Moje na białe też się nie nadaje, wszak one klarowne jest, tylko takie bladziuchne
Browar Bociana
Collapse
X
-
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
-
-
#94 i 95 przelałem w niedzielę na cichą.
#94 zeszło do 1,012, piękny złoty kolor. Drożdże utrzymywały się na powierzchni w postaci kożucha wiec zebrałem je łyżką do słoika. We wtorek dosypałem 30g Galaxy. Przez weekend trzeba zabutelkować.
#95 zeszło tylko do 1,022 ale widzę, że na cichej drożdże dorabiają jeszcze trochę alkoholu. Tu pływający kożuch też zebrałem z myślą o X-mass Ale. W środę byłem na chmielobraniu we wsi Sętal. Tego samego dnia wrzuciłem zebrane około 250g mokrych szyszek Marynki w dwu woreczkach. 1/3 wystaje ponad piwo, ale trudno. Te też na dniach trzeba butelkować.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
U Adama na kurniku.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Poniedziałkowa akcja piwna.
#94 Do butli 26l plus 160g glukozy. Po refermentacji powinienem mieć 5,2% alkoholu.
#95 Do butli 20l plus 110g glukozy. Tu dałem mniej, bo słabo mi odfermentował, tylko do FG 1,02. Piwo w większości z ekstraktu więc nie wiem ile jeszcze dofermentuje. Będzie gdzieś z 5% alko.
Rozlałem do wszystkiego co miałem i znalazłem. Nawet do paru plastików bez odkażania.
#96 X-mass Ale
Piwo na grudniową edycję Warmińskich Potyczek Piwowarów (czy jakoś tak). Tematem jest piwo świąteczne/zimowe. Moje będzie przyprawowe, ale bez przypraw. Przepis wziąłem z BYO.
Zasyp: Maris Otter Pale Ale 4,8kg, Monachijski 0,5kg, Special B 0,2kg, Cara Blond 0,4kg, Caramunich 0,2kg. Zacieranie w 16l w temp. 66*C. Filtrowanie jak z bajki +13l wody.
Gotowanie 80min, chmielenie: 30min Perle 45g, mech irlandzki 10 min, 0min Hallertauer Tradition 70G.
Wyszło 21l, OG 1,066. W temp. 22*C zadałem zebrane tydzień wcześniej FM10. Do następnego dnia temp. spadła do 19*, a fermentacja była w toku. Na początek ok, ale docelowo ma być 22*C, by wyszły kwiatki. Dodatkowo okryłem. Dziś dogrzało aż do 23*C więc zacząłem lekko chłodzić.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
#96 X-mass ale
Po tygodniu fermentacji przelałem do balonu na cichą. Drożdże powoli opadają, temp. 19*C.
#91 Trypel Malynowy
Piwo wyszło na prawdę cacy. Aromat i kolor malin bardzo intensywny. Piwo raczej wytrawne z malinową kwasowością. Idealne na lato, a mamy jesień.
#94 Galaktyczna Przygoda Złotego Bociana
Bardzo smaczne. Receptura jednak będzie będzie wymagała korekty, czyli nie chmielić na smak, tylko goryczkę i dwa razy na aromat. Ponad to odpuścić sobie chmielenie na zimno. Aromat nie musi być aż tak intensywny, poza tym piwo straciło na klarowności.
#95 Mokra szycha
Jakieś dziwne wyszło. Słodkie, karmelowe, aromat chmielu nie powala. Może częściowe zacieranie dało za dużo cukrów niefermentowalnych? Ta metoda też będzie wymagała dopracowania. I w sumie fajnie, nie jest nudno.
Znów skusiłem się na etykiety, bo miałem fajny pomysł golden ale, a maliniaka trochę chcę potrzymać.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
#96 X-mass Ale
W połowie października piwo trafiło do butelek. Drożdże trochę opadły, ale generalnie bardzo mętne typy te FM 10. W butelki poszło 20l, FG 1,016 co dało 6,66% alko. Surowiec do refermentacji 120g glukozy z cukrem.
Ilość szóstek w parametrach na razie mi sprzyja, smak i aromat zapowiada ciekawostkę iście świąteczną. Co więcej, liczę, że niepisany szóstkowy cyrograf pomoże mi wygrać grudniową bitwę piwowarów.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Pomieszanie z poplątaniem
Dawno nie warzyłem, ale piwa w piwnicy też mi nie brakuje.
#97 Pszeniczny pils
Akcja od razu rozpisana była na dwa dni. Pierwszego zacieranie, drugiego warzenie. Noc przeznaczona była na filtrację. To piwo to już mój stały zestaw, więc wiem, że nie ma co się spinać i denerwować.
Zasyp: 5kg pszeniczny + 290g carapils (resztka, nie chciałem by się zmarnowało). Tym razem zmieniłem sposób zacierania. Znów oczywiście inspirowałem się Grodziskim, ale tym razem zwycięskim Anteksa. Tak więc: 15l - 62*C- 10min, 72*C - 40min, 78*C - 5min.
Wysładzanie 13l -78*C i do domu.
Rano wróciłem na miejsce akcji, wszytko pięknie przefiltrowane, gęstość 1,068.
Warzenie: 20g Chinook na 60min, 10g Citra na 40min, 15g Chinook na 30min, 10g Citra na 15min, 15g Chinook na 10min, 30g Citra na 5min + mech irlandzki.
Chłodzenie, whirpool i po 15 min przelanie do wiadra przez pończochę. Bardzo dobre rozwiązanie. Przyłożyłem się też do kiwania wiadrem celem napowietrzenia brzeczki.
Rehydratyzacja dwu paczek S-23 w temp. 30*C. Wyszło 22,5l (dolałem 2,5l wody), OG 1,054 (13,5BLG). Drożdże wlałem w 18*C.
Dlaczego pomieszanie z poplątaniem? A to dlatego tym razem nie jest to ale tylko dolniak i symbolicznie sypnąłem jęczmień (żywności nie można marnować).
Dziś piwo ładnie fermentuje w 11*C. Zapach piękny cytrusowy. W planie mam jeszcze dorzucić 50g Citry na cichej, to już będzie totalna miazga i wygrane wszystkie konkursy.
Szkoda, lub szczęście, nie ma na to (jeszcze) kategorii.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
5 lat minęło jak jeden gul.
W notatkach doczytałem, że parę dni temu minęło 5 lat od pierwszej fermentacji brzeczki piwnej w Browarze Bociana. Ah jak ten czas leci, szkoda, że nie udało się dobić do symbolicznych 100 warek.
#97
W między czasie piwo przelałem na cichą, a zeszły poniedziałek dodałem 50g Citry. Wczoraj piwo (zlewałem z balonu przez skarpetkę) trafiło do butelek ze 125g cukru. Wyszło 21,5l, FG 1,022, alkohol po refermentacji 4,5%. Alkoholu mało, ale za to ładnie się to komponuje z wielką ilością chmielu. Cytrusem pachnie jak 150, jestem zadowolony. Niech tylko piwo się ładnie wyklaruje, w butelkach, po chmieleniu na zimno i będzie bajka!
Nie wiem jak i kiedy, ale bardzo bym chciał uwarzyć jeszcze jednio piwo w 2015r.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzdna Wyświetlenie odpowiedziGratulacje i dalszego powodzenia!
Przy okazji- jak układa się Twój Xmas ale?
Naprawdę żałuję, że muszę rozlać skrzynkę na zbliżającej się styczniowej bitwie. Mimo to zapraszam na degustację. Do wypicia zostało mi już tylko z 4-5 butelek.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Noworoczny lager wiedeński
Chcieć to móc! Zawziąłem się w sobie i jednak dopiąłem swego. W ostatnich godzinach 2015 powstał:
#98 Lager Wiedeński
Receptura sprawdzona rok temu, ma być słodowo-ciasteczkowe, z miłą goryczką. Zasyp 5kg wiedeński, 0,5kg biscut. Zacieranie tym razem po angielsku, 15l wody 68*C, przez ponad godzinę (bo miałem różne misje). Filtracja jak zwykle w tym stylu szła szybciej niż moje tempo dolewania 13l wody. Warzenie: 40g Iunga na 60', 15g Spalt Select na 10' + mech irlandzki. Zanim brzeczka się zagotowała wrzuciłem 2 granulki chmielu, dzięki temu już nie kipi.
Ponieważ zbliżał się już najwyższy czas zająć się szykowaniem na zabawę sylwestrową, sprawę piwa zamknąłem krótko. Na gorąco przelałem przez pończochę do wiadra i odstawiłem do wystygnięcia na następny rok.
Dziś dolałem 3l wody do 12BLG i zadałem 4 łyżki gęstwy W34/70 w temp 17*C. Wyszło 23l, OG 1,05. Wiadro stoi już w temp 10*C.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Historia lubi się powtarzać
Przeglądałem zapiski z zeszłego roku i okazało się, rok temu (z kilkudniowym przesunięciem) robiłem dokładnie te same piwa w ten sam sposób.
#97
Piwo refermentowałem dwa tygodnie w temperaturze 11*C. Po trzech tygodniach pierwsza próba. Zapach bardzo ładny, natomiast w smaku jeszcze dużo do ułożenia. Gazu mało.
#98
Wiedeńskie zeszło do 1,016 więc przelałem je do balonu celem lagerowania. Balon ustawiłem w garażu koło drzwi. A pozostałe w wiadrze drożdże zalałem:
#99 Monachijskie ciemne
Zasyp to 5kg Monachijski typ II. Zacieranie 50min w w 16l wody w temp. 68*C. Filtracja przebiegała trochę za szybko z 13l wody.
Gotowanie: 31g miksu chmielowego (Iunga, Fluggels, Admiral - bo się skończyło) na 60min, 15g Spalt Select + mech irlandzki na 10min.
Schłodzoną do 17*C brzeczkę przelałem do wiadra po koledze z Wiednia. Wyszło 23l, OG 1,048 czyli 12BLG.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
#97
Piwo wyszło mętne, ładna trwała biała (oblepiająca szkło) piana, nagazowanie osiągnęło poziom optymalny. W zapachu intensywne cytrusy, goryczka średnio intensywna (ojciec za to pytał jak można tak gorzkie piwa robić i pić, heheh), smak chmieli cytrusowych bardzo mi się podoba. Innymi słowy piwo wyszło bardzo eleganckie, choć na tę chwilę nie jestem w stanie powiedzieć czy dolna fermentacja dużo wniosła do smaku. Błędów nie ma, a chmiel pokrywa wszystko. Jak to powiedział kumpel, idealne piwo na lato.
#98 i 99
Miały leżakować, ale niestety temperatura tak wzrosła, że piwa mają już 9*C. Za półtora tygodnia będę chyba butelkował.
#100 - Harcerz dolny
W niedzielę udało mi się wygospodarować trochę czasu i uderzyłem z jubileuszową setną warką. Tym razem padło na Harcerskie dolnej fermentacji.
Zasyp: 1kg pilzeński, 1kg Carahell. 9l wody, 72*C - 40min. 78*C i filtracja + 6l wody. Gotowanie 60 min: 15g Admiral-60', 20g Admiral -20min, 40g Admiral -10'+mech irlandzki. Nie miałem za dużo czasu na chłodzenie więc dolałem trochę zimnej wody (zbicie do 68*C), whirlpool i do wiadra. Brzeczkę postawiłem na podłodze w piwnicy. Następnego dnia dolałem jeszcze wody, wyszło 23,5l, OG 1,018 (4,5BLG). Do wiadra w temp. 16*C dodałem dwie łyżki gęstwy po poprzednich dwu warkach. Hahahaha, większość piw na tym poziomie ekstraktu kończy fermentacje, a moje zaczyna. Piana niewysoka, ale gęsta i zwarta, jak harcerze
P.s. Tymczasem zapach po chmieleniu jest dość wstrętny, a pomieszczenie w którym gotowałem jeszcze następnego dnia intensywnie waliło mokrym, brudnym psem. Mam nadzieję, że się to ułoży, bo dałem się skusić takim opisem Admiaral'a: "Wrzucony dla smaku, czy podczas chmielenia na aromat nada Twemu piwu charakteru żywiczno - cytrusowego."Last edited by Kazimierz_W; 2016-02-10, 21:27.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
Comment