#136 IPA
Intensywnie nadrabiam zaległości. Poprzednia warka już hamuje z fermentacją, ale mam jeszcze jedno wiadro, gęstwę, więc do dzieła.
Zasyp: 6kg Pale Ale, 0,4kg Colorado Crystal, 0,2kg karmelowy jasny pszenżytni. Zacieranie w 15l wody w 68*C. Szybka filtracja 14l wody.
Warzenie: 25g Marynka podczas podgrzewania, 20g Oktawia na 30min, 20g Oktawia na 15min, 20g Oktawia na 0min.
Brzeczka schłodzona do 20*C i zadana 3 łyżkami gęstwy US05. Wyszło 23l, 16BLG.
Co ciekawe, jest to chyba pierwszy przypadek, że na koniec nie dolałem nic wody by uzyskać oczekiwane BLG.
#134
Już wiem czemu piwa z pszenżyta się nie robi. Z upływem czasu smak pszenżyta zaczyna coraz bardziej dominować i robi się coraz bardziej ... przaśno -paszowo? Jeszcze trochę butelek mam, muszę zacząć poić kolegów
Intensywnie nadrabiam zaległości. Poprzednia warka już hamuje z fermentacją, ale mam jeszcze jedno wiadro, gęstwę, więc do dzieła.
Zasyp: 6kg Pale Ale, 0,4kg Colorado Crystal, 0,2kg karmelowy jasny pszenżytni. Zacieranie w 15l wody w 68*C. Szybka filtracja 14l wody.
Warzenie: 25g Marynka podczas podgrzewania, 20g Oktawia na 30min, 20g Oktawia na 15min, 20g Oktawia na 0min.
Brzeczka schłodzona do 20*C i zadana 3 łyżkami gęstwy US05. Wyszło 23l, 16BLG.
Co ciekawe, jest to chyba pierwszy przypadek, że na koniec nie dolałem nic wody by uzyskać oczekiwane BLG.
#134
Już wiem czemu piwa z pszenżyta się nie robi. Z upływem czasu smak pszenżyta zaczyna coraz bardziej dominować i robi się coraz bardziej ... przaśno -paszowo? Jeszcze trochę butelek mam, muszę zacząć poić kolegów
Comment