Infekcja!
#114 Harcerskie
Można powiedzieć, że to trzecie z rzędu Harcerskie z infekcją. Wąż ostatnio wymieniałem, inne piwa wyszły ok. Stawiam na wiadro (o które ładnie dbałem by nie porysować). Inne piwa za to nie dały się zakazić, bo miały więcej alkoholu. Niestety 42l Harcerskiego, zamiast pójść w gardła delegatów PSPD pójdzie w kanał
W dzisiejszym walnym zebraniu stowarzyszenia miałem wziąć udział jako widz z dwoma beczkami niskoalkoholowego piwa, ale życie bywa przewrotne. Idę bez piwa za to jako: członek (PSPD) z ramienia (W-M oddziału terenowego) wysunięty na czoło (delegacji) . Innymi słowy w ostatniej chwili zostałem delegatem i zaraz jadę na zebranie.
#115 Lager Wiedeński
1 lutego, jak każdej zimy, uwarzyłem to pyszne piwo w zasadzie w niezmienionej recepturze.
Zasyp: wiedeński 5kg, Biscut 0,5kg. Słody zacierane w 15l wody o temp. 67*C przez około godzinę. Podgrzanie do 78*C i filtracja 13l wody.
Chmielenie: 40g Marynki w szyszkach na 60min, 15g Spalt Select + mech na 10min.
Wyszło 25,5l, OG 1,05 (12,5 BLG). Drożdże FM31 z poprzedniej warki zadałem w 17*C. Fermentacja w temp. 11*C. Piwo po ponad dwu tygodniach trafiło na cichą, temp. 8*C.
#116 Pils Niemiecki
Zestaw z Centrum Piwowarstwa. Zasyp: pilzeński 3,7kg, Carapils 0,4kg, zakwaszający 0,15kg. Zacieranie w 13l wody: 55*C - 15min, 60*C - 15min, 65*C - 45min, 77*C i filtracja 14l wody.
Chmielenie: 50g Tradition na 60min, 25g Tettnanger na 30min, mech irlandzki na 10min, 25g Tettnanger na 1min.
Wyszło 21l, OG 1,048 (12 BLG). Drożdże FM31 zadałem w temp. 17*C, fermentacja w 11*C.
Na dniach piwo przeleję na cichą, kupię też nowy sprzęt. Ponieważ mam oddzielny sprzęt i węże do filtracji, fermentacji i rozlewu zastanawiam się czy nie wymienić od razu wiadra i węża do fermentacji oraz na wszelki wypadek wiadra i węża do rozlewu. Kraniki wymieniałem w między czasie, ale nie kosztuje to dużo, a infekcja marnuje mnóstwo czasu i roboty.
#114 Harcerskie
Można powiedzieć, że to trzecie z rzędu Harcerskie z infekcją. Wąż ostatnio wymieniałem, inne piwa wyszły ok. Stawiam na wiadro (o które ładnie dbałem by nie porysować). Inne piwa za to nie dały się zakazić, bo miały więcej alkoholu. Niestety 42l Harcerskiego, zamiast pójść w gardła delegatów PSPD pójdzie w kanał
W dzisiejszym walnym zebraniu stowarzyszenia miałem wziąć udział jako widz z dwoma beczkami niskoalkoholowego piwa, ale życie bywa przewrotne. Idę bez piwa za to jako: członek (PSPD) z ramienia (W-M oddziału terenowego) wysunięty na czoło (delegacji) . Innymi słowy w ostatniej chwili zostałem delegatem i zaraz jadę na zebranie.
#115 Lager Wiedeński
1 lutego, jak każdej zimy, uwarzyłem to pyszne piwo w zasadzie w niezmienionej recepturze.
Zasyp: wiedeński 5kg, Biscut 0,5kg. Słody zacierane w 15l wody o temp. 67*C przez około godzinę. Podgrzanie do 78*C i filtracja 13l wody.
Chmielenie: 40g Marynki w szyszkach na 60min, 15g Spalt Select + mech na 10min.
Wyszło 25,5l, OG 1,05 (12,5 BLG). Drożdże FM31 z poprzedniej warki zadałem w 17*C. Fermentacja w temp. 11*C. Piwo po ponad dwu tygodniach trafiło na cichą, temp. 8*C.
#116 Pils Niemiecki
Zestaw z Centrum Piwowarstwa. Zasyp: pilzeński 3,7kg, Carapils 0,4kg, zakwaszający 0,15kg. Zacieranie w 13l wody: 55*C - 15min, 60*C - 15min, 65*C - 45min, 77*C i filtracja 14l wody.
Chmielenie: 50g Tradition na 60min, 25g Tettnanger na 30min, mech irlandzki na 10min, 25g Tettnanger na 1min.
Wyszło 21l, OG 1,048 (12 BLG). Drożdże FM31 zadałem w temp. 17*C, fermentacja w 11*C.
Na dniach piwo przeleję na cichą, kupię też nowy sprzęt. Ponieważ mam oddzielny sprzęt i węże do filtracji, fermentacji i rozlewu zastanawiam się czy nie wymienić od razu wiadra i węża do fermentacji oraz na wszelki wypadek wiadra i węża do rozlewu. Kraniki wymieniałem w między czasie, ale nie kosztuje to dużo, a infekcja marnuje mnóstwo czasu i roboty.
Comment