uBrowar Wilczy prosperuje!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Darkman
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 133

    #106
    #55

    Jedziemy dalej po dłuższej przerwie:

    28.12.2019r. - #55 CIEMNE VI


    ZASYP:
    Pilzneński - 2,9 kg
    Monachijski - 0,85kg
    Caramunich I - 0,5kg
    Karmel jasny - 0,7kg
    Caraaroma - 0,25kg
    Melanoidynowy - 0,3kg
    Pszeniczny - 0,5kg
    Jęczmień prażony - 0,4kg
    Ksylitol - 0,4kg


    chmiel Iunga 11 a-a- 40g
    chmiel Lubelski 4,2 a-a - 50g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 55*C - 10min
    - 67*C - 50min.
    - 72*C - 15min

    Gotowanie:
    Całość 65min
    10min - Iunga - 40g
    35min - Lubelski - 25g
    45min - mech
    60min - Lubelski 25g

    Wyszło 27l BLG 13,5%. Zadane starterem S-23. Obecnie fermentuje.

    Comment

    • Darkman
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.11
      • 133

      #107
      #56

      Wszystkim czytającym WSZYTSTKIEGO NAJLEPSZEGO w 2020r. - samych udanych warek! WASZE zdrowie !!

      02.01.2020r. - warka #56 - Wędzone Americano


      ZASYP:
      Pilzneński - 3,4 kg
      Wędzony bukiem - 1,0kg
      Karmel jasny - 0,4kg
      Carared - 0,2kg
      Wes jasny - 1,7kg


      chmiel Citra 13,1 a-a- 50g
      chmiel Chinook 12 a-a - 25g
      Mech irlandzki - 5g


      Zacieranie:
      - 58*C - 10min
      - 67*C - 40min.
      - 72*C - 20min

      Gotowanie:
      Całość 65min
      10min - CHINOOK - 25g + Citra 25g
      40min - Citra 25g
      50min - WES + mech


      Obecnie się gotuje.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #108
        Najlepszego
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Javox
          Warka, Zamkowe
          Javox
          Kod 'W' - Warka

          Zawartość alko 5.6%

          Piana - trochę na początku potem nic.
          Lacing - nic.
          Gaz - średni.
          Barwa - jasne złoto.
          Aromat - zbożowość.
          Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.

          Do kotleta ...
          2024-08-19, 10:29
        • Javox
          Warka, Warka Export
          Javox
          Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra

          Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.

          Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - jasne złoto.
          Aromat...
          2023-03-24, 14:42
        • ART
          Wielkie uaktualnienie 2015 - Warka, Warka ul. Gośniewska 65
          ART
          Kolejny rok z rzędu...

          Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
          2014-12-18, 23:08
        • grodek
          Pracownia słodowo-chmielowa
          grodek
          Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek ), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
          2017-09-14, 16:36
        • Javox
          Warka, Żywiec Jasne Lekkie
          Javox
          Lekki lagerek z alko 4,5%

          Identyfikator browaru W

          Piana - po nalaniu dość szybko pozostała obwódka.
          Lacing - prawie nic.
          Gaz - średni.
          Barwa - jasne złoto.
          Aromat - przepasteryzowane skarpety.
          Smak - trochę utlenione, lekko słodkawe, zbożowe,...
          2022-06-09, 13:32
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...