 13*. Zapowiada się bardzo pysznie.
#84 Pils Nowofalowy
5kg Weyermann jasny klepiskowy. Zacieranie w 13l, 60*-15min, 66*-45min. Gotowanie: 40g Marynka 60min, 16g Spalt Select 30min, 20g Spalt Select 10min+ mech irlandzki, 15g Continnental 0min. Wyszło 20l, OG 1,05 czyli 12BLG. Zadane 20g zrehydratyzowanych Gozdawa Czech Pilsner 18 w temp. 20*. Od razu wyniosłem w chłodne, fermentacja w 11*. Później przeniosę w 13*. Pod koniec cichej dorzucę jeszcze 35g Continnental.
#85 Alt
Tego samego dnia rozpocząłem warzenie następnego piwa. Wyrobił bym się 8 godzin, tak w ramach jednodniowego urlopu, ale niestety, na etapie filtracji musiałem opuścić pole walki.
Monachijski typ I 5kg, Abbey 0,5kg. Zacieranie w temp. 66* przez 60min.
Następnego dnia gotowanie 35g Marynka na 60min, 12g Spalt Select na 30min, 15g Spalt Select na 10min+ mech irlandzki.
Wyszło 18,5l, OG 1,05 czyli 12BLG. Zadane 11g zrehydratyzowanych US05 w temp. 22*. Fermentacja w temp. 17*, później przeniosę w lekko cieplejsze miejsce.
#81 Lager Wiedeński - Zeszło do FG 1,018, alkohol 4,4%. Pod koniec stycznia trafiło do butelek + 120g glukozy, refermentacja w temp. 13*. Już piję ze smakiem.
#82 Hipsterskie (Belgian Carrot Wheat Ale) - Wyszło nadspodziewanie dobre. Marchewka bardzo delikatna z tyłu. Całkiem fajnie zbalansowane, drożdże nadały piwu belgijski charakter, przyprawowy. Ładna piana, bursztynowy kolor i klarowność.
Piwo to zdobyło II miejsce w olsztyńskim, konsumenckim konkursie piw marchewkowych Do konkursu przystąpiło 7 piwowarów.
#83 Monachijskie Ciemne - Zeszło do FG 1,02, alkohol 4,1%. Kalkulator wyliczył 104g glukozy do refermentacji w temp. 13*. Zapowiada się bardzo pysznie.
#84 Pils Nowofalowy
5kg Weyermann jasny klepiskowy. Zacieranie w 13l, 60*-15min, 66*-45min. Gotowanie: 40g Marynka 60min, 16g Spalt Select 30min, 20g Spalt Select 10min+ mech irlandzki, 15g Continnental 0min. Wyszło 20l, OG 1,05 czyli 12BLG. Zadane 20g zrehydratyzowanych Gozdawa Czech Pilsner 18 w temp. 20*. Od razu wyniosłem w chłodne, fermentacja w 11*. Później przeniosę w 13*. Pod koniec cichej dorzucę jeszcze 35g Continnental.
#85 Alt
Tego samego dnia rozpocząłem warzenie następnego piwa. Wyrobił bym się 8 godzin, tak w ramach jednodniowego urlopu, ale niestety, na etapie filtracji musiałem opuścić pole walki.
Monachijski typ I 5kg, Abbey 0,5kg. Zacieranie w temp. 66* przez 60min.
Następnego dnia gotowanie 35g Marynka na 60min, 12g Spalt Select na 30min, 15g Spalt Select na 10min+ mech irlandzki.
Wyszło 18,5l, OG 1,05 czyli 12BLG. Zadane 11g zrehydratyzowanych US05 w temp. 22*. Fermentacja w temp. 17*, później przeniosę w lekko cieplejsze miejsce.
Comment