Witam.
Ponieważ od pewnego czasu jestem już można rzec piwowarem, w związku z czym należałoby udokumentować swoje potyczki w świecie piwowarstwa. Krótki opis dotychczasowych osiągnięć:
- warka 1 - zestaw startowy WES - piwo jasne - warzone 01.03.2010r. - zbyt wysoko temperatura fermentacji poskutkowała napojem piwopodobnym o znikomym nachmieleniu
- warka 2 - zestaw jasne z WES (24.10.2010r.) ale wzbogacone o chmiel (10g marynki i 30g lubelskiego) - powoli zaczyna przypominać piwo
- warka 3 - miodowo -imbirowe (29.01.2011r.) - ekstrakt jasny 2,4kg + 1,3kg miodu i 150g świerzo tartego imbiru dodatkowo 50g chmielu PERLE na goryczkę i aromat - piwko ładnie czuć imbirem jednak jak dla mnie jest zbyt wytrawne - mimo wszystko żona bardzo sobie chwali ten smak
- warka 4 - PORTER 23*Blg (06.02.2011r) - ekstrakt jasny WES 6kg, ciemny WES 0,5kg, barwiacy WES 0,5kg, glukoza 200g, chmielone od początku 50g magnum 12%a-a i 30g lubelskiego na 5min pod koniec gotowania - zabutelkowane 05.03.2011r. czeka na degustację (wyszło 20x0,5l i 2 kegi 5l)
Od warki nr 5 zacząłem zacierać jednak ich opis w najbliższym czasie bo nie mam przy sobie notatek. Dopiero od tego momentu mogę uznać to za początek prawdziwego piwowarzenia, to dopiero frajda!
Ponieważ od pewnego czasu jestem już można rzec piwowarem, w związku z czym należałoby udokumentować swoje potyczki w świecie piwowarstwa. Krótki opis dotychczasowych osiągnięć:
- warka 1 - zestaw startowy WES - piwo jasne - warzone 01.03.2010r. - zbyt wysoko temperatura fermentacji poskutkowała napojem piwopodobnym o znikomym nachmieleniu
- warka 2 - zestaw jasne z WES (24.10.2010r.) ale wzbogacone o chmiel (10g marynki i 30g lubelskiego) - powoli zaczyna przypominać piwo
- warka 3 - miodowo -imbirowe (29.01.2011r.) - ekstrakt jasny 2,4kg + 1,3kg miodu i 150g świerzo tartego imbiru dodatkowo 50g chmielu PERLE na goryczkę i aromat - piwko ładnie czuć imbirem jednak jak dla mnie jest zbyt wytrawne - mimo wszystko żona bardzo sobie chwali ten smak
- warka 4 - PORTER 23*Blg (06.02.2011r) - ekstrakt jasny WES 6kg, ciemny WES 0,5kg, barwiacy WES 0,5kg, glukoza 200g, chmielone od początku 50g magnum 12%a-a i 30g lubelskiego na 5min pod koniec gotowania - zabutelkowane 05.03.2011r. czeka na degustację (wyszło 20x0,5l i 2 kegi 5l)
Od warki nr 5 zacząłem zacierać jednak ich opis w najbliższym czasie bo nie mam przy sobie notatek. Dopiero od tego momentu mogę uznać to za początek prawdziwego piwowarzenia, to dopiero frajda!
Comment