#23
Troszkę mnie tu nie było, więc do uzupełnienia:
#23 - Koźlak - 30.01.2014r.
ZASYP:
Monachijski jasny - 1500g
Caramunich I - 400g
Pilzneński - 2500g
Karamel PILS - 500g
Carapils - 500g
Caararoma - 200g
Cukier kandyz - 500g
Herkules 17,1% a-k - 20g
Spalter Select 5% a-k - 60g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
64C - 20min
74C - 40min
Gotowanie:
Całość 70min
10min - Herkules 20g + Spalter Select 20g
40min - Spalter Select 20g
65min - Mech irlandzki + cukier
70' (po wyłączeniu grzania) - Spalter Select 20g
Ostatecznie wyszło 21l 16,5 BLG - zadane starterem z S-23 z warki 21 pozostawione w lodówce. Po 2tyg burzliwej i 2tyg cichej fermentacji zabutelkowane z dodatkiem 120g glukozy - BLG 4,5%.
Troszkę mnie tu nie było, więc do uzupełnienia:
#23 - Koźlak - 30.01.2014r.
ZASYP:
Monachijski jasny - 1500g
Caramunich I - 400g
Pilzneński - 2500g
Karamel PILS - 500g
Carapils - 500g
Caararoma - 200g
Cukier kandyz - 500g
Herkules 17,1% a-k - 20g
Spalter Select 5% a-k - 60g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
64C - 20min
74C - 40min
Gotowanie:
Całość 70min
10min - Herkules 20g + Spalter Select 20g
40min - Spalter Select 20g
65min - Mech irlandzki + cukier
70' (po wyłączeniu grzania) - Spalter Select 20g
Ostatecznie wyszło 21l 16,5 BLG - zadane starterem z S-23 z warki 21 pozostawione w lodówce. Po 2tyg burzliwej i 2tyg cichej fermentacji zabutelkowane z dodatkiem 120g glukozy - BLG 4,5%.
Comment