uBrowar Wilczy prosperuje!
Collapse
X
-
#7
Piwko numer 7 w dniu 14.05 przelano na cichą.
W dniu wczorajszym rozlano do buteleczek.
Blg spadło do 4,5, wyszło ogółem: 2xKEG 5l, 22x0,5, 1x0,33, 2xPET 1,5l i 1xPET 1l. Dodałem 200g glukozy. W smaku ciekawe - dobrze zaakcentowana goryczka, troszkę masełka i chlebku. Jak troszkę poleżakuje to zobaczymy co z tego wyszło.Comment
-
#8
WARKA #8 - KOLOŃSKIE - 25.06.2011r.
Po wyposażeniu mojego mikrobrowaru w dwie grzałeczki 1kW przystąpiłem do kolejnego warzenia!
Zasyp:
- pilżneński - 3,7kg
- pszeniczny - 0,5kg
- zakwaszający - 0,1kg
Zacieranie:
53*C - 10'
62*C - 50'
72*C - 20'
Wyszło 23l BLG 13
Gotowanie:
70min
W 30' - 60g LUBELSKI szyszka
w 50' - 40g LUBELSKI szyszka
w 60' - mech irlandzki 5g
Ostatecznie wyszło 22l 12BLG - zadane starterem 2565 Kolsch
Warka dla mnie pamiętna - pierwsza z użyciem płynnych drożdży i słodem pszenicznym.Comment
-
Degustacja piwka #7 - CIEMNE MAJOWE
Piwko troszkę odbiegajace smakiem od moich założeń - dość mocno zaakcentowana goryczka bardziej dominująca niż podkreślajaca słodowość - pozostaje długo na języku. Do tego tak jak napisał fidoangel - ciemny słód wrzucony na koniec spowodował, że piwko jest dość mętne. Jednak dotychczasowi degustatorzy są pozytywnie do niego nastawieni.
Comment
-
Ponieważ 3 miesiące temu upłynęły 3 miesiące od śrutowania słodu, który kupiłem jestem w najbliższym czasie zmuszony warzyć piwko z pozostałych słodów. Powstanie zatem piwko CIEMNE ZBIOROWE, zasyp powinien kształtować się następująco:
- monachijski - 1,5kg
- cara 50 EBC - 1,5kg
- cara-crystal 120EBC - 1kg
- melanoidynowy - 0,5kg
- karmelowy ciemny - 0,9kg
- caararoma 0,2 kg
I stąd moje pytanie: jak na smak piwa wpłynie tak duża ilość słodu ciemnego karmelowego? Zwłaszcza na jego goryczkę? Chętnie poznam sugestie kolegów/koleżanek na temat chmielenia powstałej warki. Piwo zostanie zadane odzyskanymi drożdżami z obecnie uważonego Koelscha i bedzie fermentowało w około 15-18*C.Comment
-
...
Ps. Nie dawałbym melanoidowego a na pewno nie w tej ilości."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Ponieważ w ostatnim czasie miałem dużo pracy (bywało, że i po 15h) stąd małe zaległości w moim dzienniku.
Podejrzenie infekcji w warce #8 NIESŁUSZNE! - piwo uważam, za jedno z najbardziej udanych.
W międzyczasie powstała warka #9 o której pisałem wcześniej - ciemne zbiorowe - piwo uwarzone z pozostałości wszystkich słodów - niestety, ale brak czasu by się nim zająć spowodowało, że piwko po 6 tygodniowej burzliwej niestety nie nadawało się do czegokolwiek. Wnioski:
1. Nie masz czasu - NIE WARZ!
2. Nie używać słodu karmelowego ciemnego w dużych ilościach (ok. 30% zasypu) - filtracja - masakraComment
-
# 10 KOLOŃSKIE 2
Dużo pracy ma jedną zaletę - poprawia stan domowego budżetu. Dlatego uwarzona warka #10 KOLOŃSKIE powstało z własnoręcznie śrutowanego słodu a zacieranie przebiegło w worku zaciernym.
# 10 KOLOŃSKIE 2 - 17.09.2011r.
Zasyp:
4,4 kg PILZNEŃSKI
0,7 kg PSZENICZNY
Zacieranie:
50*C - 10'
62*C - 30'
72*C - 30'
Wysładzanie:
3x5l 78*C
Rada dla czytających ten wątek: mierzcie wysłodziny w czasie pracy. Wysładzałem standardowo 3x5l. Ostatnie wysłodziny nie zmieściły mi się go gara w którym warzyłem i były gotowane osobno - z ciekawości po wszystkim zmierzyłem ich balilng (próbka pobrana przed gotowaniem) miały... 7BLG! Niestety młóto zdążyło wylądować na śmietniku.... MASAKRA.
Chmielenie/gotowanie:
Całość 65'
30' - 40g Hersbrucker granulat
50' - 60g Hersbrucker granulat
50' - mech irladzki 5g
Wyszło po wszystkim 24l 12 BLG (a mogło być ok 30l chlip, chlip). Całość zadana drożdżykami odzyskanymi z warki #8 - obecnie piękna 5cm piana.Comment
-
# 11
01.10.2011r. - #11 KOZIOŁEK
Zasyp
PILS - 2500g
MONACHIJSKI - 1500g
CARAMUNICH I - 400g
CARAAROMA - 200g
KARAMEL PILS - 500g
CARAPILS - 500g
CUKIER KANDYZ - 500g
MARYNKA szyszki - 50g
LUBELSKI granulat - 30g
MECH IRLANDZKI - 5g
Zacieranie
62*C - 45'
72*C - 20'
78*C - 2'
Gotowanie - 80`
0' - MARYNKA
65' - LUBELSKI i MECH
Wyszło 26l BLG 14%
Piwko nastawione na odzyskanej gęstwie z KOLOŃSKIEGO, przelane na cichą 15.10 a zabutelkowane 29.10 BLG 3.
Jestem pod wrażeniem klarowności zabutelkowanego piwka.Comment
-
# 12
#12 - Ciemne JESIENNE - 26.10.2011r.
W zamyśłe miało to być jasne z dobrą kremową pianką - ale 0,6kg CARAMMUNICH I spowodowało, że trzeba było zmienić nazwę...
ZASYP
PILS - 2500g
MONACHIJSKI - 2000g
CARAMMUNICH I - 600g
KARAMEL PILS - 0,5kg
CARAPILS - 0,5kg
MECH IRLANDZKI - 5g
SAAZ - 140g
ZACIERANIE
55*C - 10'
62*C - 40'
72*C - 30'
GOTOWANIE 65'
0' - 30g SAAZ
30' - 50g SAAZ
55' - 60g SAAZ i MECH
Wyszło 28l BLG 12%
Miało być na drożdżykach Zymoferm Z-003 (mój pierwszy raz na Zymofermach) - ale niestety starterek po 72h nie ruszył (data z opakowania to 24.04 - drożdżyki kupione we wrześniu leżakowały w lodówce). Stąd na szybko zrobiłem starter z półówki opakowania S-23, narazie mała czapa piany, ale jest!
Co do Z-003 to pozostały na parapecie bo może ruszą.... Mija równo tydzień od zrobienia starterku i coś jakby się działo, piany zbytnio nie ma, ale zapach jest pozytywny - dorobiłem amciu z ekstraktu i dolałem - ciekawość.......Comment
-
#10
Ponieważ warka nr 10 była odrobinę podejrzana to po 2 tyg. od rozlewu postanowiłem spróbować butelczynę... Piwo nie jest kwaśne, ale posiada bardzo dziwny posmak czegoś nadpsutego i do tego jest dość mętne, jeszcze tego nie zrobię ale chyba zasilą kanał....Comment
Related Topics
Collapse
-
Kod 'W' - Warka
Zawartość alko 5.6%
Piana - trochę na początku potem nic.
Lacing - nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - zbożowość.
Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.
Do kotleta...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-19, 10:29 -
-
Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra
Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-03-24, 14:42 -
-
Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek
), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Kolejny rok z rzędu...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...-
Channel: Wielkie uaktualnienie 2015
-
-
Lekki lagerek z alko 4,5%
Identyfikator browaru W
Piana - po nalaniu dość szybko pozostała obwódka.
Lacing - prawie nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - przepasteryzowane skarpety.
Smak - trochę utlenione, lekko słodkawe, zbożowe,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-06-09, 13:32 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment